Dzisiaj zapowiedziany temat kabestanów: w modelu, który wykonyję kabestany są zlokalizowane jak na załączonych zdjęciach (oznaczone nr 1 i 2). Odnośnie kabestanu nr 2 to sprawa jest prosta: będzie wykonanie wg schematu jak na ostatnim zdjęciu (lina kotwicy wprowadzna pod niższy pokład poprzez wycięcie w gretingu ?). Natomiast mam pytanie odnośnie kabestanu nr 1: umiejscowiony na najwyższym pokładzie dziobowym - do czego był używany ? (którą z lin można do niego zamontować, aby nie popełnić "historycznego" błędu. Dziękując za podpowiedzi, pozdrawiam. Sławek.
Prace przy modelu powoli posuwają się do przodu: jestem w trakcie wykonyania fur działowych (obecnie wykonuję oblistwowanie otworów - do wklejenia 305szt listewek grubości 1,0mm, ale jestem już na półmetku). Jednocześnie dla kolejnego etapu ozpocząłem frezowanie listewek 2x2mm na burty i 2x8mm na poręcze górnego pokładu. W instrukcji do modelu pokazują, aby wykonać to ręcznie przy użyciu pilnika (iglaka) - OcCre załącza nawet zdjęcie wykonania trzymając listewkę w ręku ! Pozdrawiam wszystkich - Sławek
Załączniki
Zdjęcie nie oddaje dokładnie szczegółów: w rzeczywistości frezowanie wygląda dużo lepiej.
P1010980.JPG (102.3 KiB) Przejrzano 5269 razy
Na zdjęciu próba z "frezem" własnej roboty - efekt był niezadowalający, więc ostatecznie używałem mikrofrezów Proxxon.
Andrzeju. Jak widać na wcześniejszych zdjęciach poszycie kadłuba jest wykonane z mahoniu i już nie zmieniam listewek na inny gatunek, aby pasowały kolorystycznie do całości. Pozdrawiam - Sławek.
Coś ostatnio wolno przybywa elementów na modelu. Na szczeście zakończyłem oblistwowania furt działkowych (ambrezur), a było do wykonania 305 listewek 1x4mm o długosci ok.10mm każda. Na dziobie wykonane wzmocnienie (zaznaczon na zdjęciu strzałką). Kiedy robię przerwę przy żaglowcu, to "cumuję" go w opakowaniu zabezpieczającym przed kurzem. Pozdrawiam wszystkich - Sławek
Załączniki
Zabezpieczenie modelu przed kurzem w pełnej krasie.
Powoli do przodu - postanowiłem wprowadzić drobne zmiany w stosunku do szkutników z XVIIIw z królewskiej stoczni w Ferrol - będzie zewnętrzne koło sterowe. Zainspirował mnie Robert (Karex) w swojej relacji z budowy. W trakcie także kołkowanie burt: otwory 0,5mm i wypełnienie jak widać przy użyciu wykałaczek wklejanych na "Wikol" (obcięte, jeszcze przed szlifowaniem)
Zakończyłem "walkę" ze sterem. W trakcie robót pojawiały się różne koncepcje - od dwóch kól sterowych do wersji ostatecznej z jednym kołem sterowym - efekt końcowy jak na zdjęciach. Jednocześnie dopracowane zostały knagi drewniane - pozostało jeszcze delikatne szlifowanie, bejcowanie i polakierowanie.
Zmagania z "jeżem"w toku - na ukończeniu (właśnie szlifuję kadłub). W najbliższych dniach lakierowanie kadłuba i przygotowanie poręczy, listewek zewnętrznych.
Witaj . Albom ja ślepy albo Ty dałeś te kołkowanie tak rzadko . Patrze i patrze i ni diabeł nie widzę jak kołkowałeś . Widać tylko te na jasnych listewkach Mi coś tam się wydaje że było to gęściej kołkowane . A przy otworach furt działowych to musowo musiały być . Przecież wtedy nie klejono desek poszycia do wręg A nie można by było dać zamiast tych wykałaczek drut ? I tak dziurkujesz i tak , a końcowy efekt inny . Mam nadzieje że te listewki poszycia zrównasz szlifowaniem ? Szlifuj papierem wzdłuż listewek , nigdy w poprzek bo zostaną straszne ślady po papierze widoczne po olejowaniu lub lakierowaniu .
Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .