Relacja z budowy XXX

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mirek77

O:Relacja z budowy XXX

Post autor: Mirek77 »

Kilka zdjęć z książki The restoration warship:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

Mirek i Tomek dzięki o takie rysunki i informacje mi chodziło.R
Awatar użytkownika
ryszardw

Strugam maszty i dłubię przy marsach.Wykonałem je ze sklejki 1mm klejąc na przemian w 2 warstwach.Pierścień też ze sklejki klejony na zakładkę.Całość będzie malowana na czarno.R
Obrazek
Obrazek
Obrazek
myszor

Post autor: myszor »

Tu nie ma co pisać tylko trza podziwiać . Nie zadaje żadnych pytań bo i tak nigdy tak precyzyjnie takiego czegoś nie zrobię . Marzy mi się tylko opanować tak po mistrzowsku wykończenie drewna . Dla mnie to kosmos . Może kiedyś . Pozdrawiam .
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
ryszardw

Maszty strugane hebelkiem z drewna świerkowego i szlifowane wzdłuż ręcznie.Top a właściwie 1/3 dł masztu ścięta obustronnie a na to naklejone wstępnie obrobione nakładki.Top obrobiony w kwadrat i malowany.Stan surowy.R
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ryszardw

Grot wzmocniony i przygotowany do montażu.Teraz pozostałe.R
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kagra

Post autor: kagra »

Wykonanie tak drobnego elementu jak podpory marsa z dwóch części na łamany wpust,świadczy o precyzji jaką przedstawiasz w każdym detalu.Budowa marsa rzeczywiście brak słów.Pozdrawiam.Kazimierz.
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Rysiek pytanie codo sposobu nadawania koloru: Swego czasu jak rozmawialiśmy o barwieniu drewna to mówiłeś o polerowaniu i nanoszeniu tamponem barwnika. Rozumiem, że kolumny masztów barwiłeś tym samym sposobem co burty. Wiem ,że to różne gatunki drewna. Ale i olchowa burta jak i świerkowe kolumny wyszły znakomicie. Tak właśnie myślę o olchowym poszyciu w RW, bardzo bym chciał aby zrobić to tak jak Ty:whistle:

ryszardw napisał:

Obrazek
Awatar użytkownika
ryszardw

Dzisiaj to najbezpieczniej czuję się w piwnicy.Do kuchni to strach zaglądać.Zaczynam zabawę w zwijanie linek.Sprawdzam z czego jaką średnicę uzyskam.Zwijarka z napędem od maszyny do szycia .Super bo można regulować obroty.Reszta typowa poza doskonałym rozwiązaniem Kazia(Kagry) napinacza do wózka ze stożkiem.Polecam.Płynna regulacja napięcia na całej długości zwijania i żadnych zwisających linek z ciężarkiem.Pozdrawiam i życzę Wam poza zdrowiem oby prace przebiegały tak płynnie jak zwijanie tych linek.R
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ryszardw

Re: Relacja z budowy XXX

Prace z olinowaniem nabierają tempa.Dotarły talrepy wykonane przez Mirka.Wymiary od 11mm do 5mm.Jak zwykle wykonane rewelacyjnie.Zadziwiają te najmniejsze precyzją wykonania.Liny lewoskrętne bo takie używano do dużych angielskich okrętów.Do mniejszych stosowano prawoskrętne i jak zwykle były wyjątki od reguły.Dla lin lewoskrętnych koniec wanta odkładano na talrepie tak że z pokładu był widoczny z lewej strony a dla prawoskrętnych z prawej.Supełek liny jufersa na talrepie znajdował się po przeciwnej stronie końca wanta.Obejma talrepu z drutu 0,5mm a łącznik oka obejmy wykonałem z drutu 0,5mm przewalcowanego na 1mmx0,3mm.Gięty jak na zdjęciu.Do owijania liny służy mi zrobiona maszynka .Zaletą jest regulacja obrotów ,możliwość regulacji długości owijanej liny i zawieszenie sanek ze szpulką na pręcie.Długa linka nie obwisa pod wpływem ciężaru szpulki.R.
Załączniki
Wykonanie oka klamry z płaskiego drutu.Potem szczelina jest lutowana na długości i powstaje sztaba z okiem na gwoźdź i uchem.
Wykonanie oka klamry z płaskiego drutu.Potem szczelina jest lutowana na długości i powstaje sztaba z okiem na gwoźdź i uchem.
Połączenie obejmy talrepu z uchem klamry.
Połączenie obejmy talrepu z uchem klamry.
A to maszynka napędzana silniczkiem od maszyny do szycia.
A to maszynka napędzana silniczkiem od maszyny do szycia.
Tutaj widać ucho które opasuje pręt prowadzący
Tutaj widać ucho które opasuje pręt prowadzący
Doskonałe talrepy Mirka.
Doskonałe talrepy Mirka.
Tutaj widać odłożony want widoczny z pokładu z  lewej strony talrepu a z zewnątrz do dziobu.
Tutaj widać odłożony want widoczny z pokładu z lewej strony talrepu a z zewnątrz do dziobu.
ODPOWIEDZ