Galeon pocz.XVII w.

Opisy budowy jednostek żaglowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
kagra

O:Galeon pocz.XVII w.

Post autor: kagra »

Witam

Dremelka umocniłem ściągaczem plastikowym.Takim do mocowania koszyków rowerowych.Jeśli chodzi o listewkę, to przesuwa się w korytku o szer.takiej jak listewka,bez zbytniego oporu ale też i nie za lużno.Listewkę dzielę na żądane odcinki a ołówkiem zaznaczam punkty od których będę frezował.Najlepiej najpierw wyfrezować dwa wgłębienia a potem delikatnie przesuwać listewkę tak,żeby nie przejechać wymiaru.Kwestia wprawy.Jeśli chodzi o głębokość frezowania,to reguluję ogranicznikiem.Wtedy jedną ręką naciskam dżwignię a drugą przesuwam listewkę.Na początku zepsułem parę listewek zanim doszedłem do wprawy.

Jeszcze jedno,trzeba tak ustawić imadełko aby frezowanie było dokładnie pośrodku listewki.Lub przy dwóch węższych rowkach,symetrycznie po bokach.

Piszę tak szczegółowo bo dużo kolegów posiada dremelki ze stojakiem i każdy już się przekonał,że nie jest to zbyt precyzyjne urządzenie.No ale jeśli można sobie w ten sposób pomóc,to czemu nie.W myśl tego przysłowia,co pisałem wcześniej.

Jeśli chodzi o tą czerwień, to rzeczywiście jest to tusz kreślarski.Bardzo ładnie nasącza drewno.Połysk uzyskuje się polerując miękką szmatką.

Pozdrawiam.Kazimierz
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kagra

Witam

W mojej stoczni praca wre bez zadymy.;) Załoga podjęła zobowiązanie 1 Majowe i przed terminem oddała drugą galeryjkę.Od armatora zasłużona nagroda...Beczułka pieprzówki.:whistle:

Pozdrawiam.Kazimierz
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

kagra napisał:
Witam

W mojej stoczni praca wre bez zadymy.;) Załoga podjęła zobowiązanie 1 Majowe i przed terminem oddała drugą galeryjkę.Od armatora zasłużona nagroda...Beczułka pieprzówki.:whistle:

Pozdrawiam.Kazimierz
Obrazek

No faktycznie wre:) nie to co u mnie-to znaczy tez mam wykon pierwszomajowy- kilka lin uplotłem... Kazik mam pytanie do tej fotki. Te listewki to mają grubość około 0,9-1mm? Jakiego tartaku używasz;)?
Awatar użytkownika
kagra

Witam Cię Adamie.

Mój park maszynowy jest już dość wiekowy ale jeszcze na chodzie.Listewki ciąłem na pilarce.Piła o śr.125 i gr.1mm.No i oczywiście na ścierarce bębnowej wykonanej własnym sumptem.Te listewki akurat mają gr. około 1,2mm.Pilarka też jest własnej roboty.W zasadzie jest to pilarko-heblarka umocowana na zaadoptowanym do tego celu stojaku z maszyny do szycia.:)

Pozdrawiam.Kazimierz
Awatar użytkownika
kagra

Witam

Galerie utwierdzone już na stałe.Pora zabrać się za balustrady i relingi.

Pozdrawiam Kazimierz.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kagra

Witam

Miło mi Kamil.

Sposób na słupki relingów.Aby uzyskać powtarzalność i odpowiedni kąt pochylenia zastosowałem parę kroków,które demonstruję na fotkach.

Pozdrawiam.Kazimierz
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kagra

Witam ponownie.

Zacząłem stawiać płoty na galeonie.:)

Ryszard,czasem chęć ułatwienia sobie roboty wypływa po trosze z lenistwa.Nie wyobrażam sobie abym te słupki ciął pojedynczo a tak miałem je hurtowo.Czasem z jakimś problemem trzeba się"przespać"i rano jest jak znalazł.:ohmy: Czasem jest to inspiracja kolegów np.tokareczka.Nie wyobrażam sobie pracy przy galeonie bez niej.Tyle toczonych elementów i to różnych rozmiarów.Można sobie poradzić i bez tych wypasionych kombajnów modelarskich.Najczęściej najprostsze sposoby są tak samo skuteczne.

Pozdrawiam.Kazimierz
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kagra

Witam

Koledzy,bez kompleksów proszę.:) Wy też tak potraficie.To,że jesteście obecni na tym forum świadczy o tym,że interesujecie się tą dziedziną modelarstwa i wasze prace też tu się znajdują.Najważniejsze to przygotować sobie warsztat,wiedzieć co chce się zrobić a potem to już samo leci.Większość moich narzędzi to samoróbki z zachowaniem oczywiście pewnych zasad bezpieczeństwa.Nie tak dawno też stawiałem pierwsze kroki ucząc się tu o innych i to jest fajne na Kodze,że wszyscy się uczymy a to mobilizuje tych wytrwalszych do stawiania sobie coraz to wyższych poprzeczek.

P/s tokarko-kopiarka powstała rzeczywiście z pomysłu Romka z pewnymi moimi modyfikacjami.Te słupki służą do mocowania blatu pilarki.

Pozdrawiam.Kazimierz
Obrazek
Awatar użytkownika
kagra

Witam

Moje knagi nieco większe od Ryszardowych (8mm) więc pozwoliłem sobie na inną metodę.Niestety jest to tylko półprodukt który i tak musi być dopieszczony iglaczkami.

Pozdrawiam.Kazimierz
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kagra

Witam