La Salamandre w skali 1:24

Opisy budowy jednostek żaglowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
tadheus

Re: La Salamandre w skali 1:24

Post autor: tadheus »

Orwid,
ano żal dupe ściska,
Twojej relacji nie mogę znaleźć,tylko trochę bezsensownych wpisów w cudzych relacjach.
Pozdrawiam, Paweł.
Awatar użytkownika
tadheus

Po lekkim przeszlifowaniu i poczernieniu.
Załączniki
20140311_134609.jpg
Pozdrawiam, Paweł.
Awatar użytkownika
tadheus

Pod tym adresem można je dokładniej oglądnąć:

http://www.youtube.com/watch?v=yZwqfW2uGRQ#t=65
Pozdrawiam, Paweł.
Awatar użytkownika
tadheus

W następnej kolejności będę robił lawety moździerzy. Są one amortyzowane przez kilka warstw grubej liny ułożonych pod kątem 90ºwzględem siebie. Lina w mojej skali ma grubość 7mm.
Dziś sprawdziłem możliwości mojego ropa. Ukręciłem linę ze 120 nitek kordonka, po 40 na haczyk. Poradził sobie bez problemów. Nastąpiło duże skrócenie liny przy tej grubości.

Proszę Kolegę Mirka o wyrażenie opini na jej temat.
Załączniki
20140313_125321.jpeg
20140313_125416.jpeg
Pozdrawiam, Paweł.
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Linka 7 mm to już bardzo poważna sprawa i wymaga skręcarki dość dużej mocy i sporych obciążników na wózku . 40 nitek na haczyk to bardzo dużo !!
Jeżeli mogę wyrazić opinie to ta linka jest źle skręcona , poszczególne sploty są jakby nie dokręcone (pokazałem na załączonym zdjęciu ) Ja bym robił taką linkę zupełnie inaczej. Skręcił bym 3 linki z powiedzmy 12-14 nitek na haczyk a następnie z tych pojedynczych linek skręcał linkę docelową czyli 7 mm . Jest to tylko takie moje gdybanie bo na moim ropie mogę skręcić linkę max 3 mm , przy grubszych już niestety silniki są za słabe , Na tym Twoim ropie można skręcać linki nawet 10 mm bo masz przekładnie wielostopniową a i silnik dość mocny ! I na koniec jeszcze jedna uwaga : Obciążenie na wózku z talerzykiem to moim zdaniem powinno być 10 – 15 kg i wtedy masz gwarancje dobrego skrętu . Myślę że to pierwsze próby jakie zrobiłeś i docelowo uzyskasz efekt zadowalający .
Liny powinny być zaimpregnowane
Załączniki
Słaby ( luźny) skręt poszczególnych splotów
Słaby ( luźny) skręt poszczególnych splotów
Pozdrawiam Mirek Rybus
Avo

Post autor: Avo »

Przykro mi to pisać, ale po ostatnich postach w tej relacji straciłem ochotę aby śledzić dalsze postępy przy budowie Salamandry.. Rozmach prac oraz ich jakość jest dla mnie wręcz onieśmielająca, jednak "serdeczna" atmosfera "dzielenia się" postępami pozbawiła mnie ochoty by dalej przyglądać się tej stoczni..
Czasem delektuję się głupota własnych myśli:)

W porcie: dżanka
W stoczni: multum roboty;)
Awatar użytkownika
kagra

Post autor: kagra »

Pytanko,dlaczego niektóre posty niewygodne dla Taddeusa zostały wyczyszczone?Też straciłem wszelką ochotę śledzenia tej relacji.A tak wogóle tracę zainteresowanie Kogą przez takie zarozumialstwo.Mam już dość tej relacji choćby nawet nie wiem jakie cuda Taddeus pokazywał.To służy tylko jednemu,eksponowaniu własnej osoby.W psychologii to się jakoś nazywa...
Awatar użytkownika
kejsi

Post autor: kejsi »

Kaziu tylko nie trać zainteresowania Kogą. Przecież ty tu jesteś jednym z najlepszych. A relacji której nie chcesz oglądać nie oglądaj.
Awatar użytkownika
Andi

Post autor: Andi »

Witam. Popieram to co napisał Kejsi. Panie Kazimierzu proszę nawet nie myśleć przez chwilę o tym co sam pan napisał. Oglądam pana relacje od dawna i utrata takiego autorytetu byłaby niepowetowaną stratą. Relacje jak i rady w pana wykonaniu bardzo sobie cenię. Pozdrawiam.
myszor

Post autor: myszor »

Co to za płacze ?
Wchodzę w relacje aby popatrzeć na postępy a tu jakieś jęki sfrustrowanych modelarzy .
Nie podoba się to nie patrzeć a nie wypisywać głupoty .
Mi się relacja podoba i będę dalej śledził .
Jak dzieci - na złość mamie odmrożę sobie uszy !
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Zablokowany