Moje narzędzia czyli--

Czyli warsztat szkutnika
Awatar użytkownika
Hrabia Val Go Decho

Re: Moje narzędzia czyli--

Post autor: Hrabia Val Go Decho »

Witam Was.!Żeby nie było na zasadzie "mówił dziad do obrazu obraz ani razu ' odpowiem na kilka pytań ,jakie padły tu na tym Forum,a zwłaszcza na pytania Romka.S .Moja tokareczka ma łoże główne o długości -45-cm . prowadnice są tej samej długości ,jest to oryginał plus dodana połowa , dodałem do niej drugi " wózek z kulkami " w celu zapewnienia większej sztywność prowadnic . Dwa wózki zapewniają stały kontakt z prowadnicami, suport w skrajnych punktach nie wisi w powietrzu . Cóż poza tym ? luzów nie ma ani drgań ,prowadnice powinny wytrzymać gdyż nie ma aż takich dużych nacisków to tylko drewno . Istnieje możliwość podłożenia pod płytę łączącą wózki podkładek ślizgowych przesuwających się po prowadnicach aluminiowych, przejmą one wtedy część nacisku z prowadnic kulkowych , to w skrajnych przypadkach . Padło pytanie o noże i sposób mocowania , noże zrobiłem ze starego noża od heblarki o grubości -3- mm. Pociekłem tarczą nóż na paski o szerokości -8-mm i wyszlifowałem sobie kilka noży, z uwagi na ich wielkość zrobiłem je dwustronne , lepiej się trzyma przy szlifowaniu . podcięcia na końcu noży (tak zwana " holka " )zrobiłem po to aby poprawić warunki skrawania, nóż nie skrobie tylko podcina wiór który się delikatnie zwija .Materiałem z którego są wykonane jest stal -HSS.Do mocowania używam imaka nożowego .Po pierwszych próbach jestem zadowolony , jedynym mankamentem na razie jest brak kła obrotowego , kieł stały na końcach trochę rozbija materiał , jest to rzecz która niebawem będzie zrealizowanie . A teraz kilka fotek , niektóre mogły być lepsze . Pozdrawiam Antek .
Załączniki
Zrobiłem próbę na "pseudo gretingach"oczko-1,6x1,6-mm, materiał to brzoza i  grusza , są trochę  przygrube -4-mm ale to moja pierwsza  praca . Następne będą cieńsze , mam nadzieję .
Zrobiłem próbę na "pseudo gretingach"oczko-1,6x1,6-mm, materiał to brzoza i grusza , są trochę przygrube -4-mm ale to moja pierwsza praca . Następne będą cieńsze , mam nadzieję .
63.jpg
64.jpg
Zrobiłem próbę  cięcia listewek , najcieńsza to  -0,6-mm, frez tnie gładko  ,brzozę , olchę , gruszę oraz sklejkę -5-i -10- mm
Zrobiłem próbę cięcia listewek , najcieńsza to -0,6-mm, frez tnie gładko ,brzozę , olchę , gruszę oraz sklejkę -5-i -10- mm
73.jpg
Materiał do toczenia to   drewna bukowe , , bez  żadnego wzorca ot tak z głowy ,  jedna z tych niby luf po pomalowaniu  czarnym lakierem wodnym do złudzenia przypomina  odlew.,
Materiał do toczenia to drewna bukowe , , bez żadnego wzorca ot tak z głowy , jedna z tych niby luf po pomalowaniu czarnym lakierem wodnym do złudzenia przypomina odlew.,
Potoczyłem sobie trochę , materiał  to drewno bukowe , zabierak  zrobiłem wykorzystując część  tak zwanej  "piły  otwornicy "  zamiast  wiertła prowadzącego  dałem  końcówkę  wkręta .
Potoczyłem sobie trochę , materiał to drewno bukowe , zabierak zrobiłem wykorzystując część tak zwanej "piły otwornicy " zamiast wiertła prowadzącego dałem końcówkę wkręta .
Moje pierwsze noże do toczenia
Moje pierwsze noże do toczenia
80.jpg
Na zdjęciach tych  chciałbym pokazać zasadę   "pracy   " prowadnic  przy skrajnych położeniach suportu. przy zastosowaniu dwóch "wózków  w prowadnicach .
Na zdjęciach tych chciałbym pokazać zasadę "pracy " prowadnic przy skrajnych położeniach suportu. przy zastosowaniu dwóch "wózków w prowadnicach .
Awatar użytkownika
kagra

Post autor: kagra »

Hrabio,maszu mnie plus za całokształt.Pozdrawiam.Kazimierz
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

Dzięki za wyjaśnienia.
Objaśnij jeszcze proszę bardziej szczegółowo