Hunter z Mamoli - mój debiut

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
Budrys

Odp:Hunter z Mamoli - mój debiut

Post autor: Budrys »

Kloss napisał:
nie jest tak źle z tymi wręgami, są zeszlifowane na rogach żeby ładnie trzymały kształt kadłuba...
..... no i zgodnie z instrukcją, pierwsze poszycie nie powinno pokryć całego szkieletu... znacznie by całość pogrubiło.

Jeśli mogę się włączyć w dyskusję:
- w porządnej redukcji wręgi mają oddawać przebieg linii kadłuba - listwy poszycia powinny przylegać na całej szerokości wręgi
a nie tylko na rogach - stąd konieczność ich zeszlifowania na całej szerokości;
- w obrysie wręg (gotowych w zestawie) uwzględniono taką a nie inną grubość poszycia -- bez względu na ilość warstw -- stąd nie może być mowy o znacznym pogrubieniu całości w przypadku właściwego dobrania grubości poszczególnych warstw poszycia; można to sprawdzić na poszczególnych wręgach zewnętrznymi szablonami.
- warstwowe poszycie daje też możliwość oszczędności szlachetnych (i drogich) gatunków drewna (nie dotyczy konwencji "Admiralicji"); można je ominąć stosując wypełnienie niędzywręgowe w postaci np. sztywnej pianki oszlifowanej do kształtu kadłuba.
Może to brzmi bardzo zasadniczo ale chyba dążymy do doskonalenia własnych umiejętności jeśli tę pasję chcemy traktować poważnie. :unsure:
No i pamiętaj, że najlepsze kasztany są na placu Pigalle (ach ta francuska pisownia?):evil:
(Mireczku - znowu byłeś szybszy - pozdrawiam)
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"Where there is a will there is a way"
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kloss

Post autor: Kloss »

a jak zinterpretować taką sugestię??
z forum modelarstwo.org.pl (link wcześniej podany przez Mirka) jest taka sugestia:

Vegelus
Zwróć uwagę na poszycie. Od 5 listewki licząc od góry listewki nie dochodzą do pawęży. Jest to błąd który popełniło kilku budujących ten model. Mam nadzieję, że przy drugim poszyciu będziesz uważał i ścienisz odpowiednio listewki
Zasada jest prosta listewka powinna się zaczynać na rufie i kończyć na dziobie
Przy Hunterze jest to trudne ze wzgledu na bardzo wklęśnięty dziób

czy on nie sugeruje właśnie tego ścinania listewek poszycia na rufie??
po pracy zrobię bardziej dokładne zdjęcia wręg i fragment z instrukcji... W końcu jestem tu żeby się uczyć :) a jak dobrnę do końca to może nie będzie to mój ostatni model 'drewniany'
Awatar użytkownika
Tomek Aleksinski

Post autor: Tomek Aleksinski »

Kloss napisał:
nie mogłem już dłużej zwlekać i grać na czas - musiałem wreszcie zabrać sie za poszycie... W sobotę przykleiłem ..... jedną listewkę tylko :). Moja żona stwierdziła, że w tym tempie to tygodniami będę kładł pierwsze poszycie... ale wczorajsza praca trochę popsuła jej kalkulacje.

Pojawiło się teraz pytanie - co z pierwszym poszyciem - kłaść tak jak listewki są szerokie, czy zwężać na rufie (nie wiem, czy na dziobie nie będzie to też potrzebne) żeby nawet ostatnia listewka kończyła się na pawęży?
]

Skoro podales, ze jestes poczatkujacym szkutnikiem, czy nie lepiej byloby najpierw poczytac sobie to i owo na ten temat, zamiast od razu ruszac z kopyta i klasc to poszycie, nie bardzo wiedzac co robisz? Tak robiac, poknocisz robote i potem Twoj model wyladuje w piwnicy czy na strychu, nigdy nie dokonczony.
Zonie mozesz powiedziec, ze jesli bedzie trzeba tygodni na poszycie, to trudno! Pelnowymiarowe jednostki tez nie poszywano jednego dnia! Pospiech wskazany jest tylko przy lapaniu pchel!!! :laugh:

W podobnych przypadkach, jak Twoj, zwykle polecam ludziom poczytanie sobie doskonalej broszurki Jima Robertsa pt. "Planking the built up ship models" - sa tam odpowiedzi na wszystkie pytania (i wiecej) ktore tradycyjnie zadaja poczatkujacy modelarze-szkutnicy. Ale, poniewaz nie wszyscy w Polsce znaja jezyk angielski, a i sama broszurka jest chyba w Kraju niedostepna, a sprowadzenie jej byloby trudne i zwiazane z pewnymi kosztami, czyz nie lepiel i latwiej byloby poczytac sobie na ten temat rzeczy dostepnych na internecie ZA DARMO???

Swego czasu napisalem po polsku niewielki artykulik, m.in. w oparciu o ta wlasnie broszurke (skracajac ja nieco), ktory zostal zamieszczony na stronie internetowej Marka Kalka. Jak wspomnialem, nie jest to moj tekst sensum stricto, ale raczej zebranie tej wiedzy od innych madrzejszych ode mnie w tej kwestii i podanie jej w rodzimym jezyku.
Metoda opisana tam jest uproszczona nieco (dla celow modelarskich) ale autentyczna metoda poszywania kadlubow, ktora stosowano w eopce zagla dla jednostek pelnowymiarowych. Stad, jest to metoda tzw. foolproof (bezbledna) i jesli sie do niej zastosujesz, unikniesz niemilych niespodzianek i bledow, ktore potem albo uniemozliwia Ci dokonczenie poszywania albo owo poszycie bedzie w istotny sposob szpecic Twoj model - skadinad owoc i duma Twej pracy!

Oto link do tego tekstu: http://www.ship.modelarstwo.org.pl/poszycie.htm

Postudiuj go sobie uwaznie (moze nawet czytajac go kilka razy) i staraj sie zrozumiec sens calosci (pewne koncepty dla poczatkujacych moga tam byc trudne, bo mamy do czynienia z oplywowym ksztaltem kadluba, przypominajacym nieco ksztalt ryby, nieregularnym na kazdym odcinku). Ale, wierz mi, ze napisanie tego tekstu bylo trudniejsze od samego procesu poszywania takiego kadluba! Najtrudniejszym tu jest samo zrozumienie sensu rzeczy, a potem sam proces kladzenia planek jest zdumiewajaco latwym!
Awatar użytkownika
Rafal

Post autor: Rafal »

Zamieszczam skan z instrukcji - moim zdaniem wyraźnie na nim widać, że pierwsze poszycie pokrywa jedynie obszar wręgów i kończy się na pawęży, co z kolei odbiega od tego, co wykonał Rafał na PWM. I co teraz??

Witaj,
Swój model budowalem nie tylko w oparciu o plany Mamoli - miałem jeszcze Shipyarda i cała gamę zdjęć z internetu "różnych" Hunterów. Jak się dobrze przypatrzysz i porównasz (np z linkami podanymi wcześniej przez PiotraB) zobaczysz, że w większości przypadków to Mamoli odbiega od planów.
Pozdrawiam
Rafał A.
Pozdrawiam
Rafał A.

www.motogaragekutno.pl
Kloss

żeby nikt nie pomyślał, że się poddałem i macie mnie już z głowy ;)
prace idą wolno, ale sklejam po jednej listewce na burtę... jeszcze trochę...
Obrazek
Kloss

Jeszcze trochę i pierwsze poszycie będzie skończone... Zrobiłem je trochę inaczej - na rufie wszystkie listewki dochodzą do pawęży...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
stefan

Post autor: stefan »

Kloss napisał

na rufie wszystkie listewki dochodzą do pawęży...

No i tak powinno być. Po oszlifowaniu pierwszego poszycia naklejasz na pawęż listewki drugiego poszycia zgodnie z rysunkiem. Tak patrze i wydaje mi sie że możesz mieć kłopot z prawidłowym położeniem drugiego poszycia, widać ze w tym miejscu burta jest ciut zapadnięta do środka, no chyba że to jakieś przekłamanie aparatu. Jeśli tak to przepraszam:)
Obrazek
Kloss

dla odmiany druga burta. Furty wstępnie osadzone. Dokończę tylko poszycie przy dziobie i będę je wklejał.
co do wklęśniętego poszycia - wydaje mi się, że nie jest źle, w miejscach zaznaczonych przez Stefana nawet przykładałem linijkę i sprawdzałem czy nie zostaje mi dziura... Nawet położyłem dla pewności trochę szpachli.... będę na te miejsca uważał.

Obrazek
Awatar użytkownika
Rafal

Post autor: Rafal »

Bardzo ładnie Ci to wychodzi ... i te drewniane furty :) zdecydowanie lepeij to wygląda od tandentnych, metalowych odlewów.
Pozdraiwam
RAfał A.
Pozdrawiam
Rafał A.

www.motogaragekutno.pl
Kloss

pora na pokład....
jeszcze nie wymyśliłem z czego zrobić imitację gwoździ...
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ