Dalsze prace przy patykach. Podstawa "bocianiego gniazda" to "radosna twórczość". W wycinance jest malutka kostka co wydawało się zbytnim uproszczeniem. Dlatego trochę dodałem w podstawie gniazda. Maszt u nasady oklejony został paseczkami forniru, a pierścień wycięty opisana wcześniej jedną z metod wycinania pierścieni
Dzisiaj były robótki drobne. Z obręczy drewnianych zrezygnowałem na rzecz obręczy viewtopic.php?f=540&t=44921&start=130 kartonowych imitujących metal z nitami z kleju.
Knagi Jak zawisną na nich buchty, to niedociągnięcia zostaną zakryte. Tak, że nie ma co się z nimi "pieścić". Na fotkach przedstawiłem sposób wykonania. Robi się je z listewki gruszowej szybko i w miarę powtarzalnie. Potrzebny tylko nożyk i linijka.
Naciąłem wystarczającą ilość knag i zabrałem się za wanty grota. Want jest 6 szt z każdej strony więc trzeba po 3 pary. Z topu będą jeszcze po 3 paduny i na te 9 linek trzeba będzie zrobić wyblinki. Na razie wanty grotmasztu. Linki want są lewoprawoskrętne (jakby ktoś dochodził), a kupione zostały w pasmanterii i mają tę zaletę, że są czarne, odpowiedniej grubości i elastyczne i nigdy nie wiotczeją. P.S. Mam linki różnej grubości i ropewalka ... Mógłbym skręcić i lewe i prawe, nie byłoby problemu, ..... ale takie jak te zastosowałem i ich nie zmienię.
Zgadzam się z Andrzejem, że jesteś niemożliwy, ale błagam zmień tą plecionkę na coś prawo lub lewo skrętnego. Pasmanterie stoją otworem. A i Twoje miasto z takimi tradycjami w temacie nitek.
Bardzo dziękuję za te miłe słowa, na takie "dictum acerbum" związane z linkami kupnymi, zmieniam te "fajne elastyczne" (nr 1) linki na plecione "ropem". (nr 2 i 3).