La Belle 1684 - szkielet 1:24

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
Karrex

Re: La Belle 1684 - szkielet 1:24

Post autor: Karrex »

Teoretycznie uzyskanie takiego felca (wpustu) przy pomocy frezarki to dobry kierunek, ale coś robisz nie tak, ewentualnie frez kiepski.

zdjcie479.jpg

Taki wpust uzyskasz też na pilarce, albo jedno cięcie albo dwa, zależy jaką masz grubość piły.

Powtórzę prośbę Andrzeja (nie żaden opierdolunek jak sugeruje Muli) wstawiaj zdjęcia w relację za pomocą opcji >>Dodaj załącznik, a później >>Umieść w treści wiadomości, wtedy możesz ustawić kolejność zdjęć, bo za pomocą samego >>Dodaj załącznik musiałbyś wstawiać zdjęcia od ostatniego, żeby zachować chronologię (tzn. jeśli wstawisz zdjęcie nr1, które powinno być pierwsze w relacji jako pierwsze to po wysłaniu posta to zdjęcie będzie na końcu, a ostatnie na początku).

Kliknij zdjęcie w Twojej relacji i kliknij zdjęcie w moim poście, jest różnica - ta różnica potęguje się z czasem, jak zdjęcia hostowane na fotosikach, imageshacku czy innych znikają, wiesz jak wygląda taka relacja?
Mniej więcej tak jak relacja naszego kolegi Zbyszka (Norandy):
viewtopic.php?p=49079#p49079

Zdjęcie nie powinno być za duże (spokojnie wystarczy 800x600px lub 1024x756px, o wadze 120 - 150 kB)
Jest kilka darmowych programów do zmniejszania zdjęć m.in.

Light Image Resizer 4.3.1.0

http://download.komputerswiat.pl/grafik ... ge-resizer

Light Image Resizer (dawniej VSO Image Resizer) to darmowe (do celów niekomercyjnych) i łatwe w obsłudze narzędzie do seryjnej edycji zdjęć.
    Aplikacja pozwala zmieniać rozdzielczość i nazwy plików, a także określać stopień kompresji.
    Light Image Resizer posiada również możliwość dodawania znaków wodnych oraz tworzenia dokumentów PDF.
Ostatnio zmieniony 21 lis 2012, 21:29 przez Karrex, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
kagra

Post autor: kagra »

Wyfrezować jest o wiele trudniej niż skleić ze sobą sfazowane dwa kawałki.Może niepoprawnie w/g autora planów ale w modelarstwie to nie jest grzechem.U Mondfelda kil składa się z trzech warstw.Ja sklejałem bo uważałem,że jest łatwiej a miejsca klejenia nie widać.Pozdrawiam.K.
Załączniki
078.gif
Ostatnio zmieniony 22 lis 2012, 09:44 przez kagra, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
yetislawo

Post autor: yetislawo »

Drewno ma sloje ze slojem jest gladko a. ....
Sławek Dziewulski
Awatar użytkownika
awas

Post autor: awas »

Próbuję zrozumieć w czym masz problem
W przypadku La Belle kil jest wykonany z jednego kawałka drewna - zaznaczony na żółto. W części dziobowej i rufowej do kilu od góry przymocowane są kolejne elementy, ale je musisz wykonywać osobno.
Nie wiem co próbujesz frezować. Jesli chodzi o wykonanie wrębu na deski poszycia - zaznaczony na niebiesko - to można go zrobić skrobakiem wykonanym z piłki do metalu z wystającym ząbkiem. Prowadząc taki skrobak wzdłuz krawedzi wyznaczysz, a potem wyżłobisz taki wrąb. W przypadku twojej skali 1:24 może trzeba będzie poprawić małym dłutkiem. I tak jak Sławek mówi - pomalutku, ze słojem.
Zwracam Ci uwagę, że w części rufowej kształt tego wrębu się zmienia, a na stewie idzie po łuku równolegle do krawędzi.

Artur
Załączniki
lb1.jpg
lb1.jpg (40.44 KiB) Przejrzano 7776 razy
Awatar użytkownika
Jaroslaw R.

Post autor: Jaroslaw R. »

Proponuję zarejestrować się na Model Ship World. Jest wiele ciekawych relacji , a każda ciekawa relacja, to dużo informacji. Nawet jak się nie zna języka to można w miarę przyzwoicie przetłumaczyć wszystko w sieci.

Jednak jeśli w tej fazie budowy tak wyrażnie widać jaki masz z tym kłopot, to lepiej najpierw skończyć Vitka, poczytać w między czasie parę dobrych książek i dopiero wtedy wznowić pomysł. ;)

pozdrawiam.
Awatar użytkownika
yetislawo

Post autor: yetislawo »

Proponuje wp a literatura jaka?
Sorki zasmiecam
Sławek Dziewulski
Awatar użytkownika
Piotras

Post autor: Piotras »

Tym razem zastosowałem się do podpowiedzi Awasa i zrobiłem taki przyrząd (jig) przy pomocy którego powstałą "ładna fazka" (przynajmniej mi się podoba i już jestem zadowolony z tego co wyszło teraz bo to co zrobiłem wcześniej to szkoda słów).
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Obrazek
Obrazek

Awas dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
Piotras

Witam,
Chciałem pokazać mój błąd.
Pomieszałem coś ze skalą i okazało się, że plany z których robiłem model do tej pory są złe. Cała praca zaczyna się od nowa.
Na zdjęciach widać różnice ( ten większy element to właściwa skala 1:24)
Zdjęcie491 (Kopiowanie).jpg

Zdjęcie489 (Kopiowanie).jpg

Do swojego błędu "doszedłem" dzięki pomocy pana Mirka, Kagry i Awasa. Dziękuję za wytłumaczenie pewnych rzeczy jak i po prostu za samą pomoc.
Awatar użytkownika
Sebastian.M

Post autor: Sebastian.M »

No to teraz to może podaj nam wymiary jakie będzie miał twój model w skali 1/24 i powiedz jakie wymiary by miał w skali jakiej budowałeś do tej pory

Pozdrawiam
S.M
Awatar użytkownika
Piotras

Witam,
Różnica jest i to znaczna.
W tej skali która miałem wcześniej wymiar mierzony od stewy rufowej do stewy dziobowej wyszło ok. 495 mm, a po zmianie skali na tą właściwą wyszło ok. 750 mm. Dobrze że to teraz wyszło, a nie później.
Nauczka na przyszłość już jest.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ