Zrobiłem próbę ze stalowymi gwoździami w drewnie gruszy.Reakcja natychmiastowa,ułamek sekundy ,bez odtłuszczania,bezpośrednio po szlifowaniu.
Na koniec 1x natarłem barwionym olejem.
La Salamandre w skali 1:24
- tadheus
- Kuba_wroc
Re: La Salamandre w skali 1:24
Witam
Przyłączam się do prośby Borka. Czy możesz zdradzić nazwę specyfiku i sposób odtłuszczenia lufy armatniej?
Pozdrawiam
Kuba
Przyłączam się do prośby Borka. Czy możesz zdradzić nazwę specyfiku i sposób odtłuszczenia lufy armatniej?
Pozdrawiam
Kuba
- Kapitansio
- Lokalizacja: {"name":"Polska Tarn\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}
Witam.
Ja też się przyłączam. Czym "posmarowałeś" ten mosiądz? Nie bądź taki, powiedz nam.
Może masz też sposób na poczernienie miedzi i cyny. Mam na myśli lutowane oczka z drutu miedzianego.
Pozdrawiam
Kapitansio
Ja też się przyłączam. Czym "posmarowałeś" ten mosiądz? Nie bądź taki, powiedz nam.
Może masz też sposób na poczernienie miedzi i cyny. Mam na myśli lutowane oczka z drutu miedzianego.
Pozdrawiam
Kapitansio
- mirek
Lufa ładnie poczerniona i widzę ,że lepiej to wychodzi niż w kwasie selenawym bo jak zrozumiałem nie musisz odtłuszczać.
Chociaż jak się dokładnie przyjrzeć to wydaje mi się ,ze lufa ma taki niebieskawy odcień
Chociaż jak się dokładnie przyjrzeć to wydaje mi się ,ze lufa ma taki niebieskawy odcień
Pozdrawiam Mirek Rybus
- ryka1
Mimo, że buduję redukcję RC też byłbym zainteresowany, sposobem czernienia mosiądzu. Widzę jednak po kolejnych wpisach , że na pewno się tego nie dowiem. Zakładamy relację z budowy swoich modeli, aby pokazać co potrafimy zrobić, ale również szukać porady jak i dzielić się swoją wiedzą. Wypada odpowiadać na zadawane pytania - choćby odpowiedź brzmiała NIE WIEM.
Życzę kolejnych setek zdjęć, najlepiej już bez opisów.
Życzę kolejnych setek zdjęć, najlepiej już bez opisów.
Ostatnio zmieniony 03 mar 2014, 18:56 przez ryka1, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Rysiek
- jogrzesiu
Witam, wedlug mnie armata uzyskala taki kolor poniewaz zostala podgrzana palnikiem do odpowiedniej temperatury.
- Kapitansio
- Lokalizacja: {"name":"Polska Tarn\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}
Witam.
Może masz i nie masz racji, ale ja wspominam czasy, kiedy do czernienia używałem specjalnej mikstury.
Był to płyn o składzie dla mnie zupełnie nieznanym. Stosował go "zakład w Polsce" produkujący broń. (kałachy). Malowało się tym "żelastwo" i potem wygrzewało nad palnikiem gazowym, albo w piekarniku z czego moja pani była b.niezadowolona. Powłoka była niezwykle trwała. Ja czerniłem tym ramki szyb we Fiatach 125p. jak przyszła na to moda. To było nie do zdarcia.
Nie wiem jak to się nazywało, ani gdzie można kupić, ale granatowy odcień czerni Thadeusa przypomina mi ową miksturę. To można było kłaść na wszystko.
Pozdrawiam
Kapitansio
Może masz i nie masz racji, ale ja wspominam czasy, kiedy do czernienia używałem specjalnej mikstury.
Był to płyn o składzie dla mnie zupełnie nieznanym. Stosował go "zakład w Polsce" produkujący broń. (kałachy). Malowało się tym "żelastwo" i potem wygrzewało nad palnikiem gazowym, albo w piekarniku z czego moja pani była b.niezadowolona. Powłoka była niezwykle trwała. Ja czerniłem tym ramki szyb we Fiatach 125p. jak przyszła na to moda. To było nie do zdarcia.
Nie wiem jak to się nazywało, ani gdzie można kupić, ale granatowy odcień czerni Thadeusa przypomina mi ową miksturę. To można było kłaść na wszystko.
Pozdrawiam
Kapitansio
- tadheus
Do czernienia broni używa się oksydy nagorąco. Roztwór wrze w 140 paru stopniach. W nim gotuje się stalowe części. Trzeba pilnować temperatury i stężenia roztworu. Nie traktuje się czernionych elementów otwartym ogniem. Wychodzi bardzo trwała powłoka. Stosuje się odtłuszczanie w kwasie.
Metoda droga i niezbyt bezpieczna w warunkach domowych. Potrzebne naczynia z nierdzewki.
Ja czerniłem na zimno w temp. pokojowej. Zamieszczm zdjęcie w zimnym świetle z wypolerowaną monetą. Kolor widać również w otworze zapłonowym armaty.
Metoda droga i niezbyt bezpieczna w warunkach domowych. Potrzebne naczynia z nierdzewki.
Ja czerniłem na zimno w temp. pokojowej. Zamieszczm zdjęcie w zimnym świetle z wypolerowaną monetą. Kolor widać również w otworze zapłonowym armaty.
Pozdrawiam, Paweł.
-
Pięknie 

Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
- tadheus
Dolutowałem uchwyty do podstaw moździerzy. Palnik zasilany gazem do zapalniczek.
Pozdrawiam, Paweł.