Skalpelki za 19,90 zł komplet z Biedronki

Czyli warsztat szkutnika
Awatar użytkownika
Leon27

Skalpelki za 19,90 zł komplet z Biedronki

Post autor: Leon27 »

W Biedronce dziś kupiłem zestaw Nożyków modelarskich. W zestawie szpikulce nożyki różnego kształtu ostrzone jednostronnie i dwu. Za 20 zł warto chyba choć olfa to to nie jest. Za to różnorodność duża. Stosunek cena / jakość wypada ok. A wiecznie nam brakuje czym ciąć , doskrobać itd Skrzyneczka z magnesami do noży.Obrazek
Może to okazja do ustrzelenia a może i nie . Natomiast osełką naostrzyłem nóż kuchenny i już palec ucierpiał :-)

Obrazek
Awatar użytkownika
PanLipazMiodem

Re: Skalpelki za 19,90 zł komplet z Biedronki

Post autor: PanLipazMiodem »

Też sobie kupiłem ten zestaw...za 20 zł to opłaca się dla samej różnorodności elementów.
Trochę się te plastikowe mocowania wyginają...lepsze to to do kartonów chyba niźli do drewna ale już parę razy mi się przydały ze względu na różne kształty.

Pozdrawiam
Przemek
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

Też takie nabyłem .Kilka dni temu w Lidlu kupiłem komplet pędzelków Od1 do 12 za 15 zł.Są na prawdę dobre.Za taki jeden w sklepie artystycznym płaciłem ~6zł .Myślę że warto.R.Nie mogę wstawić zdjęcia bo brak funkcji przeglądania i wstawiania.Co jest powodem.R.
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

Odnośnie tych skalpelków: widziałem, oglądałem, ale nie kupiłem. Kiedyś tam w dawniejszych czasach zakupiłem mały komplet zupełnie na oko tożsamy z tym, co tu pokazano, ino w wersji okrojonej. I do tej pory zostały mi ostrza, natomiast oprawki poszły na księżyc prawie natychmiast. Plastikowe mocowanie ostrzy się nie sprawdza, przy większym nacisku ten plastik się łamie i oprawka do wyrzucenia
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
stefanpawel

Post autor: stefanpawel »

W moim komplecie również plastiki od razu połamały się.Do kilku ostrzy dorobiłem rączki drewniane z listewek dwu milimetrowych,sosnowych.Wewnątrz w poprzek na zewnątrz wzdłuż ułożone listewki wzmocnione kołeczkiem dębowym dopasowanym do otworu w ostrzu ,wszystko sklejone klejem ekspres trzyma do dziś.Na pewno nie będziemy tak naprawiać wszystkich narzędzi ale Ja zabawę miałem pyszną.
stefan
zimon

Post autor: zimon »

Co do jakości produktów tego typu to zgadzam się z przedmówcami, ;) ja problem Plastikowych mocowań ostrzy, rozwiązałem w sposób następujący, znajomy tokarz dorobił mi takowe mocowanie miedziane, i jest ok 8-)
"Ogłada przychodzi z miast, mądrość z pustyni"
zimoni@wp.pl
Awatar użytkownika
grzegorz75

Post autor: grzegorz75 »

ataman pisze: Kiedyś tam w dawniejszych czasach zakupiłem mały komplet zupełnie na oko tożsamy z tym, co tu pokazano, ino w wersji okrojonej

Miałem takie samo doświadczenie .

Nasuwa mi się tylko jedna krytyka tego produktu - niekonstruktywna. 8-)

Nóż olfy służy mi 6 rok . Miałem dwa , jeden połamałem przy cięciu 6 milimetrowego profilu. Do wszystkich zbudowanych ustrojstw w mej karierze , użyłem praktycznie jednego rodzaju ostrza . Kiedyś dokupiłem ostrze "piłkę " i użyłem kilka razy . Nie wiedzę nic atrakcyjnego w różnorodności ostrz . Nie wiem do czego miałyby być niby potrzebne . O jakości nie trzeba nic pisać . Dołożyłbym drugie 30 dychy i kupił olfę z kilkoma ostrzami na zapas .
http://www.iik.suzuki.pl/
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

OLFA to OLFA...
Tak jak HONDA to HONDA (np. Civic).
Kupuje się raz a porządnie.
I żadne 70 szt. 126p jej nie zastąpi.
Matix

Post autor: Matix »

Nożyki nie są najlepszej jakości. Sam je posiadam i na razie nie narzekam na nie (szczególnie ta gruba, czarna rączka przypadła mi do gustu :]) Prawda, mogłyby być lepsze mocowania, ale cóż można się spodziewać za 20zł? Nie żałuję, że kupiłem te nożyki, chociaż wszyscy prawie mi odradzali, ale na prawdę do cięcia tektury, czy forniru jak dla początkującego modelarza są naprawdę dosyć dobre. Nożyk olfa sam zamierzam kupić, ale wszystko w swoim czasie.

Pozdrawiam
Pozdrawiam.
Moje plany modelarskie i inne:
[URL=http://chomikuj.pl/mateusz.koga?b=1][IMG]http://images.chomikuj.pl/button/mateusz.koga.gif[/IMG][/URL]
Moje GG: 33397910
W stoczni:
Dżonka Chińska -> viewtopic.php?p=45399#p45399
Wodowane:
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

grzegorz75 pisze:Nie wiedzę nic atrakcyjnego w różnorodności ostrz .

może pracując z polistyrenami nie ma to żadnego znaczenia, ale ja nie wyobrażam sobie cięcia drewna bez piłki Olfy. oprócz tradycyjnego ostrza używam jeszcze takiego ostrza-dłutka. też nie do zastąpienia w obróbce drewna. uchytowi Olfy jak dotąd nic nie dorównuje. mam co prawda jeszcze niemieckie rączki, ale nie próbowałem używać ich z nożami. te rezerwuję na osadzanie pilników i dłut. cena porównywalna z Olfą, niestety.

RomekS pisze:Kupuje się raz a porządnie.

to chyba najlepsza metoda - lepiej kupić jedno dobre narzędzie za 50 zł, niż zestaw kiepskich za 20 zł. niestety, jakość narzędzia przekłada się na komfort pracy, ale też na jakość uzyskanego efektu. kiepski sprzęt nie tylko może zniechęcić do hobby, ale może też być niebezpieczny. dobre narzędzie posłuży też dłużej.
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
ODPOWIEDZ