kolejny H.M.S. Victory

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
Sebastian.M

Re: kolejny H.M.S. Victory

Post autor: Sebastian.M »

Gatunek drewna jaki daje wydawnictwo to lipa,, więc pozostaje jeszcze tajemnica wykałaczek
Awatar użytkownika
Karrex

H.M.S. Victory / Gretingi

Post autor: Karrex »

Greting

Już sobie odpowiedziałeś na pytania dot. gretingów, ale jak to mówią wiedzy nigdy dosyć, więc dosyłam fotki z Victory ilustrujące to o czym pisałem:
Obrazek

Obrazek
zdjęcia w trakcie remontu i pochodzą ze stronki:
http://www.partworkmodels.co.uk/phpBB3/ ... 5230aea76f

Polecam też artykulik Konrada:
http://www.koga.net.pl/budowa-%C5%BCagl ... tings.html

Koło sterowe

Uchwyty w kole sterowym noszą nazwę rumby (rumb - zapewne pamiętacie z literatury marynistycznej komendę np. "4 rumby na sterburtę" przy wykonywaniu manewrów na żaglowcach :) ) i w Twoim kole trzeba było je dopracować (ścienić) przed montażem, gdyż niestety są nadal przeskalowane i wyglądają "zabawkowo" (moja opinia i nie każdy musi się z nią zgadzać ;) ).
Szkła powiększające i bardzo delikatna obróbka mogą naprawić ten problem ;), ale to jest Twój model i zrobisz jak zechcesz :lol:

Zobacz też:
http://santisimatrinidad.jun.pl/viewtop ... =1924#1924
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
jarekwo

Post autor: jarekwo »

Witam,
Wojtku- nadal nie wiem z czego są wykałaczki ale na szczęście zachowała się naklejka na pudełku. Były kupione w Realu- jest to marka TIP. Po prostu kup i zobacz co to za gatunek a przy okazji będziesz miał materiał do toczenia.
Moja tokarka jeszcze nie działa - dopiero wczoraj miałem czas pojechać na złomowisko i poszukać materiałów. Teraz jeszcze muszę znaleźć kogoś ze spawarką .
Na razie toczę na szlifierce i często wyłączam i mierzę. Upierdliwe ale da się zrobić :)

Karrex- jak widać na fotce numer 1 nie było takie całkiem zabawkowe :)- to w zbliżeniu makro tak wyglądało ale i tak stwierdziłem, że masz rację. Idąc za poprzednimi sugestiami oraz Twoją przeszlifowałem koło. W tej chwili rumby mają około 0,15- 0,25 mm i bardziej już nie dam rady na obecnym poziomie moich umiejętności bo się rozpadają. :(
Wybrałem się dzisiaj z rodzinką na Dar Pomorza, aby pomacać prawdziwe koło sterowe ( fotka) a przy okazji przyglądałem się wymianie planek starego pokładu na nowe. Fajna robota ale nie pozwolili mi pomagać :D Jest to drewno afrykańskie Iroko. Wstawiam parę fotek- może kogoś zainteresują.
Załączniki
koło sterowe ukończone, zmontowane, zabejcowane na ciemny dąb- razem z mocowaniami i zdobieniami.<br />Jakoś dziwnie wyszło to zdjęcie- było już dosyć ciemno i robiłem z ręcznymi ustawieniami przesłony- chyba coś spierniczyłem a do tego łapa się trzęsła bo za długo naświetlało zdjęcie.
koło sterowe ukończone, zmontowane, zabejcowane na ciemny dąb- razem z mocowaniami i zdobieniami.
Jakoś dziwnie wyszło to zdjęcie- było już dosyć ciemno i robiłem z ręcznymi ustawieniami przesłony- chyba coś spierniczyłem a do tego łapa się trzęsła bo za długo naświetlało zdjęcie.
no i wracając do tematu- moje koło w trakcie szlifu
no i wracając do tematu- moje koło w trakcie szlifu
ta część w głębi zdjęcia to nowe planki. Dychtunek w naszych czasach robią środkiem Sikaflex
ta część w głębi zdjęcia to nowe planki. Dychtunek w naszych czasach robią środkiem Sikaflex
obróbka drewna przez fachowca- bardzo ładnie i równo pracował dłutem
obróbka drewna przez fachowca- bardzo ładnie i równo pracował dłutem
nowe śliczne z drewna Iroko
nowe śliczne z drewna Iroko
zdjęte stare poszycie pokładu Daru P.
zdjęte stare poszycie pokładu Daru P.
ja i młody przy kole sterowym Daru Pomorza
ja i młody przy kole sterowym Daru Pomorza
koło w poprzednim stanie przed szlifowaniem
koło w poprzednim stanie przed szlifowaniem
DSC03134.JPG (113.01 KiB) Przejrzano 3786 razy
Ostatnio zmieniony 29 lip 2012, 22:01 przez jarekwo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
jarekwo

Post autor: jarekwo »

A jeszcze jedna sprawa. Znalazłem fajny filmik- wprawdzie to nie nasz temat ale wielki szacunek dla tego gościa. Nawet kostka brukowa zrobiona z pełnymi szczegółami:
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Zbu ... 60399.html
Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
Sance

Post autor: Sance »

którą tworzy od osiemnastu lat.

To się nazywa mieć dużo czasu.
Obrazek
ODPOWIEDZ