kolejny wodnik

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

O:kolejny wodnik

Post autor: RomekS »

Tu masz w formie obrazkowej.
Zanim coś przykleisz 10 razy przymierz, a jak nie pasuje wytnij jeszcze raz
i jeszcze raz... za którymś razem się uda a potem "załapiesz" o co chodzi

Obrazek
Lopez24

Post autor: Lopez24 »

RomekS napisał:

Obrazek

Tak właśnie robie;) Jako że skala jest 2x większa niż ta w MM to jedna listewka poszycia równa sie min 2 w moim wodniku...no i specjalnie kupiłem trochę więcej forniru żeby potrenować poszycie:) no i staram sie przyklejać parami po jednej z każdej strony żeby zachować symetrie listewek.
Lopez24

Lopez24 napisał:
RomekS napisał:

Obrazek

Tak właśnie robie;) Jako że skala jest 2x większa niż ta w MM to jedna listewka poszycia równa sie min 2 w moim wodniku...no i specjalnie kupiłem trochę więcej forniru żeby potrenować poszycie:) no i staram sie przyklejać parami po jednej z każdej strony żeby zachować symetrie listewek.

Próbowałem jeszcze dopasowywać elementy poszycia z MM do kadłuba ale muszę stwierdzić że nie ma to najmniejszego sensu...:/moze i w modelu kartonowym by to ładnie wyglądało bo nie ma imitacji desek ale klejąc wg planów MM listewki wygląda to porostu brzydko i nienaturalnie...nie mam dużego doświadczenia ale nawet ja widzę ze efekt jest nieciekawy...listewki układają sie sztucznie.chyba pozostaje mi oderwać to i improwizować przyglądając sie na inne relacje
Awatar użytkownika
PanLipazMiodem

Post autor: PanLipazMiodem »

Witaj.
Nie wiem ile razy miałeś okazję sklejać modele z MM ale u mnie to wyglądało tak że nigdy kompletnie wszystko mi się nie zgadzało i zawsze z wycinanek MM trzeba było coś przerabiać, dociąć, przeszlifować, przerobić, dorobić jakiś element....

Spróbuj może inną metodą.
Wyznacz sobie na kadłubie pisakiem jak mają przebiegać deski poszycia i wg tego wycinaj fornir...
Nie wiem czy będzie to dla Ciebie czytelne ale zobacz to (poza tym jest wiele innych relacji w których stosuje się tą metodę).

http://koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,293/func,view/id,30774/catid,524/

To moja relacja. Koga jest robiona metodą zakładkową ale Wodnik nie, czyli tobie powinno być łatwiej.
Zwykła taśma malarska jest półprzeźroczysta i świetnie się spisuje w tym przypadku.
Lopez24

dziękuje za rade...na pewno z niej skorzystam.poprzeglądam kilka relacji z budowy i zobaczę jak doświadczalni modelarze układają swoje poszycia a potem jak radziłeś rozrysuje sobie linie na kadłubie będę kleił w ten sposób:)
bo opierając sie na MM to nie poszyje ładnego kadłuba. Podejrzę relacje Jurka i jego wodnika;)
Pozdrawiam Łukasz
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

Lopez24 napisał:
Jako że skala jest 2x większa niż ta w MM to jedna listewka poszycia równa sie min 2 w moim wodniku...no i specjalnie kupiłem trochę więcej forniru żeby potrenować poszycie:) no i staram sie przyklejać parami po jednej z każdej strony żeby zachować symetrie listewek.

Próbowałem jeszcze dopasowywać elementy poszycia z MM do kadłuba ale muszę stwierdzić że nie ma to najmniejszego sensu...:/moze i w modelu kartonowym by to ładnie wyglądało bo nie ma imitacji desek ale klejąc wg planów MM listewki wygląda to porostu brzydko i nienaturalnie...nie mam dużego doświadczenia ale nawet ja widzę ze efekt jest nieciekawy...listewki układają sie sztucznie.chyba pozostaje mi oderwać to i improwizować przyglądając sie na inne relacje

Listewki nie powinny być szersze niż 3 do 4 mm.
Trzeba się trzymać jakiś planów bo nic nie wyimprowizujesz.
Nawet oglądając 200 relacji nie przykleisz listewek.
Jak już chcesz improwizować to naklej taśmę malarską na kadłub, najlepiej od burt,
odrysuj 3 mm listewkę, odklej taśmę, przyklej na fornir, wytnij fornirową deskę,
naklej na kadłub.... powtórz powyższe tyle razy ile jest listewek.
Piszesz "może i w modelu kartonowym by to ładnie wyglądało bo nie ma imitacji desek", :blink:
...a co to ma do rzeczy.
Fornir niczym nie różni się od kartonu. Jak nie pasują paski kartonowe to i nie będą pasować fornirowe.
Próbuj dalej, sam widzisz, że szkielet to 1:1000 część modelu. Poszycie wcale nie jest najtrudniejsze,
sam zobaczysz. I nie piszę aby Cię zniechęcić, daleki jestem od tego....
ale czy nie lepiej było zacząć jakiś fajny model na literę "D".
A tak ... No cóż kombinuj.... bo bez poszycia to tylko "kopyto".
Metodę wybierz sam. Jest to wykonalne.
Szkielet modelu typu "D" pokryty fornirem byłby dużo ładniejszy.
Twój Wodnik też będzie ładny ale spróbuj go poszyć. Łatwych metod nie ma.
I nic nie zrobisz w jeden wieczór. Postanów sobie ...
"jedna lewa i prawa listwa poszycia w jeden wieczór".
Osobiście korzystałbym z listew narysowanych w MM, bo to dużo łatwiejsza metoda.
Lopez24

Czasem żałuje ze nie zacząłem od takiej małej "dżoneczki";)no ale cóż zacząłem wodnika i skończyć go muszę.No i trochę sie muszę z nim pomęczyć teraz. Myślę że tak jak kolega wyżej zasugerował rozrysuję sobie przebieg listewek na kadłubie i będę w ten sposób poszywał. Nie będzie to jakieś wielkie cudo ale chciałbym żeby wyglądało po prostu poprawnie. pierwszy raz zawsze najgorszy;)
Awatar użytkownika
PanLipazMiodem

A to kolega nawet jeszcze Dżonki nie zrobił????:ohmy:

Nie chce być Hadżim:woohoo: ale odłóż to, ściągnij plany dżonki, kup tekturkę, załóż relację i dawaj :lol:

Uwierz mi, będzie Ci o wiele łatwiej jak zrobisz najpierw "D" a później złapiesz się za "Wodnika"....wodnik nie zając....:woohoo: ....Zrobisz "D" w miesiąc a nauczysz się wiele i powiesz sobie patrząc na wodnika:"Dlaczego od razu wypłynąłem na tak głębokie wody":woohoo: :woohoo: :woohoo:
Chcesz biegać to najpierw naucz się chodzićB) i nie piszę tak dlatego że czuje się prawdziwym, umiejętnym szkutnikiem, ale dlatego że sam zaczynałem od "D", teraz robie Kogę i wiem że jeszcze moje umiejętności i wiedza nie są na poziomie np Romka.

Także wybór należy teraz do Ciebie...albo chcesz mieć ładny model na szybko (a wiem z autopsji że ładny nie wyjdzie albo relacja zostanie przerwana, co często się tutaj zdarza) albo zrobisz mniejszy, skromniejszy, zaczynający się na literę D:woohoo:

Pozdrawiam
Przemek
Arco

Post autor: Arco »

PanLipazMiodem napisał:
[...]teraz robie Kogę i wiem że jeszcze moje umiejętności i wiedza nie są na poziomie np Romka [...]

Nie chcę się czepiać ale zarówno twoje jak i moje umiejętności długo nie będą nawet w połowie takie jak Romka...

A co do Wodnika, walcz :) ja jestem na tym samym etapie, po niemal roku budowy, nikt nikogo nigdzie nie goni, modelarstwo to hobby dla stoików.

Arco
Awatar użytkownika
PanLipazMiodem

Połechtali Romka:whistle:
ODPOWIEDZ