HMS VICTORY .............Sebastian.M

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
Sebastian.M

Re: HMS VICTORY .............Sebastian.M

Post autor: Sebastian.M »

Witam,,

Dzisiaj w ramach relaksu zbudowałem swój pierwszy kabestan,,, zastanawiam się jeszcze nad wstawieniem handszpaków. Szkoda że za jakiś czas schowa się niewdzięcznie pod pokładami i jednak robię mały przekrój to może jakieś bystre oko go wypatrzy :mrgreen:
Załączniki
P7292829.JPG
P7292830.JPG
Awatar użytkownika
Sebastian.M

Witam
Delikatnie dalej działam przy Victory,,,,powoli dociera do mnie że nawet gdybym stawał na głowie i tak nie będzie on nigdy taki jakim chał bym aby był. Z rzeczy które na dziań dzisiejszy zrobił bym inaczej to na odbojnice użył bym bejcy heban a następnie napuścił bym je woskiem pszczelim z domieszkami lub potraktował szelakiem.
Również setwa dziobowa mi się nie podoba zapaćkałem ją lakierobejcami jak dziecko w przedszkolu
Mam chęć zerwać z niej te wszystkie listwy ozdobne i wykonać to na nowo,, co o tym myślicie panowie ma to sens? Dodam że w rzeczywistości wygląda to trochę gorzej ja na foto,,,,,,wszystko się zlewa
Jedyne z czego jestem w miarę zadowolony to górna listwa ozdobna wyszła trochę lapiej jak się spodziewałem a w ramach odskoczni zacząłem prace przy masztach.
Pozdrawiam
S.M
Załączniki
P5253360.JPG
P5253361.JPG
P5253363.JPG
P5253365.JPG
P5253366.JPG
myszor

Post autor: myszor »

Witaj.
Nie wypowiem się czy to jest ładnie czy nie . To Twoj model i Ty go budujesz.
Jezeli te listwy Ci się nie podobają i myslisz że lepiej teraz byś zrobił no to do dzieła .
Masz już jakąś nauke i napewno gorzej nie zrobisz a napewno lepiej.
Cenię ludzi co potrafią być samokrytyczni.
Powodzenia w budowie ;)
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
Kazek

Post autor: Kazek »

Bardzo fajnie że chcesz poprawiać swoje błędy więc popraw i to bo skali nie trzyma wcale a jak by tam miał kto chodzić to by se nogi połamał .
Załączniki
kosz1.JPG
Pozdrawiam Kazik :)
Awatar użytkownika
Sebastian.M

Witam
Zabawa przy modelu trwa dalej ,,,,setwa dziobowa zrobiona na nowo ,,, nie widać tego za bardzo na zdjęciu ale w realu wygląda to o niebo lepiej,,,,
Rozpocząłem też przeróbkę galeryjki rufowej, zależy mi na tym aby mieć balkoniki więc próbuję ją jakoś przebudować i na chwilę obecną jestem w miarę zadowolony z efektów jednak dalej nie wiem jak w przyszłości poradzę sobie z rzeźbami i zdobieniami.Puki co nauczyłem się korzystać z nożyka z wyżłobieniami, sprawdza się rewelacyjnie.
Pozdrawiam
S.M
Załączniki
P6043374.JPG
P6043375.JPG
P6043376.JPG
P6043378.JPG
P6043382.JPG
Awatar użytkownika
Sebastian.M

Witam...
Zmagań z Victory ciąg dalszy
Zdecydowałem się jednak poprawić odbojnice na czarno,,, zdarłem lakierobejce do czysta,,, następnie napuściłem całość bejcą spirytusową heban,,, następnie napuściłem dwiema warstwami szelaku przetarłem powierzchnie papierem ściernym aby uzyskać gładkość po czym nałożyłem ostateczną warstwę szelaku.
Model zyskał na wyrazistości i podoba mi się zdecydowanie bardziej,,
Nad poprawą masztów się zastanawiam i najprawdopodobniej zrobię to jak przyjdzie czas na ich montaż a do tego jeszcze daleko,,, albo nawet jeszcze trochę dalej :lol:
Pozdrawiam
S.M
Załączniki
130601.JPG
130602.JPG
130603.JPG
130604.JPG
Awatar użytkownika
Borek
Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Borek »

Witam.
Ja polecam następujące zabiegu przy modelu:
- pokryć część podwodną miedzią - atrakcyjność modelu wzrośnie niewątpliwie ponieważ to czerwonawe dno do niczego nie pasuje i nie wygląda
-Oryginalna jednostka była malowana więc może warto zastanowić się nad pomalowaniem modelu barwami odpowiadającymi oryginałowi? Jeżeli nie, na pewno stewę dziobową. Ten bordowy kolor jest naprawdę do niczego.
życzę powodzenia i wytrwałości
Pozdrawiam serdecznie Piotr
Awatar użytkownika
tadheus

Post autor: tadheus »

Witam,

Pomaluj tak jak oryginał stojący w doku.
Pozdrawiam, Paweł.
ODPOWIEDZ