HMS Royal William 1719

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oksal

Re: HMS Royal William 1719

Post autor: oksal »

W końcu mogę coś pokazać- zrobiłem/ zakończyłem bardzo duży etap- gangway i konstrukcyjne domknięcie ukłądu pokładów śródokręcia Royal William.

Gangwaye mozolnie dopasowywałem metodą brystolowych szablonów i zasada trzyrazy przymierz raz przyklej. pasuja idealnie co bedzie widac na kolejnych fotkach
RW861.jpg
Relingi to drut mosiężny 0,7 mm pzreciągany na kwadratowej cajzynie. Słupki lutowane

Siatka zabezpieczajaca wykaonana na tej samej zasadzie jaką opisałem kilka lat temy w relacji budowy HMB Endeavour J. Cook'a. Tu materiałem jest batyst, osnowę i watek wyciągany jest 1 0 0 1 0 0 1 0 0 1
RW862.jpg
RW863.jpg
Uzykałem oczka mniejsze niż 1 mm, co w skali 1:64 dja siatkę o 2 calowy oczka- takich jakie były w rzeczywistości i ze splotem krzyżowym

Belki- 14 x 12,6 cala (cos koło tego udało mi się znaleźć w mądrych angielskich ksążkach) dla jednostki tej rangi i z tego okresu

RW864.jpg
RW865.jpg
Pod belki przyszły pilersy po dwa na jedną- i jest to kolejny element, którego w planach nie mam ale w rzetelnych opracaowaniach historii budowy okrętów angielskich jest

Całość w losowej kolejności fotografowania prezentuje się tak:

RW866.jpg
RW867.jpg
RW868.jpg
RW869.jpg
RW870.jpg
RW871.jpg
RW872.jpg
ODPOWIEDZ