Wodnik RC

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Slawek Kromer

O:Wodnik Rc

Post autor: Slawek Kromer »

Ryszard popatrz dokładnie a zobaczysz w środku modelu silnik a na zewnątrz po środku kadłuba wychodzący wał
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

Kurde silnik tak ale wała nie widzę i pewnie nie zobaczę dopóki nie kupię lepszych okularów.R
Awatar użytkownika
Slawek Kromer

Post autor: Slawek Kromer »

widać pomiędzy ramionami podstawki
Obrazek
Awatar użytkownika
Karrex

Post autor: Karrex »

Ja się tylko zastanawiam po co wcięcia w płetwie sterowej na zawiasy skoro zawiasy są poza płetwą.
Jak mi wiadomo te wcięcia są po to, aby maksymalnie zmniejszyć odległość płetwy od stewy, a w tym wypadku, no cóż...

Obrazek

O mankamentach malowania się nie wypowiadam, bo każdy maluje jak umie.
Teraz relacja powinna się przenieść do RADIO CUDA i coś więcej o RC ;).
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Ciekawe jak będzie ze sterownością, teoretycznie, gdyby człowiek miał przerzucać rumpel to dużej siły by musiał użyć- pędnik jest za blisko środka ciężkości a i pewnie gdzieś poza środkiem w kierunku dzioba oporu aero- i hydrodynamicznego, na żaglach ciężko by było- ale to w rzeczywistości. Może źle myślę, ale źle nie życzę, Wodnik nie będzie łatwy w sterowaniu, nawet jeżeli zrobisz zrefowane żagle. Tak czy siak prowadzisz bardzo ciekawy projekt. Mnie się podoba, i tak sobie popuszczać rejowca:)
Awatar użytkownika
rychenko

Post autor: rychenko »

Witam sledze Twoją relację z zainteresowaniem i model mi się podoba ale jestem bardzo ciekaw jak będzie pływał kąt z jakim wychodzi wał jest dosyć spory i chyba trochę za daleko od rufy wyszedłeś z tym wałem taki kąt robi się przy ślizgach a Wodnik raczej w ślizg nie będzie chciał wchodzić;)
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
mychaciu

Post autor: mychaciu »

Witam cala aparature nabylem od szwagra kupil sobie smiglowiec KUOSHI jakos tak sie nazywa za jakies 400euro. Niestety zdarzyl sie wypadek usiadlem na niego i juz wiecej nie latal. Po roku jak mu przeszlo to mi go odstapil za krate piwa. I tak postanowilem go rozebrac i zamontowac w Wodniku . Silnik posiada dosc duze obroty ale slizgu z niego nie bedzie. Model jest naprawde ciezki,co do sterownosci to narazie nic nie wiem .Narazie robilem proby tylko w akwarium 200l zeby go wywazyc .Jesli ster okarze sie za maly to go powieksze . Kolega slusznie zauwarzyl ze jest zle zamocowany,za bardzo odsuniety celowo to zrobilem poniewaz nie chcial sie zginac jest dosc gruby ma 5mm.Co do malowania ponizej lini wodnej to bede malowal jeszcze kilka razy . Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

Faktycznie coś mu tam sterczy .Ale czy to jest szczęśliwe rozwiązanie to się okaże.Co do steru to powinien być blisko stewy rufowej wtedy będzie miał lepsza sterowność.Ster od czoła ma ścięcia na lewo i prawo po ~15st a po środku łysinkę o szerokości tulei zawiasu i może się swobodnie obracać.R.
Awatar użytkownika
mychaciu

Witam ciag dalszy wypocin
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
mychaciu