Wielka galeona Zygm.Augusta

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oksal

O:SMOK-Wielka Galeona Zygm.Augusta

Post autor: oksal »

miodzik na pokładzie:) i w stoczni...to dla tego tralki zabezpieczające Kazik stawia, w stoczni hulają chłopaki:)
Awatar użytkownika
kagra

Post autor: kagra »

Witam!
Miodzik pomógł w załogę wstąpił nowy duch.Z ochotą zabrali się za kosz dziobowy.:)

Pozdrawiam.Kazimierz
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kagra

Kosz dziobowy(Head)gotowy.Pora się wziąść za naukę rzeżbienia i umieścić na dziobnicy jakiegoś potwora:)
Pozdrawiam.Kazimierz:)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Budrys

Post autor: Budrys »

Imponujący postęp prac przy modelu. Zainteresowaniem cieszy się nie tylko na Kodze. Od początkowych prac nad kadłubem do aktualnego wyglądu galeonu oglądany jest przez kolegów z hiszpańskiej Cuaderna Maestra!:) Początkowo zainteresowało ich poszywanie kadłuba bez zastosowania "fałszywego" kila.:evil: Potem już dalszy postęp prac.:cheer: Cała dyskusja jest tutaj:
http://www.cuadernamaestra.com/foro/viewtopic.php?t=5902&postdays=0&postorder=asc&start=0
z dodatkowym linkiem do rosyjskiej galerii zdjęć;)
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"Where there is a will there is a way"
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Post autor: JurekBin »

ojojoj:whistle:

Lada chwila wodowanie!
Pozdrawiam
Jurek

https://www.jerzybin.com
Awatar użytkownika
kagra

Witam!
Dzięki Budrys za linka.Cieszę się że moja praca zainteresowała nie tylko naszą załogę ale i trochę dalej.Myślę że spowodował to niespotykany fantazyjny wygląd galeonu projektu pana Prosnaka,którego staram się mniej jub bardziej nieudolnie naśladować.No cóż jest to tylko model przy którym można trochę puścić wodze wyobrażni nie trzymając się zbyt rygorystycznie utartych ścieżek szkutnictwa.Staram się zachowywać podstawową bryłę okrętu nie wdając w zbyt szczegółowe wykonanie.
Samą frajdą jest to że się wogóle coś robi a że przy okazji można zainteresować innych to tylko się cieszyć.

Tu uczę się jak wszyscy od wszystkich na Kodze.Każdy post obojętnie czyj, wnosi zawsze jakąś myśl i jest fajnie że większość kolegów umie zawsze przyjść z pomocą tym którzy o taką pomoc się zwracają.Takie artykuły jak Hadżiego,relacje Adama, Stefana,Antośka,Jurka,pomoc Mirka,Atamana,Romka,Ryszarda i wielu wielu innych których można by wymieniać długo ale nie w tym rzecz.Podnoszą poziom tego portalu który staje w\g mojego zdania najbardziej zgraną załogą w polskimi internecie.
Dzięki Wam również administratorzy Kogi.To też wasza zasługa.:)

Trochę się rozpisałem:blush:

A teraz do rzeczy.Kosz dziobowy z grubsza gotowy.Biorę się za drugą stronę od ogona smoka czyli za ster.
Narazie powycinałem z puszki po śledziach blaszki na okucia.Ponieważ precyzyjne lutowanie nie jest moją najlepszą stroną, tulejki do zawiasów przykleiłem za pomocą kleju do metalu Distal.Myślę że będą trzymać.Czernić będę, niestety akrylem.

Jeszcze do Jurka:laugh:
Jurek wodowanie dopiero na wiosnę.Woda cieplejsza:laugh:

Pozdrawiam wszystkich.Kazimierz
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kagra

Dzisiaj robiłem przymiarkę smoka.Narysowałem i wyciąłem z bristolu dwa szabloy w\g których będę się starał coś wyrzeżbić.W trójwymiarze to będzie tylko łeb.Pozostałe części to płaskorzeżby po obu stronach.
Jak wyjdzie? to sam jestem ciekawy:) :)

Pozdrawiam wszystkich Andrzejów.Kazimierz
Obrazek
Obrazek
Obrazek
polter

Post autor: polter »

Przyjemnie jest popatrzeć na efekty twej pracy. Tylko,że czasami zamiast mobilizująco działają na człowieka deprymująco gdy spojrzy się na prace w swojej stoczni. Tak jak u mnie, gdzie chlopaki chyba strajk oglosili przy Halifaxie :(
Pozdrawiam
polter
Awatar użytkownika
kagra

Witam!
Sławek w myśl przysłowia"" jak nie napois to nie wydois"".Widzisz że na pokładzie stoją beczułki z napojem energetycznym.Chłopaki się starają żeby nie podpaść:)

Smok już ciągnie do przodu.Trochę mało straszny ale to chyba ten spod Wawelu.:) :)

Pozdrawiam.Kazimierz
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Post autor: JurekBin »

No smoka żeś faktycznie wydoił!
Lepiej odstaw już te napoje energetyczne ;)

Fajny zielony smok :lol:
Pozdrawiam
Jurek

https://www.jerzybin.com
ODPOWIEDZ