Santisima Trinidad

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
smoqpl8

Santisima Trinidad

Post autor: smoqpl8 »

Moja fotorelacja z drugiej budowy, a będzie to: Santisima Trinidad według zestawu deagostini. Uprzedzam że potrwa to trochę ponieważ mam bardzo mało czasu na budowę. Zapraszam :)

27-11-2011
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
...ciąg dalszy nastąpi ;)
Awatar użytkownika
PanLipazMiodem

Re: Santisima Trinidad

Post autor: PanLipazMiodem »

Witaj.
Będę pierwszy :D

Nie jestem pewien czy mam na tyle doświadczenia modelarskiego aby udzielać porad ale co rzuciło mi się od razu w oczy to pokład. Nie wiem jaka jest skala tego modelu ale deski na pewno nie mogą być tak szerokie, wygląda to nienaturalnie. Przyjmijmy, że skala to 1:96 a na Twoim pokładzie deski mają ok 5mm, jak nie więcej, więc taka decha w rzeczywistości miałaby ok 48cm, wątpię żeby takie deski były. Zobacz relację Karrexa z Santissimy, on właśnie teraz poprawia pokład.
Zauważyłem też na czwartym zdjęciu, że pokład dziwnie ułożył się na wrędze i wygiął. Na Twoim miejscu od razu bym to poprawił bo błędy będą się piętrzyć później.

Poza tym życzę powodzenia w budowie a relację będę śledził, jako że sam pochodzę z Jastrzębia i jestem ciekaw co też tam ludeczki wyczyniają w swoich mieszkankach :D

Pozdrawiam
Przemek
Awatar użytkownika
Ivandrago

Post autor: Ivandrago »

I ja zasiadam i kibicuje :)
Awatar użytkownika
smoqpl8

Post autor: smoqpl8 »

Z tym pokładem masz racje :(
Obrazek
Ale nie widzi mi się odrywanie całego pokładu i zmienianie deseczek, musi zostać tak jak jest.
A to wygięcie na 4 zdjęciu będę musiał poprawić. Cieszę się że jednak są w Jastrzębiu tacy ludzie jak ja :)
Awatar użytkownika
PanLipazMiodem

Post autor: PanLipazMiodem »

A ja bym to zerwał i te deseczki porozcinał na pół albo w ogóle zrobiłbym z nowego forniru. Przy okazji można by było dorobić culking (czy jak to się nazywa) - imitację uszczelnienia , później jeszcze jakieś imitacje gwoździowania i pokład wyglądałby o wiele lepiej... ale to tylko moja wizja :D

Pozdrawiam z Ustki
Przemek
Awatar użytkownika
bartes123

Post autor: bartes123 »

Sprawdż jak zrywał Karrex po paru latach pokład. Możesz podobnie robić.
Możesz też tak jak ja - we wnerwieniu i na fochu zeszlifować listewki i jeszcze raz położyć właściwe.
Na kiego grzyba robić model za 2.5 k, jak i tak będzie wyglądał jak cepelia za 300 złotych???
Nie o to chodzi w modelarstwie moim zdaniem.
myszor

Post autor: myszor »

Witam .
To po co Ty ogóle robisz ten "zestaw" i Nam tu pokazujesz jak Tobie się nie chce poprawiać rzeczy które są ohydne ?!
Takich relacji ze "składactwa" to jest tu na pęczki i nie wywołuje tu żadnej rewelacji .
Mnie się wydaje że jeżeli wstąpiłeś w Nasze grono i chcesz budować modele a nie składaki to posłuchaj Tych co już mają coś do powiedzenia .
Te dechy są okropne jak i cały ten " zeszytowy zestaw ".
Jest to profanacja modelarstwa szkutniczego .
Jesteś już duży chłopak i weź wywal to szkaractwo i bierz się za budowę modelu z planów .To jest dopiero frajda !
Życzę powodzenia w budowie modelu a nie składaka i to ohydnego składaka .
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
ODPOWIEDZ