Niagara

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Piotras

Re: Niagara

Post autor: Piotras »

No chyba, że tak, to lepiej - nie wiele lepiej ale lepiej.
Piotrze, ale sklejka?
Awatar użytkownika
PiotrekM

Post autor: PiotrekM »

Witam,
spokojnie Panowie, nie wieszajcie mnie od razu na najblizszym drzewie. Sklejka(zabarwiona czarnym tuszem) wyjatkowo dlatego, bo byla obawa ze np grusza w tych rozmiarach ( grubosc 1,2mm przy duzej szerokosci i cienkich elementach) mogla by sie wypaczyc. A tak miedzy nami, jak bym wam tego nie powiedzial, to i tak byscie nie zauwazyli. Z hebanu wygladalo by to gniazdo identycznie. Natomiast wregi Myszorku sa z gruszki (6mm) bo zadnej sklejki nie mialem.
Mam nadzieje ze pomimo tego "grzechu" nie zostane zbanowany z Kogi. :)
Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek
Awatar użytkownika
kagra

Post autor: kagra »

Witam.

Sklejka jest tak samo dobrym materiałem modelarskim jak inne.Zastosowanie do platform w Twoim przypadku jak najbardziej trafne, Piotrek.W odpowiednich rękach nawet z kartonu można robić cuda.To co prezentujesz w swoim modelu jest na wysokim poziomie.Rzecz w tym,że mniej ważne jest , z czego coś jest zrobione,ale jak jest zrobione.A tu jest na co popatrzeć.

A swoją drogą,smutne jest to,że coraz mniej modelarstwa takiego jak Twoje na Kodze a coraz więcej ''wesołków".

Pozdrawiam.Kazimierz.
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2013, 16:09 przez kagra, łącznie zmieniany 1 raz.
myszor

Post autor: myszor »

Dzięki Piotrek za odpowiedz :)
Nikt tu nie pisze że jest źle czy brzydko. Po prostu Piotrek przyzwyczaił Nas że wszystko robi z litego drewna i robi to ze smakiem ( bez farby ) dlatego moje pytanie o sklejkę .
Relacja Piotrka jest moją ulubiona relacją i chyba miałem prawo zadać pytanie ?
Znam Piotra osobiście i wiem że ma poczucie humoru (bardzo mało już takich osób na Kodze)i nie strzeli focha że pytam o sklejkę.
Piotr , jeżeli uraziłem Cię tym pytaniem i spowodowałem zamęt w Twoim życiu to publicznie bardzo Cię PRZEPRASZAM :(

A co do "wesołków " i "chwalipięt" to najlepiej zlikwidować te działy i założyć dział " choroby i leki wieku starczego "
Nieraz trzeba pożartować i się pochwalić bo to wpływa pozytywnie na higienę psychiczną .
Ja nigdy nie spoważnieje i nie zramoleje :(
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
PiotrekM

Witam,
waszym wypowiedziom ani nic dodac. ani ujac. Moze tylko tyle: ja osobiscie te gniazda na poczatku tez chcialem zrobic z pelnego drzewa, ale po konsultacji dalem sie przekonac, ze w tym przypadku sklejka jest lepsza. Czlowiek sie uczy cale zycie, wazne jest zeby chcial sie uczyc.
A teraz chcialbym zamknac dyskusje na ten temat.
Myszorku nie masz za co przepraszac, bo zeby spowodowac zamet w moim zyciu, to musialbys wyciagnac inny kaliber (ale nie wyciagaj). Jak we wszystkim w zyciu, troche "szpasu" musi byc. :lol:
Serdeczne Pozdrowienia
Piotrek
Awatar użytkownika
Borek
Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Borek »

Bardzo ładnie wyszło. Gdybyś nie powiedział z czego to jest zrobione to nikt by nie wiedział. Nie ważne jak i z czego ale efekt a w tym wypadku jest super. Pozdrawiam
Pozdrawiam serdecznie Piotr
Awatar użytkownika
krystiano007

Post autor: krystiano007 »

Witam. Dokładnie Borek. Toż to heban jest! A może i nie jest? Ale na pewno wygląda jak heban. I chyba o to chodzi co by wyglądało ślicznie - a wygląda, oj wygląda.Dla mnie zielonego. Pozdrawiam serdecznie KK.
Awatar użytkownika
Piotras

Post autor: Piotras »

Jeżeli kogoś uraziłem swoim przywaleniem się do sklejki to chciałbym przeprosić bo jakiś nie fajny zamęt się zrobił co do sklejki miało wyjść na wesoło a wyszło ... jak wyszło. Również było mi dane poznać Piotra osobiście i mam nadzieję że moimi wpisami w jego relacje się nie naraziłem i wiem że modelowania mogę się uczyć od niego. Na pewno nic złego nie miałem na myśli raz jeszcze przepraszam i raczej zostanę tylko obserwatorem tego pięknego modelu jaki wychodzi spod rąk Piotra.
Serdecznie pozdrawiam.
Awatar użytkownika
PiotrekM

Witam
Skonczylem strugac patyczki. Reje sa, podobnie jak i maszty, z orzecha o srednicy 8-3mm wyprofilowane na 6-2mm i cale pokryte czarnym tuszem. Mialem dwa rodzaje oczek pod line uchwytowa (?): 1,5mm fototrawione z bachy mosieznej o grubosci 0,4mm (Mirek/Radek) i standartowe 1,5mm z drutu miedzianego 0,6mm. Wszystkie oczka poczernilem, jak zwykle, kwasem selenowym.
Niagara4 482.jpg
.
A tak to wyglada na reji.
Niagara4 467.jpg

Zdecydowalem sie na te ciensze, bo wedlug mnie lepiej pasuja do skali (jesli ktos jest innego zdania, to prosze o protest).
Niagara4 488.jpg
Niagara4 494.jpg
Niagara4 492.jpg

Tak to wyglada prowizorycznie zamocowane na masztach
zdjecie z blyskiem
zdjecie z blyskiem
Zdjecie bez blysku
Zdjecie bez blysku

Wszystkie czesci sa gotowe, teraz kolej na zabudowe pokladu i olinowanie uzbrojenia.
Pozdrawiam Serdecznie
Piotrek
Awatar użytkownika
PiotrekM

Witam
Zaczynam olinowanie karonad. Bloczki (3mm) i haczyki od Mirka. W linki (1mm i 0,25mm) zaopatruje sie tu: http//home.foni.net/~agondesen/ Metody wykonania olinowania byly czesto dokladnie opisywane na forum (np. Kagra-Wappen von Hamburg), tak ze nie bede tego powtarzal.
Elementy olinowania karonad
Elementy olinowania karonad

Przy montazu lin mocujacych (talia?) chcialem wyprobowac caly arsenal mozliwosci i zrobic podwojne olinowanie (2x2 linki). Do tej pory robilem tylko pojedyncze (1x2), bo przy skali 1:64 jest na pokladzie bardzo malo miejsca. Zamontowalem obie wersje.
I teraz moja prosba: pomozcie podjac decyzje, ktora wersja pasuje lepiej do modelu. Czy to podwojne olinowanie, to nie jest za duzo w tak malej skali, moze to pojedyncze wystarczy?
"podwojne olinowanie"
"podwojne olinowanie"
"pojedyncze olinowanie"
"pojedyncze olinowanie"
bezposredne porownanie
bezposredne porownanie
droga strona
droga strona

Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek
ODPOWIEDZ