Galeon-budowa wnętrza(Wodnik,Roter Loewe)
- jerry_bee
O:Galeon-budowa wnętrza (Wodnik, Roter Loewe)
Kaziu, dalej uważam, że mógłbyś to zrobić lepiej. mówiąc o szerokości deski miałem na myśli szerokość w ekstremalnym miejscu, tam gdzie schodzi się wcięcie na deski zanikające. na pewno nie stosowano aż tylu stealersów, dwa góra trzy. i myślę, że tyle by Ci wystarczyło. naszkicowałem jak ja to bym widział, ale to jest oczywiście moja opinia, i nie musisz się z nią zgadzać. z drugiej strony, łatwo ulegasz sugestii o niemalowaniu modelu, a sugestii o poprawie deskowania nie chcesz ulec.. pewnie dlatego, że malowanie dopiero przed Tobą, a deski to grubsza sprawa. myślę że budowanie modelu to nie plebiscyt i jak masz swoją wizję to się jej konsekwentnie trzymaj. buduj jak chcesz, maluj jak chcesz - ale licz się, że będą różne opinie i może nawet jakaś krytyka ;)

--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
pozdrawiam, jerry_bee
- kagra
Jarek,dzięki.Niestety przy 2-3 stealersach musiałbym niektóre dechy wyginać nienaturalnie wzdłużnie a chciałem tego uniknąć.Ten wariant ćwiczyłem.Deska nie przylega wtedy swobodnie do żeber i tworzą się wybrzuszenia.Właśnie tu jest problem jak pokrywać dziób w kształcie piłki tak jak napisał Romek.Na ostrym dziobie poszycie układa się zupełnie inaczej i nie potrzeba żadnych stealersów.Wystarczy lekkie zwężanie.Brałem pod uwagę wariant wymiany deskowania ale tylko bym sobie narobił roboty bo i tak nie uniknąłbym tych stealersów.Może bym zredukował ze dwa ale nie więcej.Dlatego biorę pod uwagę różne sugestie.Po to tu jesteśmy a nie ulegam wpływom.Zrobię i tak po swojemu a na moich błędach inni mogą się uczyć poprawności.Też tak uważam,że mogłoby być lepiej ale narazie niech jest"wartością edukacyną dla oglądającego"-(Romeks)
Pozdrawiam.Kazimierz
Pozdrawiam.Kazimierz
- awas
kagra napisał:
Masz rację Kaziu. To wzdłuzne wyginanie desek jest trudne a czasem niemośliwe.
Ponieważ La Belle też była pękata to miałem ten sam problem. Gdzieś w mojej relacji pokazałem jak z tym sobie poradziłem.
Generalnie to wytrasowałem deski na kadłubie i przy pomocy kalki technicznej przylepianej do kadłuba odrysowywalem ich kształt i wycinałem każdą deske osobno. Kształty były czasem całkiem niespodziewane.
Pozdrawiam
Artur
Jarek,dzięki.Niestety przy 2-3 stealersach musiałbym niektóre dechy wyginać nienaturalnie wzdłużnie a chciałem tego uniknąć.Ten wariant ćwiczyłem.Deska nie przylega wtedy swobodnie do żeber i tworzą się wybrzuszenia.Właśnie tu jest problem jak pokrywać dziób w kształcie piłki tak jak napisał Romek.Na ostrym dziobie poszycie układa się zupełnie inaczej i nie potrzeba żadnych stealersów.Wystarczy lekkie zwężanie.Brałem pod uwagę wariant wymiany deskowania ale tylko bym sobie narobił roboty bo i tak nie uniknąłbym tych stealersów.Może bym zredukował ze dwa ale nie więcej.Dlatego biorę pod uwagę różne sugestie.Po to tu jesteśmy a nie ulegam wpływom.Zrobię i tak po swojemu a na moich błędach inni mogą się uczyć poprawności.Też tak uważam,że mogłoby być lepiej ale narazie niech jest"wartością edukacyną dla oglądającego"-(Romeks)
Pozdrawiam.Kazimierz
Masz rację Kaziu. To wzdłuzne wyginanie desek jest trudne a czasem niemośliwe.
Ponieważ La Belle też była pękata to miałem ten sam problem. Gdzieś w mojej relacji pokazałem jak z tym sobie poradziłem.
Generalnie to wytrasowałem deski na kadłubie i przy pomocy kalki technicznej przylepianej do kadłuba odrysowywalem ich kształt i wycinałem każdą deske osobno. Kształty były czasem całkiem niespodziewane.
Pozdrawiam
Artur
- kagra
Chyba ostatnie zdjęcia na starej Kodze.Pozdrawiam.Kazimierz.

- ryszardw
Piękna robota.Wykonasz pełne maszty czy kawałki kolumn.R
- kagra
Tak się jeszcze zastanawiam,Ryszard.Pełne maszty i wanty z jednej strony albo tylko łamane kolumny.Jeszcze mam trochę czasu na przemyślenie.Pozdrawiam.Kazimierz.
- Kazek
Kaziu sama radość wejść na Kogę i oglądać takie zdjecia .Wspaniełe kołkowanie i po raz kolejny muszę stwierdzic ze uzyskujesz znakomity kolor drewna.
Pozdrawiam Kazik
Pozdrawiam Kazik
Pozdrawiam Kazik 

- bartes123
tylko trochę żal tego pomalowanego kadłuba ;(
- Hadżi
- Lokalizacja: {"name":"Polska k\/Olkusza","desc":"","lat":"","lng":""}
Witam Kaziu!
kagra napisał:
Do masztów jeszcze daleko. A co z pół[ćwierć] pokładami i ich wyposażeniem
[artyleria, pompy, kabestany, kajuty itd.]. Z pomieszczeniami zęzowymi i nad zęzowymi
[balasty, magazynki, ładownie]. Poszycie wewnętrzne już wykonane i nie widzę miejsc na
pokładniki [pół pokładniki]. Zastanawiam się czy wykonasz tylko maszty i jednostronne olinowanie, czy jeszcze coś.
Pozdrawiam i życzę równie dokładnego wykonania pozostałych elementów.
„Hadżi”
kagra napisał:
Tak się jeszcze zastanawiam,Ryszard.Pełne maszty i wanty z jednej strony albo tylko łamane kolumny.Jeszcze mam trochę czasu na przemyślenie.Pozdrawiam.Kazimierz.
Do masztów jeszcze daleko. A co z pół[ćwierć] pokładami i ich wyposażeniem
[artyleria, pompy, kabestany, kajuty itd.]. Z pomieszczeniami zęzowymi i nad zęzowymi
[balasty, magazynki, ładownie]. Poszycie wewnętrzne już wykonane i nie widzę miejsc na
pokładniki [pół pokładniki]. Zastanawiam się czy wykonasz tylko maszty i jednostronne olinowanie, czy jeszcze coś.
Pozdrawiam i życzę równie dokładnego wykonania pozostałych elementów.
„Hadżi”
Na pochylni strajk zakończony: ok. podwod. SIEWIERJANKA, budowa wznowiona.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są trudne lub b.trudne.
Myślenie nie boli. Gdyby głupota bolała to nie jeden z bólu by wył.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są trudne lub b.trudne.
Myślenie nie boli. Gdyby głupota bolała to nie jeden z bólu by wył.
- oksal
Sylwek (Hadżi) nie ma co się "martwic", na pewno Kazik to zrobi. To będzie "Wodnik" unikat.