Santisima Trinidad - OCRE

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
Leon27

O:ST - drzwiczki przednie

Post autor: Leon27 »

Wszystko już jest wyolejowane i tak pozostanie. Jeszcze przyjdzie listwa frezowana. Przecież lepiej to wygląda niż proponowane rozwiązanie przez producenta zestawu :-)
Obrazek
Awatar użytkownika
Leon27

O:ST - przednie słupki

Przednie słupki maszynowe powstały w 5 min. Przypasowana wstępnie podpora. Sporo zasłania z przedniej ścianki. Nie wiem czy nie posłuży mi jako szablon. Warstwy sklejki nie wyglądają za estetycznie w odniesieniu do reszty elementów w tym rejonie.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Leon27

O:ST - Wzmocnienia dziobowe

Wzmocnienia dziobowe. Materiał : patyk do lodów i fornir co ma chyba ze 30 lat.. Patyki od lodów też ponad 10 letnie nie rozwarstwiają się przy gięciu. Dobrze się gną namoczone i zachowują kształt. Wersja na zdjęciu zgrubnie obrobiona. Chyba mi wyszło jakieś logo do nowej gry. Ciekawy układ graficzny. Męczę to w porywach od początku tygodnia.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Leon27

O:ST - Wzmocnienia dziobowe cz 2

Jak widać. Męczarnie ku końcowi.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Leon27

O:Santisma - kosz dziobowy

Ukończyłem kosz dziobowy. Najbardziej ucierpiał mi kark bo boli. Trzeba będzie odpocząć.
Zostały 3 ( prawie 4 listwy gretingowe z zestawu. I jakaś drobnica przy oszczędnym gospodarowaniu,
Białe istwy wykańczające to nic innego jak bambus wypruty z zakurzonych żyrandoli (lampionów, apażurów) IKEA nadających się do wywalenia. Bardzo wdzięczny materiał. łatwo się klei dobrze lakieruje i nie rozwarstwia.Ma kolor jasnego drewna użytego do innych elementów. Z jednego żyrandola wychodzi ze 3 metry tego a żyrandol kosztuje może z 5zł. No i trochę zabawy w odmoczenie chińskiego papieru z którego jest zrobiony.

Efekt na zdjęciach.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
myszor

Post autor: myszor »

Witaj . Szacunek dla Twojej pracy ." Mniem sie podobawuje ":)
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
Hadżi
Lokalizacja: {"name":"Polska k\/Olkusza","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Hadżi »

Witam!

Leon27 napisał:
Ukończyłem kosz dziobowy.

W ST dopuszczalne są jakieś różnice w interpretacji i wykonaniu niektórych elementów ze znanych powodów. Ty wykonałeś greting kosza dziobowego w inny sposób, niż pozostali koledzy budujacy ten model. Z czego to wynikło. Tak jest w instrukcji montażu, czy wzorowałeś się na innych wykonaniach?

Pozdrawiam

"Hadżi"
Na pochylni strajk zakończony: ok. podwod. SIEWIERJANKA, budowa wznowiona.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są trudne lub b.trudne.
Myślenie nie boli. Gdyby głupota bolała to nie jeden z bólu by wył.
Awatar użytkownika
Leon27

Instrukcja mówiła o samych tych listwach ze sklejki mahoniowej wypaćkane na złoto. Zrobiłem próbę i mi to nic a nic nie konweniowało. Potem wykonałem dwie listwy tak jak Karrex i też mi się to średnio spodobało. Dołożyłem więc listwy krańcowe które trochę kosz dziobowy wyeksponowały i to tyle, A co do wzniosu gretingu to tak naprawdę to nikt nie wie jak to w ST wyglądało. Czyli można to potraktować jako kolejną wariację :-)
Awatar użytkownika
Karrex

O:Santisima - kosz dziobowy - gretingi

Post autor: Karrex »

Leon27 napisał:
...Czyli można to potraktować jako kolejną wariację :-)...

Niestety, zgadzam się z Leszkiem, ile modeli ST tyle interpretacji (wariacji na temat).
Zanim zacząłem robić u siebie, przejrzałem dziesiątki modeli ST i relacji z budów i co do gretingów, to też przewijają się różnice od płaskiej płaszczyzny, poprzez uniesione po łuku, aż do takiej jak zrobił Leszek czyli po formie trzeciej listwy.
W instrukcjach OcCre i DeA ten element jest akurat przedstawiony tak samo czyli po łuku, ale niżej jak u Leszka.
Jak powinno być, to już raczej :evil: raczy wiedzieć ;).
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
Karrex

O:Santisima - kosz dziobowy - gretingi

Post autor: Karrex »

oksal napisał:
Ja bym obstawiał za "prostym" ułożeniem gretingów. Na dziobie wiele się działo, strome wzniosy by to utrudniały.

Patrząc pod kątem np. latryn dla załogi (których notabene instrukcje OcOre i DeA nie przewidują) to zgadzam się z Adamem ;).
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
ODPOWIEDZ