USS SYREN
- Rado
Re: USS SYREN
Może wyrysuj w Corelu samą podłużnicę i daj do wycięcia laserem ze sklejki ? Na allegro pełno "wycinaczy"
http://erka.ovh.org/
-
Witam
Wykonałem nowy ster, nie jest jeszcze skończony, kiedy będę go montował zmienię końcówkę wystającą nad pokład, po szlifowaniu rowki na zawiasy zrobiły się jakieś płytkie, będą pogłębiane.
Przygotowałem także listwy które potnę na klocki odstępowe. Wzdłużnicę namoczyłem i docisnąłem do równej powierzchni, szału nie ma, ale przynajmniej po zamontowaniu w stoczni jest w miarę prosto.
Wykonałem nowy ster, nie jest jeszcze skończony, kiedy będę go montował zmienię końcówkę wystającą nad pokład, po szlifowaniu rowki na zawiasy zrobiły się jakieś płytkie, będą pogłębiane.
Przygotowałem także listwy które potnę na klocki odstępowe. Wzdłużnicę namoczyłem i docisnąłem do równej powierzchni, szału nie ma, ale przynajmniej po zamontowaniu w stoczni jest w miarę prosto.
-
Witam,
Dokleiłem kil do wzdłużnicy, umieściłem w stoczni i doprostowałem takim ustrojstwem.
Teraz będę po kolei wklejał wręgi.
Dokleiłem kil do wzdłużnicy, umieściłem w stoczni i doprostowałem takim ustrojstwem.
Teraz będę po kolei wklejał wręgi.
- mirek
Kil i stewy mam nadzieję są z gruszy ?
Poprzednim razem pisałeś ,że wymienisz listwy z zestawu na gruszkę dlatego pytam , bo na fotkach nie bardzo to widać
Poprzednim razem pisałeś ,że wymienisz listwy z zestawu na gruszkę dlatego pytam , bo na fotkach nie bardzo to widać
Pozdrawiam Mirek Rybus
-
Setwy są z hebanu, poszycie powyżej linii wodnej wraz z odbojnicami, także będzie z hebanu, poniżej lini wodnej ze względu na to że będzie kryte blaszkami, stosuje materiał orginaly. Burty od zewnątrz, dla uzyskania żółtego odcienia wykonane będą z bukszpanu, a od wewnątrz z gruszy. Pozostałe elementy, w zależności od żądanego efektu, z tych trzech rodzajów drewna.
- krzysztof
Dziwny kolor stewy na zdjęciu jak na heban. Heban jest raczej łupliwy, jaki masz pomysł na poszycie kadłuba listewkami z tego materiału?
pozdrawiam Krzysztof
krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
-
krzysztof pisze:Dziwny kolor stewy na zdjęciu jak na heban. Heban jest raczej łupliwy, jaki masz pomysł na poszycie kadłuba listewkami z tego materiału?
Tak, to ciężki materiał w obróbce, gotowanie, moczenie nawet w spirytusie grubszych elementów >4mm nie daje żadnego efektu, i jeśli robimy jakiś profil to musimy sobie taki wyciąć, ale listewki 1,3x5x550 spokojnie wyginają się w koło. Do tego strasznie brudzi, to jak rzeźbienie w węglu, na dodatek moje beleczki są na końcach zabezpieczone jakimś woskiem, więc przy pierwszym cięciu śmierdzą jak ser. Później wstawię fotkę z listewką.
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2011, 22:14 przez hscx, łącznie zmieniany 1 raz.
-
-
Witam,
Wkleiłem wręgi wraz z klockami odstępowymi.
Następny etap, wyszlifowanie pokładu oraz wykonanie ramek furt.
Wkleiłem wręgi wraz z klockami odstępowymi.
Następny etap, wyszlifowanie pokładu oraz wykonanie ramek furt.
-
Witam,
Wyszlifowałem pokład, wkleiłem wypełnienie na przodzie i przeniosłem się do wygodniejszej stocznii.
Zacząłem wklejać furty, pierwsze sześć z dwudziestu na bokach zrobione.
Wyszlifowałem pokład, wkleiłem wypełnienie na przodzie i przeniosłem się do wygodniejszej stocznii.
Zacząłem wklejać furty, pierwsze sześć z dwudziestu na bokach zrobione.