Bardzo ciekawe rozwiązanie.
Masz ty Stefan pomysły.
A Avatar jakiś taki .... hiszpański ??
CHALOUPE ARMEE EN GUERRE-1834
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
- kagra
O:CHALOUPE ARMEE EN GUERRE-1834
Stefan walczysz z jednakowym powodzeniem na obu frontach:laugh:
- stefan
-
Andrzejku, awatar prawie jak dzieło sztuki! drzemie w Tobie artysta:woohoo:
i jak trafnie ujęte:evil: PALCE LIZAĆ
i jak trafnie ujęte:evil: PALCE LIZAĆ
- stefan
Zaczynam poszywanie kadłuba. Aby to zrobić poprawnie trzeba wyznaczyć szerokość każdej klepki poszycia. Deski zwężają się w kierunku dziobu i rufy, oczywiście ameryki tym stwierdzeniem nie odkryłem:) wiadomo że można te szerokości wyznaczyć cyrklem redukcyjnym, bądz za pomocą pasków papieru.
Cyrkla redukcyjnego nie posiadam (jak dla mnie "ciut" za drogi) a paskami mi się nie chce, bardzo żmudna i pracochłonna metoda.
Dobrze pomyśleć przy żubrze...jeden, drugi...i wykombinowałem:) suwmiarka z wyświetlaczem.
Metoda jest bardzo prosta, opiszę pokrótce jak to robiłem. Zmierzyłem najszerszą wręge za pomocą paska papieru
Wyszło mi że potrzeba 13 listewek o szerokości 5mm
Następnie paskiem papieru zmierzyłem wręgę nr6 (w kierunku dziobu) wyszło mi 48,6mm, wartość tą podzieliłem przez 13 i w przybliżeniu wyszło 3,7mm. Ten wymiar przeniośłem na odpowiednią wręge za pomocą takiego cyrkla
No to teraz trzeba zrobić poszycie żeby było wiadomo czy ta metoda zda egzamin:)
Cyrkla redukcyjnego nie posiadam (jak dla mnie "ciut" za drogi) a paskami mi się nie chce, bardzo żmudna i pracochłonna metoda.
Dobrze pomyśleć przy żubrze...jeden, drugi...i wykombinowałem:) suwmiarka z wyświetlaczem.
Metoda jest bardzo prosta, opiszę pokrótce jak to robiłem. Zmierzyłem najszerszą wręge za pomocą paska papieru

Wyszło mi że potrzeba 13 listewek o szerokości 5mm

Następnie paskiem papieru zmierzyłem wręgę nr6 (w kierunku dziobu) wyszło mi 48,6mm, wartość tą podzieliłem przez 13 i w przybliżeniu wyszło 3,7mm. Ten wymiar przeniośłem na odpowiednią wręge za pomocą takiego cyrkla

No to teraz trzeba zrobić poszycie żeby było wiadomo czy ta metoda zda egzamin:)
- mirek
Proste jak metr sznurka w kieszeni a czy skuteczne to niebawem się przekonamy :)
Pozdrawiam Mirek Rybus
- maciejza
stefan napisał:
stef, daj fotke z planów jak poszycie układa sie na dziobie.
Jak bedziesz wiedzial jak zejsc z wymiaru najszerszego do docelowego. jesli symetrycznie to beda wszystkie jednakowo łezkowate.
Juz prawie godzina 15 to zapewne masz połowe poszycia .. dawaj foty :]
Jak bedziesz wiedzial jak zejsc z wymiaru najszerszego do docelowego. jesli symetrycznie to beda wszystkie jednakowo łezkowate.
- stefan
maciejza napisał

- stefan
Przykleiłem po 5 listewek poszycia z każdej burty, wstępnie wyszlifowane, nawierciłem otwory pod gwożdzie aby potem nie było problemu z celowaniem:)
I tu mam dylemat jakie zrobić gwozdzie.... W opracowaniu które posiadam, widać że gwozdzie są mosiężne...czy nie powinny być raczej żelazne? (czyli czarne)

I tu mam dylemat jakie zrobić gwozdzie.... W opracowaniu które posiadam, widać że gwozdzie są mosiężne...czy nie powinny być raczej żelazne? (czyli czarne)
- ataman
Stefanku.. ja facet starej daty, co prawda pływałem w młodości na plastikowych krypach, (orion, kormoran) ale drewniane tez naprawialiśmy (omega, kadet, dorada)... i podstawą były śruby mosiężne... bo żelazne by przerdzewiały i .. bul, bul..bul....
Wydaje mi sie, ze takie było też wytłumaczenie stosowania tu mosiężnych gwoździ..
Choć wikingowie we wczesnym średniowieczu klepki łączyli żelaznymi nitami...
Inna sprawa, jak zachowa sie taki mosiądz po pewnym czasie użytkowania.. ściemnieje czy zzielenieje...
Wydaje mi sie, ze takie było też wytłumaczenie stosowania tu mosiężnych gwoździ..
Choć wikingowie we wczesnym średniowieczu klepki łączyli żelaznymi nitami...
Inna sprawa, jak zachowa sie taki mosiądz po pewnym czasie użytkowania.. ściemnieje czy zzielenieje...
Pozdrawiam