Witam ponownie,
Pokrótce chciałbym pokazać jak odrysowuje, jak nanoszę na listewkę i jak wycinam wręgi do LB.
Oczywiście na samym początku tego nie pokaże bo pierw pochwale się jak wyszedł ryjek tudzież dziób mojej LB.
No a teraz zaczynam to co sobie wymyśliłem do sposobu do odrysowania, naniesienia na listewkę elementów wręgi i ich wycięcie reszta klejenia powinna pokazać się we wtorek no może w środę, a jak nie to czwartek. Pewnie Ameryki nie odkryłem z moim sposobem na wykonanie wręg, nigdzie tego sposobu nie widziałem ( muszę to opatentować) jako że jestem prostym chłopkiem z Ustki posilę się cytatem:
"Jak to się robi, a robi się to tak"
Na początku odrysowuję połówkę wręgi na kalkę ( dość proste ale trzeba się starać )
Następnie odbijam kształt połówki wręgi na kartkę bloku milimetrowego i odbity kształt poprawiam ołówkiem.
Następnie kalkę z odrysowana połówką wręgi składam na pół w osi wręgi i odbijam ją na kalce i w ten oto tajemniczy sposób powstaje mi cała wręga ( nawet Dynamo z Discovery Chanel nie wie jak to się dzieję) 
To co się odbiło poprawiam ołówkiem żeby było ładniej i lepiej widoczne bo kształt może się zatrzeć ( i co wtedy?)
Więc biorę  kalkę i to co na niej się odbiło odbijam na litewkę oczywiście są to odpowiednie elementy składowe wręgi na całą wręgę (ha masło maślane)
Tak wygląda u mnie listewka z naniesionymi elementami składowymi na całą jedną wręgę.
Tak wyglądają owe elementy po wycięciu i wstępnym przymierzeniu do naszej, o sory mojej wręgi.
Później na bloku milimetrowym "odbijam", nanoszę ważne punkty wręgi po przeciwnej stronie jej osi i owe punkty łączę ze sobą ( chyba w tym roku na maturze będą zadania tego typu " Połącz zaznaczone punkty i napisz co Ci wyszło")
Reszta w następnym odcinku pod tytułem KNOW HOW oj jakoś tak.

La Belle 1684 - szkielet 1:24
- Piotras
Re: La Belle 1684 - szkielet 1:24
To do tej pory udało mi się już zrobić.

- kagra
Trochę pogmatwałeś z tym przerysowywaniem wręg.Drukarka ma program 
przerzucania ujęć z prawej na lewo i nie musisz kopiować albo rysować
punktowo drugiej strony.Wystarczy skleić obie połówki wzdłuż osi
symetrii.Ponieważ wręgi składają się z kilku sklejanych części,wycinałem
szablony z bristolu i dopiero nanosiłem na listwy do wycięcia.Było łatwiej chociaż kopiowałem też i bezpośrednio przez kalkę.Najtrudniej będzie z wręgami od strony rufy i dziobu.Szlifowanie skosów.To ułatwi naklejony pasek z obu stron skopiowany z rysunku wręgi.Pozdrawiam.Kazimierz.

przerzucania ujęć z prawej na lewo i nie musisz kopiować albo rysować
punktowo drugiej strony.Wystarczy skleić obie połówki wzdłuż osi
symetrii.Ponieważ wręgi składają się z kilku sklejanych części,wycinałem
szablony z bristolu i dopiero nanosiłem na listwy do wycięcia.Było łatwiej chociaż kopiowałem też i bezpośrednio przez kalkę.Najtrudniej będzie z wręgami od strony rufy i dziobu.Szlifowanie skosów.To ułatwi naklejony pasek z obu stron skopiowany z rysunku wręgi.Pozdrawiam.Kazimierz.
					Ostatnio zmieniony 09 mar 2013, 11:18 przez kagra, łącznie zmieniany 1 raz.

- kagra
- Piotras
Dziękuję Kaziu za podpowiedź bo do tej pory nie miałem pojęcia że jest możliwość drukowania planu całej wręgi z połówki będę musiał to sobie jakoś ogarnąć. Chciałem też przeprosić za mój wczorajszy post o wręgach bo pisałem go pod wpływem i trochę mnie fantazja ułańska z tekstami poniosła.

- muli9
- Lokalizacja: {"name":"Polska Rzesz\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}
- Kontakt:
Ostatnio coraz częściej pojawiają się "takie" wpisy pod wpływem  chyba pasuje otworzyć nowy dział na forum specjalnie pod takie "okazje"
 chyba pasuje otworzyć nowy dział na forum specjalnie pod takie "okazje"  

- Piotras
Witam, chciałem pokazać drugą część mojego sposobu wykonania wręg.

- Piotras
12 wręg z wręgą M w stronę dziobu posklejane, a kolejne powoli się kleją. W sumie sklejonych mam już 15 wręg a do zrobienia zostało jeszcze 14.

- Piotras
Klejenie wręg skończone teraz zaczynam ich powolne szlifowanie.

- mirek
No to teraz dopiero się zacznie robota na poważnie , właśnie szlifowanie do kształtu to żmudna i odpowiedzialna robota , wszystko od tego zależy

Pozdrawiam Mirek Rybus