Witam,
Nie był bym sobą jak coś bym zrobił poprawnie za pierwszym razem. Tym razem do poprawy część rufowa.
La Belle 1684 - szkielet 1:24
- Piotras
Re: La Belle 1684 - szkielet 1:24
Właśnie skończyłem kuchnie wykładać cegiełkami ( całe popołudnie dopasowywania, docinania, ale w końcu się udało). Skala cegiełek może nie odpowiednia bo 1:35, ale raczej już zostawię tak jak jest. Cegiełki są z gipsu z barwnikiem który mało przypomina prawdziwy kolor cegły, ale jest jak jest. Cegiełki wklejałem na klej Pattex Express i jak na razie jakoś to się "kupy" trzyma.
- muli9
- Lokalizacja: {"name":"Polska Rzesz\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}
- Kontakt:
Kuchnia wygląda super, tylko że kuchnie raczej budowano z cegły szamotowej a ona ma troche inny kolor
- Hadżi
- Lokalizacja: {"name":"Polska k\/Olkusza","desc":"","lat":"","lng":""}
Witam!
Ależ muli9, czy możesz podać źródło mówiace o stosowaniu szamotu już w XVII wieku?
Bo jeśli się nie mylę, to zaczęto go stosować dopiero dwa wieki później.
Pozdrawiam
Hadżi
muli9 pisze:Kuchnia wygląda super, tylko że kuchnie raczej budowano z cegły szamotowej a ona ma troche inny kolor
Ależ muli9, czy możesz podać źródło mówiace o stosowaniu szamotu już w XVII wieku?
Bo jeśli się nie mylę, to zaczęto go stosować dopiero dwa wieki później.
Pozdrawiam
Hadżi
Na pochylni strajk zakończony: ok. podwod. SIEWIERJANKA, budowa wznowiona.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są trudne lub b.trudne.
Myślenie nie boli. Gdyby głupota bolała to nie jeden z bólu by wył.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są trudne lub b.trudne.
Myślenie nie boli. Gdyby głupota bolała to nie jeden z bólu by wył.
- bartes123
Ależ Hadżi, przecież napisał że "raczej budowano" a nie że na pewno budowano. No już weź i przestań się czepiać mulego, że ma potrzebę wszędzie czegoś napisania 

- muli9
- Lokalizacja: {"name":"Polska Rzesz\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}
- Kontakt:
Czytając SB oczywiście chodziło żeby mi... "dopiec"
Przeszukując neta znalazłem coś takiego http://www.frombork.art.pl/Pol130konferencja2008.htm gdzie znajduje się wykład P. Ziemowita Nowakowskiego na temat "Dawna i współczesna technika zduńska" i jest tam wzmianka, że szamot znano już na przełomie XV i XVI.
To oczywiście nie dowodzi z czego akurat budowano na statkach ale zawsze coś w temacie.
Ale jak ktoś wspomniał na SB - szkoda to dalej ciągnąć bo jeszcze zaraz zaczniemy kilkustronicowe spory o skład dawnej zaprawy
.
To tyle - Piotras jedziesz dalej

Przeszukując neta znalazłem coś takiego http://www.frombork.art.pl/Pol130konferencja2008.htm gdzie znajduje się wykład P. Ziemowita Nowakowskiego na temat "Dawna i współczesna technika zduńska" i jest tam wzmianka, że szamot znano już na przełomie XV i XVI.
To oczywiście nie dowodzi z czego akurat budowano na statkach ale zawsze coś w temacie.
Ale jak ktoś wspomniał na SB - szkoda to dalej ciągnąć bo jeszcze zaraz zaczniemy kilkustronicowe spory o skład dawnej zaprawy

To tyle - Piotras jedziesz dalej

- Piotras
Co do cegieł to już wcześniej mi Karrex pisał że mają być szamotowe, ale jednak poszedłem na łatwiznę i kupiłem gotowe i tak zostawię jak dla mnie to jest ok i mi się podoba.
- Piotras
Ciąg dalszy prac przy kuchni tym razem "ruszt". Zrobione z miedzianego druta 1,4 mm "rozklepanego" w kwadrat, odpowiednio powyginanego i poczernionego.
- Piotras
Witam,
Wycięty i wstępnie spasowany dziób wykonany z gruszy pana Mirka ma się rozumieć.
Wycięty i wstępnie spasowany dziób wykonany z gruszy pana Mirka ma się rozumieć.
- Piotras
Witam,
Rozpocząłem wycinanie i powolne sklejanie wręg. Na pierwszy "strzał" powstała wręga M (jeszcze nie szlifowane)
Zrobiłem też wpust na kilu i stewie dziobowej na przyszłe poszycie.
Dziś klejenie kolejnych wręg.
Rozpocząłem wycinanie i powolne sklejanie wręg. Na pierwszy "strzał" powstała wręga M (jeszcze nie szlifowane)
Zrobiłem też wpust na kilu i stewie dziobowej na przyszłe poszycie.
Dziś klejenie kolejnych wręg.