Santisima Trinidad /amator

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gruby0606

O:Santisima Trinidad / amator

Post autor: gruby0606 »

witam w stoczni raczej wszyscy na urlopach siedzą nie wielki ruch ... :)

dokończyłem oklejanie kadłuba pierwszym poszyciem .... zostało jeszcze na jednej burcie powycinać otwory na armaty....

Obrazek

okleiłem burty od wewnętrznej strony paskami forniru i zabejcowałem . Podczas wycinania na jednej burcie otworów wyrwał mi sie kawałek paska ....

Obrazek

zrezygnowałem także z budowy wnęki na koło sterowe... po przyklejeniu górnego pokładu okazało się że powstała szczelina miedzy grodzią a pokładem ale zrobię tam taki ale gzymsik z pasków forrniru i powinno skryć

Obrazek

kupiłem także na allegro kule armatnie :)

Obrazek

i paere zdobień jednak nie zdążyłem wykupi dwóch takich samych :(
nie jestem pewien czy zdołam odlać takie samo zdobienie dość małe rozmiary i dużo detali , które nadaj wyglad temu zdobieniu

Obrazek

a tutaj jescze jedno....
Obrazek

zdobienia sa z firmy STEINGRAEBER Modelle nie wiecie czasem czy mozn jescze gdzies je dostac ?? albo podobne ???
Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Karrex

Post autor: Karrex »

Witaj Michale.
Tymi pionami bym sobie nie zawracał głowy, przestrzenie między ambrazurami (od wewnątrz) wypełnione są kołkownicami
(i w niektórych modelach ST widziałem półki z kulami),
Obrazek<
ale jak chcesz zrobić te piony to przecież nikt Ci głowy nie urwie ;), ale musisz liczyć się z tym, że utrudni Ci to spasowanie kołkownic.
A propos kul armatnich
piszesz:
...
kupiłem także na allegro kule armatnie :)
...

Fajnie, ale jakie średnice? (widzę dwa rodzaje), kulki od łożysk czy śrutowe?
Pytam, bo to co kupiłem w wędkarskim (ołów) mnie nie zadowala i będę szukał innych.

...
okleiłem burty od wewnętrznej strony paskami forniru i zabejcowałem
...

Bejcowanie wymaga dokładności, żeby nie "umaziać" pokładu czy innych elementów.
Innym rozwiązaniem byłoby zabejcowanie listewek przed przyklejeniem
(trzeba też pamiętać, że drewno umazane klejem lub lakierem nie przyjmuje bejcy).

...
nie jestem pewien czy zdołam odlać takie samo zdobienie dość małe rozmiary i dużo detali
...

Domyślam się, że kupiłeś ten detal na zdobienie galerii rufowej ST, jak tak, to mam dla Ciebie złą wiadomość:
drugi detal powinien być lustrzanym odbiciem - trzeba rzeźbić ;):).
Myślę, że zdołasz odlać, jednak forma musi być sylikonowa (oddaje wszystkie detale) i dobrze byłoby zastosować "odpowietrzacz próżniowy"
- przydaje się również w odlewaniu - pozbywasz się pęcherzyków powietrza (ten temat jest na Kodze, jak pamiętam w relacji Jurka Bina).
Jak robisz fotkę rzeźby, to zrób przynajmniej z dwóch rzutów (mając więcej danych, można dać więcej rozwiązań).
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
gruby0606

witam średnica to około 3 mmm tych kul raczej te kule sa przystosowane do modeli k(kupiłem od jakiegoś modelarza )

Karrex tez myślałem o ołowiu wędkarskim ale jak patrzyłem u ojca w jego wyposażeniu wędkarskim ten ołów to tez nie bardzo kulki nie wszystkie były symetryczne .....

co do zdobień to trafiłeś w 10 :) ta rufa juz mi powoli zaczyna chodzić po głowie jak ja ustroić itp itd .....
Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
halny55

Post autor: halny55 »

Witam koledzy po trochę dłuższym urlopie.
Jeszcze chwila i zabiorę się za dalszą pracę nad remontem "Victory".
Jeżeli chodzi o kule armatnie,to też spotkałem się z tym problemem,zważywszy,że przy skali mojego "Vitka" jest to dość trudne.Znalazłem gdzieś w netowej otchłani firmę ,która produkuje i wysyła kulki (chyba nie "leci w kulki") o różnych średnicach.Nawet 0,4 mm.

http://www.gewa.com.pl/sklep.php?pokaz=kulki_stalowe

Michał,będę podglądał Twoja relację.Zapowiada się ciekawie.
Kłaniam się
Jurek

Obrazek
Awatar użytkownika
gruby0606

Witamy Jurku :)

Mając trochę wolnego czasu podłubałem przy moim okręcie co nie co .

Oszlifowałem kadłub nie powiem trochę mi zajęło czasu to. Miejsca w których pojawiły się jakieś zagłębienia przyklejałem paski forniru

Obrazek

wszystko szlifowałem ręcznie, gdyż bałem sie ze maszynowo moglu by się przetrzeć poszycie. Plastikowy docierak miałem z Zestawu hachette Bismarck (który mnie wyniósł 300 zł cały zestaw modelu.) do szlifowania używałem papieru najpierw 80 potem 120

Obrazek

w Instrukcji DeA pokazane jest ze wypełnienia zarówno dziobowe jak i rufowe trzeba dotrzeć tak aby zrównały się ze stępka. Przód i owszem udało mi sie tak wyprowadzić

Obrazek

jednak z wypełnieniem rufy już jest gorzej .
Obrazek

Obrazek

jak widać wypełnienie już zrównało się z listewkami poszycia na tej zaokrąglonej cześć rufowej jeśli bym chciał zrównać wypełnienie równo ze stępką to wtedy znowu listewki poszycia będą wystawały....

Przy okazji jeśli byście mogli rzucic fachowym okiem na rufe czy jest tak samo oszlifowana z obu stron bo ja już dostaje " oczoplonsu ". Robie to po raz pierwszy i wasze uwagi jak zawsze będą bardzo cenne i przydatne.
Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Karrex

Post autor: Karrex »

gruby0606 napisał:
...
jak widać wypełnienie już zrównało się z listewkami poszycia na tej zaokrąglonej cześć rufowej jeśli bym chciał zrównać wypełnienie równo ze stępką to wtedy znowu listewki poszycia będą wystawały....
...

O ile pamiętam nie zrównywałem z podłużnicą, te listewki należy podszlifowywać z wyczuciem, aby nie zeszlifować całkowicie (jakiś podkład pod drugie poszycie powinien być ;)).
...
Przy okazji jeśli byście mogli rzucic fachowym okiem na rufe czy jest tak samo oszlifowana z obu stron bo ja już dostaje " oczoplonsu ". Robie to po raz pierwszy i wasze uwagi jak zawsze będą bardzo cenne i przydatne.
...

Wątpię, czy na podstawie fotek ktoś się pokusi o ocenę symetryczności.
Jeżeli poprawnie przykleiłeś elementy wypełnienia (właśnie symetrycznie), to idealnym wyznacznikiem są linie, które tworzą krawędzie wypełnień (u Ciebie raczej symetryczne nie są, ale to już sam powinieneś wiedzieć dlaczego). U mnie tworzyły prawie linię (co świadczy, że rufa u mnie jest płaska). U Ciebie idą po łuku, więc na rufie masz jeszcze wybrzuszenie.
Obrazek
/fotka z netu ilustrująca tą linię, o której pisałem/

Zobacz też fotki u Emiliusa w relacji
Obrazek<<

To zaokrąglenie (przejście z dna na rufę) staraj się zrobić jak największe, żeby nie łamały Ci się mahoniowe listewki przy drugim poszywaniu. Ja poszywałem paskami z forniru, a i tak musiałem zgięcia formować na gorąco.

Mam zastrzeżenia co do poszywania pierwszej warstwy (dla drugiej warstwy to nie ma znaczenia, ale...). Pierwsza warstwa jest jakby polem doświadczalnym, na której uczymy się spasowywać listwy, aby było jak najmniej szpar (najlepiej bez szpar). Ja na obłościach kadłuba, krawędź listwy skosowywałem, aby szczelnie dolegała do poprzedniej listwy.
Dalej.
Listwy mają u Ciebie posiepane krawędzie po cięciu Ja tnę nożykiem lub brzeszczotem o bardzo małych ząbkach. Jeżeli masz narzędzie, które siepie przy cięciu, to odetnij z naddatkiem, a potem doszlifuj listewkę do właściwego wymiaru.

Musisz zwracać uwagę na te rzeczy, o których Ci napisałem przy drugim poszywaniu.
Ja żałowałem, że nie zabejcowałem pierwszej warstwy (przy błędzie w poszywaniu drugiej warstwy, szparki nie rzucają się tak w oczy).
Jak już Ci się szparki zdarzą, to w relacjach kolegów można znaleźć sposoby na ich likwidowanie.
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
Smok_740

Post autor: Smok_740 »

Witaj :)

Jesli ja moge wtracic swoje trzy grosze.
Z tego co widze nie oszczedzasz kleju a to co wyplynie rozcierasz po listewkach. Pamietaj ze bejca, lakierobejca czy lakier nie wsiaknie w tych miejscach i bedziesz mial dziwne odbarwienia.
Oczywiscie zwroc na to uwage przy pracach na zewnetrznej warstwie poszycia. Ja popelnilem taki blad w "Albatrosie" (tylko jedna warstwa poszycia) i skonczylo sie to zdzieraniem calej warstwy lakieru szlifowanie kadluba i powtorne lakierowanie.

Tak jak powiedzial Karol, posiadasz ten luksus ze mozesz sobie poeksperymentowac na pierwszej warstwie. Im lepiej (staranniej, estetyczniej) ja wykonasz tym lepiej wyjdzie ci warstwa wierzchnia.

Pozdrawiam

Smoczny
W porcie
DKM "BISMARCK" 1/200

W stoczni
ALBATROS 1/55 - Constructo -a ze 45% - zawieszona do czasu wyzdrowienia :(
W kolejce: Santissima Trinidad 1/90 DeAgostini
CSS "Alabama" RC 1/48 - wlasny wyrob (mam nadzieje)
Awatar użytkownika
gruby0606

Witam wszystkich po dość długiej przerwie. Mając trochę wolnego czasu podłubałem tu i ówdzie :)

Cześć kadłuba na którym ma sie znajdować poszycie z forniru mahoniowego zabejcowałem z jednej strony bejca mahoniową a z drugiej strony orzechowa ( nie mogłem się zdecydować który kolor będzie odpowiedniejszy jednak mahoń był lepszy.)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
gruby0606

Witam

Dokończyłem ostatnia warstwę poszycia. A także przykleiłem dwie odbojnice . Przed przyklejeniem uformowałem do kształtu kadłuba listewki a następnie zabejcowałem. Do bejcowania użyłem mieszanki bejcy Palisander plus kilka kropel tuszu kreślarskiego..... Listewki przed wygięciem namoczyłem w wodzie a potem jeszcze , tak jak radziło wydawnictwo w miejscu zgięcia przestukałem młotkiem. Dzieki temu listewki nie łamały się (aż tak bardzo :) )
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
RobertR

Post autor: RobertR »

He, he. Jestem Na podobnym etapie jak Ty. Tylko że moja Sanisima jest z OcCe. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ