Relacja z budowy XXX

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ryszardw

Re: Relacja z budowy XXX

Post autor: ryszardw »

To prawda olinowanie nadaje modelowi smaku.Żagle popsuły by ten efekt.Duże płachty zasłoniły by tą konstrukcję lin a wygląda ona ciekawie.Trudno pokazać to na zdjęciu.Do końca mam jeszcze kupę pracy ale już czuję zbliżający się finisz.R
Awatar użytkownika
ryszardw

Jedna z flag wykonana metodą intarsji na szmacie.Prostokąty wycinane przez szablon jednocześnie biały i czerwony a potem wklejane klejem introligatorskim.Płótno też impregnowane tym klejem.Wycinałem oczywiście po jednym i wklejałem aby flaga nie traciła sztywności.Flaga jest spora to mogłem sobie pozwolić na taką metodę.R
Załączniki
DSCF3743.jpg
Awatar użytkownika
ryszardw

Następna flaga wykonana tą samą metodą.Tu już było trudniej bo flaga mniejsza i więcej kolorów.Jeszcze mycie i usuwanie plam.R
Załączniki
DSCF3744.JPG
Awatar użytkownika
ryszardw

Adamie przeliczyłem średnicę liny kotwicznej i przy szerokości kadłuba 44 stopy i 10 cali lina modelu powinna mieć fi~4mm co w rzeczywistości daje ~20cm.Czy to możliwe.Chciałbym jedną z kotwic powiesić na bloku pozostałe zacumować na ławach wantowych.Czy takie rozwiązanie ze zwisającą kotwicą i przy wysuniętych armatach nie jest zbyt nienaturalne.Chociaż fakt braku żagli i z armatami na stanowiskach jest już sam w sobie niespotykany.Pozdr.R
Załączniki
DSCF3746.jpg
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

ryszardw pisze:Adamie przeliczyłem średnicę liny kotwicznej i przy szerokości kadłuba 44 stopy i 10 cali lina modelu powinna mieć fi~4mm co w rzeczywistości daje ~20cm.Czy to możliwe.

czy nie było tak, że dla lin kotwicznych podawano obwód, a nie średnicę? nie wiem, na jakiej zasadzie liczy program Adama, ale jeśli wynik wynosi (w przeliczeniu) 20 cm, to daje średnicę około 6,3 cm. chyba możliwe?
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
Awatar użytkownika
awas

Post autor: awas »

Witam
Adam dobrze policzył. Dla porównania średnica liny na okręcie 74 działa wg Boudriota 19cm.
I jeszcze zdjęcie z HMS Victory.
Pozdrawiam
Artur
Załączniki
Victory_(AW)_060525_ 018.jpg
Victory_(AW)_060525_ 018.jpg (23.2 KiB) Przejrzano 6300 razy
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

no tak, wystarczyło tylko zajrzeć na stronę Adasia ;) i nie byłoby zamieszania. w każdym razie, ładny kawał liny.
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Kalkulator liczy według tego przepisu z uwzględnieniem skali. Podając skalę 1, to wynik będzie dla oryginału. Wrzucę fotkę z treści reguły

kabel.jpg

A dziób Rysiek ekstra, aż mnie bierze na dłubanie;)
Awatar użytkownika
ryszardw

Możliwe ze te 4mm. to właściwy wymiar.Z kolei wg.dok Royal William to dla mojej skali powinno być 2mm. duża kotwica i 1,5mm. mała kotwica. Rw jest późniejszą modernizacją Princa.Jak zwykle dok.mod. zawiera błędy.Pewnie wybiorę wymiar pośredni.Ale co sadzicie o takim zawieszeniu kotwicy.R
Awatar użytkownika
ryszardw

Lina kotwiczna ~3,mm dla dużej kotwicy a dla mniejszej ciut cieńsza.Kotwice zamocowane.Nieubłaganie zbliża się moment że będę musiał zmierzyć się z latarniami.Nie mam pojęcia jak ale coś będę musiał zrobić.R
Załączniki
DSCF3750.jpg
ODPOWIEDZ