CHALOUPE ARMEE EN GUERRE-1834

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
Emilius

O:CHALOUPE ARMEE EN GUERRE-1834

Post autor: Emilius »

Mhm, jasne . Domyślam się, że tak musiało być jak widać po planach łodzi, choć nie wiem czy to było takie wygodne. Biorąc pod uwagę, że opętniki masztów są wykonane na stałe do belek a nie zapinane jak kajdanki sworzni na lawetach , co znaczy ni mniej ni więcej, że należało te maszty podnieść do góry i wyjąć - mocno nie wygodne zwłaszcza z gaflem i "szmatami", ale wykonalne. Natomiast inny brakujący element mnie zastanawia - blokada pięty bukszprytu. No i tu się bez cieniutkiego nie obejdzie , na rozjaśnienie umysła :) , bo po mojemu wychodzi , że musi być zdejmowalne z szyn armaty albo też wykonane jako rozpinana obejma mocowana na stałe.
Sail Ho!
Emil

W stoczni Santisima Trinidad
www.Santisima Trinidad.jun.pl
Awatar użytkownika
stefan

Post autor: stefan »

Emilius napisał
Natomiast inny brakujący element mnie zastanawia - blokada pięty bukszprytu. No i tu się bez cieniutkiego nie obejdzie , na rozjaśnienie umysła , bo po mojemu wychodzi , że musi być zdejmowalne z szyn armaty albo też wykonane jako rozpinana obejma mocowana na stałe.

Hmmm...może sie nie obejdzie bez cieniutkiego:) słabo to widać ale widać. Pięta bukszprytu jest po prostu przywiązana do ławki, po co jakaś obejma czy inny patent kiedy całe ożaglowanie to taka jak by prowizorka...

Obrazek

No ale mogę się mylić, wszak to tylko moje takie kombinacje...po cieniutkim:D
Awatar użytkownika
stefan

Talia działa

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Andrzej nie jedna kobieta by tej talii pozazdrościła:)) Kurcze świetna talia:whistle:
Cholera i lufa też:)
Awatar użytkownika
stefan

Przepraszam wszystkich pytających na PW ale odpowiem hurtem na pytanie o bloczki .

Nie jest to mój wyrób ale chłopaków ze sklepiku , ale po kolei .

Mój wywiad doniósł , ze chłopaki coś kombinują coś z bloczkami więc tak delikatnie zapytałem czy czasem nie mogliby mi tak na próbę podesłać bloczków 5 mm .

Po jakimś czasie dostałem przesyłkę z zastrzeżeniem ,że jest to dopiero wstępna faza

Obrazek

No tak se patrzę na te ichnie próby i szczena mi opadła no kurna to jest to czego nam potrzeba !!!!

Obrazek

No wiadoma sprawa , że to próbki i trzeba ciut je dopieścić , więc pomogłem sobie krążkami Dremela a kleiłem na Butapren i jak cię zużyło to następny na klej i daje do roboty

Obrazek

Efekt końcowy jest widoczny na szalupie a moje dopieszczanie wyszło tak

Obrazek

Nie chcę tutaj walić reklamy ale uważam , że te bloczki jak porównam z tymi z zestawów to jest dzień do nocy, Jest to moja opinia

Kiedy będą dostępne w sklepiku to nie wiem, ale za to rozmiary będą od 3 do 8 mm i to w pełnym asortymencie czyli pojedyncze , podwójne jak widać na fotkach ale i mają być potrójne .

Ja to się tylko cieszę , ze wreszcie będą super bloczki i nie będę musiał się męczyć nad tą drobnicą
Awatar użytkownika
arthx

Post autor: arthx »

Piękne te bloczki !
nawet widzę imitacje kolka w środku - śliczne !!!
i ciesze sie ze takie porządne bloczki powstają również i w Polsce - nie trzeba już szukać gdzieś w Anglii czy USA :)
Awatar użytkownika
stefan

Jak już pisałem wcześniej to mój armator (:woohoo:
:blink: :evil: :sick: :angry: :blush: itd...) uparł się że szalupa ma być z żaglami...
więc wydziargałem jakieś:)

Obrazek

No to jak żagle to i olinowanie a co za tym idzie muszą być bloczki

Już pisałem o bloczkach ale teraz chciałem aby koledzy mieli naoczną możliwość zobaczyć jaka jest różnica pomiędzy bloczkami fabrycznymi ( z zestawu) a tymi jakie mają robić chłopaki ze sklepiku, oczywiście tego naszego

Obrazek

Obrazek

Teraz chyba już widać dlaczego tak się cieszę
Awatar użytkownika
stefan

Uzbrajanie żagli

Obrazek

Tak robie bloczki z pętelką i nie tylko:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i takich pętelek zakładam pięć

Obrazek

mała kropelka gluta i można obciąć zbędne końcówki

Obrazek

To na razie tyle...
Wiechus

Post autor: Wiechus »

super to wygląda:whistle:
pozdrowienia dla armatora:evil: :evil: :evil:

pozdrawiam Wiesiek
Michal1977

Post autor: Michal1977 »

Witam. Nie to że się czepiam ale znalazłem malutki błąd:) .Jestem z moim modelem na etapie robienia listwy w której osadzane są wiosła i jak przed każdą z dotychczasowych czynności przy mojej łódce studiowałem Twoją relację. Na tym zdjęciu zaślepki wioseł są ponacinane odwrotnie .Jaskółczy ogon zaślepek ,żeby te nie wypadły powinien szerszą stroną być od środka łodzi.

Pozdrawiam serdecznie. I jeszcze raz gratulacje za szalupkę
Obrazek
ODPOWIEDZ