Minęło co prawda tylko kilka dni od ukończenia mojego pierwszego modelu 'drewnianego' ale nie mogę się powstrzymać :)
Przedstawiam mój nowy projekt :HM Mortar Vessel Convulsion od JoTiKa. Będzie to model z pudełka, niestety zaplecze techniczne nie pozwala mi na budowę z planów (a jeszcze bardziej umiejętności). Budowa tego modelu ma (oprócz przyjemności z budowy) dwa dodatkowe cele - sprawdzenie modeli firmy JoTiKa i przygotowanie mnie do modelu na który zachorowałem kilka miesięcy temu...
pudełko:

plany:

drewienko:

dodatki:

uzbrojenie + dodatki:

i małe rozczarowanie:

odlewane karonady wyglądają, jakby strzelało się z nich strusimi jajami.... na sztorc... chyba szkoda je będzie montować na okręcie, mogą trochę psuć wrażenie całego modelu... pewnie z rodziny nikt nie zauważy, ale ja i Wy będziemy wiedzieć i widzieć :D
jest jeszcze jeden mały problem - brak kilu... jest element dziobowy i rufowy... a pomiędzy pustka...
da się to dorobić, ale jednak fakt wybrakowanego zestawu pozostaje
jest też dobra wiadomość, po kontakcie z firmą JoTiKa mam zapewnienie, że brakujący element zostanie mi dosłany, szacunek...
zanim nabiorę rozpędu przy budowie (muszę zmylić czujność żony i ponownie przejąć stół w kuchni) proszę o pomoc przy zbieraniu dodatkowej dokumentacji. Udoskonalanie zestawów też daje sporo przyjemności :)