Moja fotorelacja z drugiej budowy, a będzie to: Santisima Trinidad według zestawu deagostini. Uprzedzam że potrwa to trochę ponieważ mam bardzo mało czasu na budowę. Zapraszam
Nie jestem pewien czy mam na tyle doświadczenia modelarskiego aby udzielać porad ale co rzuciło mi się od razu w oczy to pokład. Nie wiem jaka jest skala tego modelu ale deski na pewno nie mogą być tak szerokie, wygląda to nienaturalnie. Przyjmijmy, że skala to 1:96 a na Twoim pokładzie deski mają ok 5mm, jak nie więcej, więc taka decha w rzeczywistości miałaby ok 48cm, wątpię żeby takie deski były. Zobacz relację Karrexa z Santissimy, on właśnie teraz poprawia pokład. Zauważyłem też na czwartym zdjęciu, że pokład dziwnie ułożył się na wrędze i wygiął. Na Twoim miejscu od razu bym to poprawił bo błędy będą się piętrzyć później.
Poza tym życzę powodzenia w budowie a relację będę śledził, jako że sam pochodzę z Jastrzębia i jestem ciekaw co też tam ludeczki wyczyniają w swoich mieszkankach
Z tym pokładem masz racje Ale nie widzi mi się odrywanie całego pokładu i zmienianie deseczek, musi zostać tak jak jest. A to wygięcie na 4 zdjęciu będę musiał poprawić. Cieszę się że jednak są w Jastrzębiu tacy ludzie jak ja
A ja bym to zerwał i te deseczki porozcinał na pół albo w ogóle zrobiłbym z nowego forniru. Przy okazji można by było dorobić culking (czy jak to się nazywa) - imitację uszczelnienia , później jeszcze jakieś imitacje gwoździowania i pokład wyglądałby o wiele lepiej... ale to tylko moja wizja
Sprawdż jak zrywał Karrex po paru latach pokład. Możesz podobnie robić. Możesz też tak jak ja - we wnerwieniu i na fochu zeszlifować listewki i jeszcze raz położyć właściwe. Na kiego grzyba robić model za 2.5 k, jak i tak będzie wyglądał jak cepelia za 300 złotych??? Nie o to chodzi w modelarstwie moim zdaniem.
Witam . To po co Ty ogóle robisz ten "zestaw" i Nam tu pokazujesz jak Tobie się nie chce poprawiać rzeczy które są ohydne ?! Takich relacji ze "składactwa" to jest tu na pęczki i nie wywołuje tu żadnej rewelacji . Mnie się wydaje że jeżeli wstąpiłeś w Nasze grono i chcesz budować modele a nie składaki to posłuchaj Tych co już mają coś do powiedzenia . Te dechy są okropne jak i cały ten " zeszytowy zestaw ". Jest to profanacja modelarstwa szkutniczego . Jesteś już duży chłopak i weź wywal to szkaractwo i bierz się za budowę modelu z planów .To jest dopiero frajda ! Życzę powodzenia w budowie modelu a nie składaka i to ohydnego składaka .
Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .