Na wstępie raz jeszcze napomknę, że nie jestem modelarzem. Jestem człowiekiem, który swoją przygodę z tym hobby ma zamiar rozpocząć. Na swój pierwszy model wybrałem zestaw, o którym mowa w tytule:

źródło: http://www.cornwallmodelboats.co.uk
Dlaczego akurat ten? Na moją decyzję miały wpływ takie czynniki jak:
Zastosowane materiały
Trywialne ale prawdziwe. Drewno mnie po prostu interesuje, czuję chęć poznania jego właściwości i zgłębienia tajemnic. Wieżę, że rozpoczynanie od kartonu czy forniru jest słuszne, ale takiego modelu bym nie ukończył. Nie czuję 'pociągu' do tego budulca. Z uwagi na to mam większe szanse sfinalizować projekt drewniany.
Jakość
Nie mam porównania, czy doświadczenia, ale z zasięganych opinii wynika, że Caldercraft robi zestawy z górnej półki nie tylko pod względem cenowym.
Historia jednostki
Szczególnie mam tu na myśli rolę podczas Bitwy pod Trafalgarem, w tym misję dostarczenia wiadomości o wyniku tejże. Czuję, że zaowocuje to większym zaangażowaniem w proces budowy.
Poziom trudności
Pickle nie jest zestawem banalnym ani nadmiernie skomplikowanym. Stanowi przez to dla mnie złoty środek pomiędzy wyzwaniem a posiadanymi umiejętnościami.
Instrukcja budowy
Producent dla tego konkretnego modelu ją upublicznił: KLIK To powinno mi ułatwić konsultacje z bardziej doświadczonymi Kolegami i Koleżankami.
Plany
Bardzo czytelne i wykonane w skali 1:1 w stosunku do tworzonego modelu.
Przykłady wykonania
Znalazłem co najmniej kilkanaście wpisów na różnych blogach i forach, w których różni modelarze przedstawiają swoje postępy z budowy dokładnie tego zestawu. Postrzegam to jako ciekawą kopalnię wiedzy.
Oraz kilka innych spraw, które wydają mi się (być może całkowicie niesłusznie) mniej istotne.
Jako kompletny żółtodziób liczę na spore wsparcie ze strony forumowiczów.
Tyle (chyba) w kwestii wstępu.
Do rzeczy zatem.
Gwoli ścisłości - zestaw jest już w moim posiadaniu, a w dniu wczorajszym miałem przyjemność go otworzyć. Cudowny zapach suchego dębu wypełnił cały 'pokój zabaw'.
W pierwszej kolejności wyjąłem z kartonu papierowe wersje instrukcji oraz spisu elementów. Otworzyłem drugi z tych dokumentów i rozpocząłem sprawdzanie zawartości oraz opisywanie poszczególnych części numerami przyporządkowanymi w instrukcji obsługi, za pomocą miękkiego ołówka. Moja metodyczność od ręki została wynagrodzona - okazało się bowiem, że w zestawie brakuje jednego arkusza elementów dębowych o grubości 3 [mm]. Poinformowałem o tym dystrybutora zestawu, od którego odpowiedź dostałem po niespełna 15 minutach. Skontaktowali się z producentem, a brakujący arkusz zostanie do mnie przesłany bezpłatnie w ciągu 5 dni roboczych przesyłką priorytetową. Dość miło.
Warto zaznaczyć, że w kartonie znajdowała się znaczna ilość wiór, a i w szczelinach pomiędzy elementami a arkuszem, z którego zostały wycięte (techniką CNC) była ich cała masa. Nie wiedzieć dlaczego wcale się tego nie spodziewałem. Po wyjęciu wszystkich elementów wysypałem zmieszane wióry do śmietnika, a te które były na arkuszach delikatnie powydłubywałem ze szczelin. Utworzyłem kupkę wiór dębowych i kupkę wiór ze sklejki i przesypałem każdą z nich do małych plastikowych pojemników. Słyszałem, że wiórki mogą się przydać do obfitego zmieszania z klejem jak trzeba będzie wypełnić jakieś ubytki. Nie wiem ile w tym prawdy. Może mi powiecie?
Instrukcja sugeruje posiadanie następujących narzędzi:
1. Wytrzymałego noża.
2. Zestawu cienkich pilników.
3. Piły modelarskiej.
4. Małego struga modelarskiego .
5. Małej elektrycznej wiertarki lub uchwytu wiertarskiego.
6. Zestawu wierteł od 0.5 do 3 [mm].
7. Zestawu papierów ściernych i klocka.
8. Zestawu dobrej jakości pędzli.
9. Szczypcy i obcinaczek.
10. Pincety.
11. Cyrkla.
12. Metalowej linijki - min. 300 [mm].
13. Klamerek.
14. Kątownika.
15. Ołówka.
16. Taśmy maskującej.
17. Małych i ostrych nożyczek.
18. Skalpela z zestawem różnych ostrzy.
Większość z tych rzeczy będę musiał zakupić - i tu od razu liczę na jakieś porady. Chciałbym usłyszeć na co konkretnie powinienem zwrócić uwagę przy ich wyborze. Podejrzewam ponadto, że producent nie wymienił wszystkich przydatnych narzędzi i innych 'pierdół' (jak np. gumki-recepturki), więc byłoby niezmiernie miło gdybyście pomogli mi rozszerzyć powyższą listę.
W międzyczasie zacząłem się również zastanawiać nad przyrządem, który pozwoliłby mi w sposób precyzyjny zmontować podstawowe elementy konstrukcyjne kadłuba (wykonane z 5 [mm] sklejki). W tym celu prawdopodobnie zakupię jakąś deskę i garść małych kątowników. Przykładów do podpatrzenia dookoła co nie miara.
Na dziś to chyba tyle, narzędzia same się nie kupią.