[Zapalki]-Vasa

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
Karrex

O:[Zapalki]-Vasa

Post autor: Karrex »

Waldku, nie przesadzaj :)
Ja wypełniam workami foliowymi (wata "kłaczy" i te włoski zostają). Do odpylania tylko sprężone powietrze.

Zwróciłem uwagę na dziób. Po wyszlifowaniu, aby uzyskać płynną obłość pewnie dojdziesz do podkładu. Wyginanie zapałek jest trudne (ale nie niemożliwe) i pracochłonne. Może jakbyś przyklejał krótsze odcinki przy drugim poszywaniu zapałkami, nie byłoby takiej różnicy w wysokości.

Powodzonka.
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
yetislawo

Post autor: yetislawo »

Jestem naprawdę ciekawy jaki będzie efekt końcowy.Po raz pierwszy widzę jak to robicie.Czekam na dalszą relację.
Sławek Dziewulski
myszor

Post autor: myszor »

Powtykaj worki foliowe wypełnione watą i obaj Panowie będą mieli racje . Widzę że burza się wywołała w Twojej relacji . Nic z tego nie można zrozumieć . Twój adwokat Waldek sam stwierdził że jest to Forum dla Wszystkich . Jeżeli dla Wszystkich to wydaje mi się że każdy ma prawo zabrać głos czy mu się to podoba czy nie . Jak się wystawia Swoją prace na widok publiczny to trzeba liczyć się z różnymi zdaniami . Przychylnymi i negatywnymi . Tu nie ma co się obruszać (Waldek) i też nie ma sensu wyśmiewać Tych co robią takie modele co jest ich na kopy . Chcesz budować z zapałek to buduj i nikt Ci tego nie zabroni . Każde modelarstwo jest mile widziane .Tylko czego Ty oczekujesz od Nas którzy budują inaczej i nie mamy wogóle pojęcia jak się buduje z zapałek . Ja Ci nie pomogę bo jestem noga w tym temacie a jakoś też nie widać aby koledzy się pchali z poradami . To jest inna bajka i inne techniki . Napewno uzyskasz pomoc w temacie artylerii , takielunku i ożaglowania ale co do budowy to nie ma co liczyć na dużo , tak myślę . Sam stwierdziłeś ze przeniosłeś się z Forum zapałczanego na Kogę bo tam było Was trzech . A czemu tylko trzech ?Może jest mało ludzi którzy budują taką techniką . Jesteś między Nami i cieszę się z tego . Widzę że mądry z Ciebie chłopak i wiesz czego chcesz .U Nas jest taki zwyczaj że odpisuje się na posty które ktoś pisał w relacji kogoś lub się dziękuje za pomoc ( porady , linki , zdjęcia ) .Ale to chyba każdy wie i nie trzeba tego pisać .Życzę Ci wielkiej radochy podczas budowy i nie przejmuj się niczym tylko buduj , buduj i zanudzaj Nas pytaniami i relacją ;) Pozdrawiam :)
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Michal1993 napisał:
Witam ponownie.

Obrazek
Obrazek

Michaś, ogromny szacunek do umiejętności u mnie masz i Twój kolega również. Wyście chyba razem z Kar(Rex)em w jednej piaskownicy się bawiliście;) Świadomie piszę Rex- myślę, że nie tylko Karol wie dlaczego;) Nie gniewaj się, ale podzielam zdanie moich przedmówców, co nie uwłacza modelowi jako modelowi. Sam wiele błędów popełniam, co do wierności "sztuce szkutniczej"- chyba tak można nazwać, to co kiedyś człowiek wykonywał z drewna.
Awatar użytkownika
Michal1993

Post autor: Michal1993 »

W mojej budowanie zanotował się kolejny progres, więc zaraz po wystawieniu posta na forum o zapałkach piszę tutaj.
Co do samej budowy z zapałek, wiem, że Mi nie pomożecie nawet jak byście chcieli,
Co do dalszej budowy będę liczył na wasza pomoc tak jak napisałeś olinowanie & rzeźby.
Troszeczkę nie rozumiem porównania z Karrex’em, ale nieważne. Dziękuję.
Nieco ciężkie technicznie było by siedzenie w 1 piaskownicy bo Karrex ma wpisane w profilu 1962 :P

Nie mam się za co gniewać, oczywiście liczyłem się z Waszym zdaniem, że będzie negatywne.
Karrex- dokładnie tak zrobiłem, wata owinięta folią xD
Kompromis jest najlepszym wyjściem.
Przyklejanie krótszych odcinków nie będzie miało miejsca.

Od poprzednich fotek całość poszycia została zakończona i przeszlifowana.
Jak mówiłem na to pójdzie jeszcze 1 warstwa. Szkoda Mi będzie trochę tej mojej pracy nad tym co teraz widać, ale nauka przy układaniu tej warstwy zostanie wykorzystana przy następnej :D
Całość szlifowana 4/60/100/220.
Mam nadzieję, że przekonacie się troszeczkę do zapałek.
Nie, że polubicie modele zapałkowe, ale, że zaczniecie je trawić.

Teraz foty:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
[EDIT]:Przepraszam,za małe niedociągnięcie.
Model docelowo będzie zwrócony dziobem w lewo.
Chciałbym jeszcze się odnieść do tego ,że modelarstwo to tylko hobby.
Tak być powinno, ale niestety modelarstwo (albo na szczęście) stało się moim życiem.
Jeszcze, zapałki są zrobione z topoli. Która jak napisaliście jest całkowicie nieprzydatna do modelarstwa. Nie uważacie, że to jest niesamowite co można zrobić z zapałek, czegoś co jest dla Was całkowicie nie przydatne. Ale temat czy zapałki są dobre czy złe, można uznać za zakończony, tak ? Macie Swoją wielka rację, ale My też je mamy.
Mam nadzieję, że kiedy skończę mój model i będzie taka możliwość, że będziecie się spotykali to bym przyjechał z nim. A nóż komuś się spodoba.
Kolejne foty będą za długi okres czasu, tak mi się wydaje.

małe pytanie:
Jakiej grubości było w XVII wieku poszycie przy furtach ? Bo wiem,że nie uda Mi się oddać tej wielkości,ale postaram się nie zrobić byt grubego/chudego.

Michał.
Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Michal1993 napisał:
..
Troszeczkę nie rozumiem porównania z Karrex’em, ale nieważne. Dziękuję.

Trochę popływasz na Kodze to zrozumiesz porównanie;) Ale przeglądnij ta relację. Zwłaszcza o globusie, mapach, meblach itp.

http://www.koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,293/func,view/id,34233/catid,7/limit,6/limitstart,588/

Michal1993 napisał:
..
małe pytanie:
Jakiej grubości było w XVII wieku poszycie przy furtach ? Bo wiem,że nie uda Mi się oddać tej wielkości,ale postaram się nie zrobić byt grubego/chudego.

Michał.

A tu masz odpowiedź na swoje drugie pytanie- program, który Ci przeliczy proporcje wręg- na pewno wywnioskujesz jaka jest szerokość w okolicy furt

http://www.koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,293/func,view/id,42717/catid,519/

Tyle mogę pomóc
Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek »

Michal1993 napisał:
...Co do samej budowy z zapałek, wiem, że Mi nie pomożecie nawet jak byście chcieli,
...

Tutaj nas trochę obrażasz. Jeżeli będziemy wiedzieli jak Ci pomóc to sama obecność na Kodze powoduje, że chcemy. Michał, jesteśmy życzliwi dla Ciebie i Twojej pracy. Tu nikt (z małymi wyjątkami) nie jest złośliwy. Teraz bedę mówił - pisał sam za siebie. Jeżeli miałbym budować model to nie z tego materiału, bo jest wiele innych lepszych. To tak samo jakby zacząć budowę domu z płyty wiórowej (da się zbudować, nie ma co), gdy obok leżą cegły. Jednak zawsze możesz liczyć na pomoc. Napewno ja będę chciał Ci pomóc. Oczywiście jeżeli będę wiedział jak.

...Mam nadzieję, że kiedy skończę mój model i będzie taka możliwość, że będziecie się spotykali to bym przyjechał z nim. A nóż komuś się spodoba.

Michał.

Ależ oczywiście czekamy z niecierpliwością. Latem w przyszłym roku następny zjazd Kogi w Tczewie. Tak, że spiesz się.
Awatar użytkownika
Michal1993

Cześć.
U mnie prace zwolniły ,ale to przez szkołę. CO roku jest to samo, każdy z nauczycieli robi dużo sprawdzianów i wiadomo jak jest :-/
Popracowałem troszeczkę nad rufą, Nie jest źle. Muszę powiedzieć, że jestem nawet zadowolony.
Teraz staram się przygotować całość do położenia kolejnej warstwy poszycia,muszę się dobrze zastanowić,żeby sobie później nie zblokować żadnego "ruchu".
Faktycznie, to co zacytowałeś Jarku może tak brzmieć, ale nie to miałem na myśli.
Postaram się dokładnie myśleć nad tym co będę pisał. :blush:
Niestety są przyzwyczajenie np. z gadu-gadu, na którym piszę jak najszybciej co Mi przychodzi na myśl ze znajomymi.

W przyszłe wakacje... Chyba się nie wyrobię, nawet nie ma najmniejszych szans,żebym dał rade bo to co już mam robię od marca.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Michal1993

Re: [Zapalki]-Vasa

Pozwoliłem sobie skopiować moją wiadomość z forum zapałkowego, ponieważ nie chce Mi się od nowa pisać ubierając to samo w inne słowa.
-----------------
Nie pisałem przez bardzo długi czas
Mam nadzieję, że przez myśl Wam nawet nie przeszła myśl, że się poddałem czy coś w tym rodzaju.
Fotki nie oddają ogromu tego modelu, skala1:58/1:59 czyli docelowo będzie miał około 119 cm długości (z bukszprytem)
W to co zrobiłem przez ostatni czas włożyłem bardzo dużo pracy i jestem zadowolony i całkowicie usatysfakcjonowany. No może nie do końca bo do ideału brakuje, ale na moje możliwości póki co to jest max.
Zapałki na dole dziobu były wyginane w 2 płaszczyznach i muszę przyznać, że to jest świetny sposób.
Przed rozpoczęciem budowy bałem się 1 rzeczy - klinowania. Model może bardzo wiele stracić jeżeli nie umie się tej rzeczy. I tutaj jest "fenomen" mojego modelu. Mogę powiedzieć, że nie ma żadnego klina. Są 2 sztuki wielkości 1/5 zapałki ,ale przy takiej ilości zapałek kto by na to patrzył
Miałem tyle rzeczy Wam do napisania a jak przychodzi co do czego to niestety nie mogę sobie przypomnieć.
W trakcie tego miesiąca, ( na koniec obklejania kadłuba) pojawił się problem w postaci moich palców.
Nie wyrobiły pracy z klejem cyjanoakrylowym. Jedyną metodą jest zdarcie zaschniętego kleju i ja to robiłem pumexem kilka razy dziennie. W efekcie najmniejsze ukucie niemalże prowadziło do krwawienia. Przerwa była na regenerację naskórka, ciężko było ale się udało
Wszystkie oceny udało Mi się popoprawiać więc jestem i mogę lepić dalej. Jednak motywacja " bo nie będziesz mógł lepić statku" była naprawdę dobra.
Mój plan ramowy przedstawia się tak:
1)poszerzyć otwory strzelnicze, ponieważ przy układaniu poszycia zapałki "powchodziły" w otwory. Niestety kiepsko to idzie i co najgorsze krzywo. Ale ocenicie jak skończę.
2)poodcinać wystające zapałki na pawęży ( prostopadły tył statku )
3)otwory w pawęży na okna
4)krawędzie burt- przeszlifować
5)szlifowanie całego kadłuba //będzie się pyliło//
6) położenie stopki (?statecznik na spodzie kadłuba?)
7)wywiercenie otworu na bukszpryt
8) zrobienie pokładu dziobowego
A dalej to już na razie nie mam co myśleć.
Najpierw mam w planach wykonać rzeźby a później maszty.
Co do rzeźb rozmyślałem nad tym wiele i doszedłem do wniosku, że robienie z zapałek to było by coś strasznego. Dlatego wyjściem z tej sytuacji będzie modelina termoutwardzalna, którą później pozłocę.

Czy takie coś się nada : http://allegro.pl/1kg-modelina-termoutwardzalna-okazja-gratisy-i1400457868.html do złocenia chciałbym użyć szlagmetalu http://allegro.pl/szlagmetal-platki-zlote-przekladane-i1411605150.html Czytałem o złoceniu i dla mnie to nie będzie takie proste, ale liczę, że Mi jakoś w tym pomożecie.

Jak są jakieś pytania to piszcie, postaram się na nie jak najdokładniej odpowiedzieć.
Brak Mi pomysłów co więcej pisać,więc już kończę.

[Edit] Zapomniałem dopisać, że to różowe coś ma 41cm
Jeżeli coś jest niewidoczne, jakieś zdjęcia/linki to proszę o jakiś znak (pw...)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
waldek

Re: [Zapalki]-Vasa

Post autor: waldek »

Brakuje ci furt na dziobie oraz takiej małej furty na rufie.
Załączniki
d (3).jpg
d (2).jpg
d (1).jpg
Nowy-1.jpg
Nowy-1.jpg (62.2 KiB) Przejrzano 6575 razy
Pozdrawiam Waldek
ODPOWIEDZ