Relacja z budowy XXX

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mati
Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am

Re: Relacja z budowy XXX

Post autor: mati »

Panie Ryszardzie mi z nici prawoskrętnych udało się skręcić tak wyglądającą cable - laid...
Myślę, że może Pan to spokojnie obejść kręcąc z najcieńszych nici w tym przypadku (moim) 1,7mm z 54 nici (3x 18 nici, tworzy 3 prawoskrętne)

DSC02829.JPG

Dla porównania z lewoskrętną liną 1,6mm ( w świetle dziennym)

DSC02837.JPG

Pozdrawiam,
Mateusz
The world is yours...
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

Dzięki dopingowi Mateusza wykonałem lewoskrętne sztagi.Nie bez problemów ale wyszło.Jeszcze ostatecznie nienapięte bo po wstępnym naprężeniu następnego dnia zwisały smętnie.Teraz przechodzę do stengi i bramstęgi i tu mam problem jak je odłożyć i gdzie.Są to liny o średnicy 5 i 6cm a więc sztywne.Przez bloki czy bezpośrednio na naglach,do pokładu ale jak.Może macie gdzieś w literaturze jak to robiono w Anglii w 17W.R
Załączniki
Gałka wykonana z lepszej sznurówki.Jestem zadowolony z takiego wykonania.
Gałka wykonana z lepszej sznurówki.Jestem zadowolony z takiego wykonania.
Bezansztag odłożony na grocie
Bezansztag odłożony na grocie
Foksztag odłożony na bukszprycie
Foksztag odłożony na bukszprycie
Poprawiony grotsztag.Mam problemy z uzyskaniem ostrości.Moze kiedyś uda mi się lepiej.
Poprawiony grotsztag.Mam problemy z uzyskaniem ostrości.Moze kiedyś uda mi się lepiej.
Awatar użytkownika
ryszardw

Olinowanie stałe prawie gotowe.Pokażę jak będzie lepsze światło.Dopiero teraz zabrałem się za uszczelnienia masztu.Pierścionek imitujący kliny został rozcięty ,założony na podstawę masztu i obciągnięty "smołowanym płótnem".U dołu i góry pierścienia opaski ze sznurka.Kiny co jakiś czas były sprawdzane dobijane i zabezpieczane opaskami.Żałuję że dopiero teraz zdecydowałem się na opaski.Kosztowało mnie to masę nerwów i trochę strat.Poluzowane wanty .Trudno operować palcami pomiędzy linami.Ale to już za mną.Teraz olinowanie ruchome i resztę drzewców .R
Załączniki
Pierścień imitujący kliny wytoczony i rozcięty.
Pierścień imitujący kliny wytoczony i rozcięty.
DSCF3020.JPG (19.22 KiB) Przejrzano 6612 razy
Opaska czerniona z płótna i opaski ze sznurka.
Opaska czerniona z płótna i opaski ze sznurka.
DSCF3039.JPG (73.28 KiB) Przejrzano 6612 razy
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

ryszardw pisze:Olinowanie stałe prawie gotowe...

Czyli nie próżnujesz:), a ja się lenię, może coś dziś podszlifuję.
Awatar użytkownika
ryszardw

Zima nie sprzyja dłubaniu.W warsztacie 12stC i z trudem można wytrzymać.Fok i grot reja przygotowane do powieszenia.Sporo dłubania w drewnie i literaturze.Reje strugane hebelkiem który kupiłem w sklepie po 5zł.Sprawuje się świetnie.Ostrze ustawione w skos.Z jednej strony bierze o,3mm a z drugiej 0,1mm.Dzięki temu mogę brać więcej lub mniej.Bloki wiązane ściągaczem .R
Załączniki
DSCF3080.jpg
DSCF3081.jpg
IMG_6874.jpg
Awatar użytkownika
rychenko

Post autor: rychenko »

Witaj
Rysiek może i zima nie sprzyja dłubaniu ale z tego co widać w twojej relacji Tobie nie przeszkadza 12 stopni przy pracy bo jak zwykle Twoje detale są na najwyższym poziomie zrobione , tylko podziwiać i się uczyć można od Ciebie
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
ryszardw

Główne reje powieszone bez całego takielunku .Potem wieszam następne poziomy .Po zawieszeniu wszystkich rej będę mocował szoty,halsy i całą resztę.Muszę najpierw mocować liny które odkładam przy maszcie.To dłubanie pomiędzy linami jest mocno wkurzające.Pozdr.R
Załączniki
Koniec rei żagla łacińsliego
Koniec rei żagla łacińsliego
Formowanie pert.
Formowanie pert.
Szczegół zawieszenia rei.
Szczegół zawieszenia rei.
Szczegół zawieszenia rei i rei żagla łacińskiego.
Szczegół zawieszenia rei i rei żagla łacińskiego.
Rak rei .
Rak rei .
Awatar użytkownika
Kazek

Post autor: Kazek »

Do końca olinowania jeszcze daleko ale już się pięknie prezentuje. Zawsze mówię że dobrze zrobione olinowanie i żagle to cały urok żaglowca nadają .
Pozdrawiam Kazik :)
myszor

Post autor: myszor »

Coś pięknego naprawdę coś pięknego .
Stolarka w Pana wykonaniu mnie powala .
Muszę dużo pracować aby choć troszkę dorównać Panu .
Ale może kiedyś :)
Gratuluje .
Jak Pan uzyskuje tak idealną powierzchnie drewna?
Szlifowanie , polerowanie , glanzowanie , woskowanie , olejowanie , mizianie , pieszczenie ? Co Pan robi ?
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
ryszardw

Tak jak piszesz szlifuję,poleruję, miziam a pod pow. malowane Capon i farba .Ale Ty oczywiście tego nie uznajesz.Pow. naturalne bejcolakier olejowy i nic poza tym.R
ODPOWIEDZ