Koga elbląska 1350 - relacja z budowy.

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
jaxa

O:Koga elbląska 1350 - relacja z budowy.

Post autor: jaxa »

Ciekawa rycina, czy pochodzi z książki "Modellbau von Schiffen des 16. und 17. Jahrhunderts" Rolfa Hoeckela? (warto podawać nie tylko autora, ale i tytuł).
Gratuluję szybkiego ukończenia modelu.
OD CZEGOŚ TRZEBA ZACZĄĆ - NAJLEPIEJ OD POCZĄTKU !!!
w szkutni: ObrazekObrazek ...i przy kei: ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
KID

Post autor: KID »

Gratulacje!!!!

Za taką reklamę producent powinien udzielić Ci stałego rabatu na następne zestawy.
Pozdrawiam,

Krzysztof Duvnjak

Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

Model prezentuje się wspaniale .Tylko mam pewne obawy czy otwór pod linę kotwiczną nie powinien być jakoś wzmocniony.Gratuluję R.
egrey

Post autor: egrey »

Dzięki za miłe słowa,
Muszę przyznać, że gratulacje należą się po trosze wszystkim, którzy wspierali mnie radami w budowie.
Co do poświęconego na kogę czasu to wyszło mi ok. 170 godzin (dokładnie nie liczyłem). Model nie należy do tych bardzo skomplikowanych jak np. galeony.
Jeśli chodzi o uwagi do zestawu, to myślę, że producent mógł dać więcej wyciętych gotowych tarcz, chociaż na pieczęci Elbląga ich nie ma. Tarcze były wyposażeniem ruchomym.
Ponieważ uważam, że zdobią one model, na kasztelu dziobowym dorobiłem je sam. Na niektórych średniowiecznych przekazach często widać ich bardzo dużo powieszonych na burtach.
Pozdrawiam Tomasz
Awatar użytkownika
bojador

Post autor: bojador »

Tomaszu
Czas sobie płynie, a Twój model nadal jest przedmiotem podziwu - również mojego.
Zastanowiła mnie lokalizacja kabestanu w rufowym kasztelu. Choć typowa dla kogi, jest ona dość niezwykła, jeśli porównać z żaglowcami z czasów późniejszych. Możesz się podzielić swoją wiedzą: jakie liny obsługiwał ten kabestan i co zadecydowało o jego umiejscowieniu?

Pozdrawiam

Bojador
ODPOWIEDZ