Ryśku, to moja relacja i moja praca, ja decyduję ile zdjęć i co na nich będzie.Nie pasuje nie czytaj i nie oglądaj.
Zachowujecie się jak dzieci w przedszkolu.
Myślicie , że nie mam lepszej dokumentacji moździerzy niż w planach??
To gratuluję podejścia do tematu.
La Salamandre w skali 1:24
- tadheus
Re: La Salamandre w skali 1:24
Pozdrawiam, Paweł.
- tadheus
Pierwsze czernienie moździerza przed wykonaniem wyobleń. Lekkie przetarcia uzysksne za pomocą papierowego ręcznika kuchennego.
Pozdrawiam, Paweł.
- tadheus
- tadheus
Wyoblenia gotowe,pozostaje kwestia ewentualnego dopolerowania,doczernienia,przetarć spowodowanych użytkowaniem.
Pozdrawiam, Paweł.
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
tadheus pisze:Wyoblenia gotowe...
Zalane cyną, oszlifowane, wypolerowane i poczernione byłyby lepsze...
No i dużo łatwiejsze do wykonania. Roztopiona cyna sama by się wypełniła.
Moim zdaniem... bo trochę lutowałem.
Ale te z "czegoś tam" też ujdą.
- tadheus
Romku, taka ilość roztopionej cyny mogłaby spowodować rozlutowanie wszystkich elementów.
Pozdrawiam, Paweł.
- tadheus
Zważyłem moździerze,są identyczne, ważą po 310 gramów.
Tak na marginesie to wypełnienie wyobleń to mosiądz,ten sam z którego wykonano lufy.
Tak na marginesie to wypełnienie wyobleń to mosiądz,ten sam z którego wykonano lufy.

Pozdrawiam, Paweł.
- PiotrekM
Witam,
Tadheus, wedlug mnie te mozdzierze wymagaja jeszcze dodatkowego wykonczenia/dopolerowania/przetarcia, jak sugerujesz w Swojej wypowiedzi. W tej chwili powierzchnia lufy za bardzo sie odroznia od powierzchni wyoblenia, calosc nie jest jednolita(lufa jest bardzo gladka a wyoblenie porowate). Wyglada to, jakbys przylepil te lufy do podstawy przy pomocy jakiejs masy. Moze moglbys wyjatkowo pokazac/napisac, w jaki sposob wykonales te wypelnienia.
To nie ma byc krytyka, to jest tylko moje skromne zdanie.
Pozdrawiam Serdecznie
Piotrek
Tadheus, wedlug mnie te mozdzierze wymagaja jeszcze dodatkowego wykonczenia/dopolerowania/przetarcia, jak sugerujesz w Swojej wypowiedzi. W tej chwili powierzchnia lufy za bardzo sie odroznia od powierzchni wyoblenia, calosc nie jest jednolita(lufa jest bardzo gladka a wyoblenie porowate). Wyglada to, jakbys przylepil te lufy do podstawy przy pomocy jakiejs masy. Moze moglbys wyjatkowo pokazac/napisac, w jaki sposob wykonales te wypelnienia.
To nie ma byc krytyka, to jest tylko moje skromne zdanie.
Pozdrawiam Serdecznie
Piotrek
- tadheus
Piotrze,
masz rację,trochę podstawę przepoleruję,ten materiał da się polerować (na bazie mosiądzu) chociaż podstawy były słabiej wykończone.Lufa była elementem który dopieszczano najbardziej.
Co do technologi wykonania wypełnienia to jest dość skomplikowana i czasochłonna.Mam ją oczywiście udokumentowaną w całości,lecz jej nie zamieszczam chcąc uniknąć wywołania kolejnego zamieszania w relacji.
masz rację,trochę podstawę przepoleruję,ten materiał da się polerować (na bazie mosiądzu) chociaż podstawy były słabiej wykończone.Lufa była elementem który dopieszczano najbardziej.
Co do technologi wykonania wypełnienia to jest dość skomplikowana i czasochłonna.Mam ją oczywiście udokumentowaną w całości,lecz jej nie zamieszczam chcąc uniknąć wywołania kolejnego zamieszania w relacji.
Pozdrawiam, Paweł.
- orwid
Żal dupe ściska…
Wydaje się, że nie dorosłeś do forum Koga… Jak mawia Romek „zrobiłem to tak”…
Załóż bloga, pisz na Fejsie, ale daj spokój członkom Kogi proszę. Checieliśmy się nauczyć czegoś… Ty leczysz kompleksy. Naszym kosztem. Czytałem ze zrozumieniem, że to Twoja relacja, Twoje umiejętności… zachowaj je dla Siebie. I nie zabieraj więcej miejsca na dysku swoimi pseudorealacjami {opłaciłem nowy serwer jakby co:))}
P.