La Jacinthe

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
stefan

O:Odp:LaJacinthe

Post autor: stefan »

Czy klejenie jest lepsze od przyszywania? trudno wyczuć nie kiełbasa;) na pewno jest łatwiejsze i szybsze a efekt taki sam jak przy obszywaniu:).
Ja robie to tak: smaruje brzeg żagla klejem (patex expres) lekko przeciagam miedzy palcami aby zebrać nadmiar kleju, przykładam linke i już:).
Ważne aby nić użyta na liklinę nie była woskowana i koniecznie trzeba sprawdzić czy nie reaguje na zmiany wilgotności bo można sobie zniszczyć żagiel.

ryszardw napisał

Jak to Ci się udało 2 szwy na brycie i to jeden przy drugim

No ciężko było i nie wszystkie wyszły tak równo jak bym sobie życzył, ale z daleka nie widać że są krzywo:)
Rysiek mnie chodzilo o grubość reflinek, ale ta informacja też jest cenna:) dzięki.
Awatar użytkownika
stefan

krzysztof napisał:
Co do równoległości szwów, to można wykorzystać podwójną igłę. W nowych maszynach jest w wyposażeniu dodatkowym takie ustrojstwo, ale stawiam Żubra, że Stefan jechał podwójny ścieg z "ręki". Dzięki za nazwę kleju, poszukam na przyszłość.

Masz racje co do mojego szycia, jechałem na podwójnym żubrze:D kombinowałem z podwójną igłą ale niestety:( nie ta skala, żagiel musiałby być w skali 1:12::woohoo:
Awatar użytkownika
krzysztof

Post autor: krzysztof »

No to były dwa STARE żubry, bo ścieg nie brykał. A tak poważnie, czy "tylna" strona żagla, tak jak u mnie, ma inny wygląd - chodzi mi o ścieg maszynowy.
pozdrawiam Krzysztof

krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
Awatar użytkownika
stefan

No tak samo jak u Ciebie, ale myśle że tak szyje każda maszyna i nie ma na to rady:(.
Awatar użytkownika
stefan

Fok marsel oklejony likliną

Obrazek

Reflinki zrobiłem z nici 0,2 jak widać każda sterczy w inną stronę i żeby temu zapobiec po prostu końcówki przykleiłem.

Obrazek

Obrazek

Jak by się tak zastanowić to więcej tu klejenia niż szycia:D
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

Żagle wyszły super cała reszta też Niedługo finał O jakim myślisz następnym Ze stolarką radzisz sobie doskonale to pora na coś ciekawego Pozdrawiam R
Awatar użytkownika
stefan

ryszardw napisał:
Żagle wyszły super cała reszta też Niedługo finał O jakim myślisz następnym

Dięki Rysiek:)
Do końca istotnie coraz bliżej, no i zakładam że jeszcze w tym roku skończe. Następny prawdopodobnie będzie Hannah w k. admiralicji, własnie zbieram wszelki dostępne materiały.
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

No no czyzby 2 jednocześnie Z tego okresu mam niedokończony szkuner Princ de Neufchatel Dał w kość Anglikom i krążą o nim legendy Piękna sylwetka 2 maszty i kilkanaście karonad Trzymam kciuki i życzę powodzenia R
Awatar użytkownika
stefan

Najpierw skoncze Hiacynta:). A czemu akurat Hannah? szkunery są śliczne:)...
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

zgadzam się całkowicie. kto wie, może są nawet najśliczniejsze :P
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
ODPOWIEDZ