Relacja z budowy XXX

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
rychenko

Re: Relacja z budowy XXX

Post autor: rychenko »

Witam
Rysiek przepięknie to wygląda każdy detal dopracowany , wszystko czyściutko , co do latarni to znając Ciebie na pewno i z tym dasz sobie doskonale rade !
Patrząc na Kotwice zastanawiam się jak oni ją opuszczali , nie była przecież lekka aby ją marynarze podnosili i uwalniali z pośród tych wszystkich lin .
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek »

Kiedyś widziałem artykuł Kazimierza Ratajczyka w temacie latarni. Wcale nie jest to takie trudne jakby się pozornie wydawało. Sedno sprawy to wykonanie rdzenia z plexi, wypolerowanie na wysoki połysk, i obłożenie go odpowiednimi ramkami.
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

No i przyszła pora na latarnie.Kosztowało mnie to sporo zdrowia ale jakoś wychodzi.Projekt zaczynałem od wyznaczenia geometrii latarni i jej boku.Niestety nie dysponuję programem który pozwolił by mi na rozwinięcie powierzchni dla tego musiałem wyznaczyć go geometrycznie.Potem wykonanie modeli z brystolu, korekty i sprawdzenie czy korpus latarni odpowiada założeniom.Wykonanie szablonu z drewna pod formę i wykonanie formy silikonowej oraz odlewów z żywicy.Potem gięcie ,malowanie i sklejanie.Pracy jeszcze sporo ale już widać że korpus będzie OK.Latarenka oczywiście jest przeszklona.Tak mnie te prace zmęczyły ze jutro jadę na 2 tygodnie nad nasze polskie morze.Przeraża mnie tylko pogoda. Pozdr.R
Załączniki
DSCF3779.jpg
Awatar użytkownika
ryszardw

Prace kamieniarskie zajęły mi masę czasu.Chodniki i ścieżki.Dla relaksu i rozprostowania kręgosłupa pobawiłem się trochę przy latarniach.Mimo problemów myślę że wyszły nie najgorzej.Ramki są oczywiście przeszklone.Teraz pora na stanowiska artyleryjskie i może pogoda nie dopisze to coś podłubię .Pozdr .R
Załączniki
20131019-IMG_8201.jpg
Awatar użytkownika
ryszardw

Pogoda nie do końca dopisuje to dłubię .Wyposażam stanowiska artyleryjskie.Klamotów jest masa.Mam pytanie do kolegów.Czy brecha do przesuwania lub korekty poprzecznej armaty była wykonana z twardego drewna czy stali.Wydaje mi się że z drewna bo koła lawety nie były okute a stal kaleczyłaby pokład i koła.Ale nie mam pewności.Może w swoich archiwach macie gdzieś taką informację.R
Awatar użytkownika
ryszardw

Trochę detali do stanowisk wykonałem.Brecha do przesuwania lawety była z twardego drewna ale jeszcze nie wykonałem.Męczę się nad szalupą .Jeżeli z zewnątrz można wyszlifować to wewnątrz nie bardzo.Chyba powinienem najpierw skleić skorupę a potem wklejać żebra.Będę musiał pomalować żeby zakryć niedoróbki .R
Załączniki
Kopyto z zebrami zamocowanymi w wycięciach kopyta i otworach podstawy.
Kopyto z zebrami zamocowanymi w wycięciach kopyta i otworach podstawy.
Detale wyposażenia-beczki ,wiadra,beczka na tlące się lonty,szufla ,dobijak z wyciorem ,tyczka z lontem poj. na kule.
Detale wyposażenia-beczki ,wiadra,beczka na tlące się lonty,szufla ,dobijak z wyciorem ,tyczka z lontem poj. na kule.
DSCF4290.jpg
DSCF4291.jpg
DSCF4292.jpg
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Andrzej1 »

Dzień dobry

A może frez dentystyczny (taki odwrotny stożek) i wałek giętki by pomógł ? Przy ostrożnym
wybieraniu można osiągnąć doskonałe wyniki. Przy nieostrożnym, można wykonać malownicze dziury.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
ryszardw

Grubość poszycia ~1mm i boję się w taki sposób ingerować.Drewno pod wpływem gorącego parowania zrobiło się szorstkie i niewiele mogę zdziałać.R
Awatar użytkownika
mati
Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am

Post autor: mati »

A może by tak frezikami diamentowymi do paznokci (do nabycia za parę złotych na portalu aukcyjnym, bądź sklepach internetowych o tematyce manicure :P)
Na pewno nie będą tak drastycznie wybierać materiału... a taki zestaw posiada frezy o różnych końcówkach i będzie można dotrzeć do najdrobniejszych zakamarków...

Pozdrawiam
Mateusz
The world is yours...
Awatar użytkownika
Andi

Post autor: Andi »

Witam. Od długiego czasu podglądam relację i tylko jedno przychodzi mi do głowy - wielki szacunek i czapki z głów. Nie wiedziałem , że obok mnie mieszka taki Mistrz. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ