Witam wszystkich w Nowym Roku,
Swieta sie skonczyly i trzeba zaczac cos nowego. Zdecydowalem sie na "La Belle", pomimo ze ten model byl/jest juz kilka razy pokazywany, ale mnie on sie podoba i tez go chce sprobowac zbudowac. Model bedzie w skali 1:24, wykonany glownie z "gruszy" szwajcarskiej, bukszpanu i hebanu wg planow ANCRE.
Poniewaz bede przy budowie skonfrontowany z elementami zdobniczymi, musialem na poczatku troche pocwiczyc. Wybor padl na modeline. Pierwszy material okazal sie za gruboziarnisty i wysychal za szybko na powietrzu. Lepsze wyniki uzyskalem z modelina "super sculpey" ktora ma konsystencje plasteliny i pozostaje elastyczna az do wypalenia (130°C, 15-30min). Ponizej wyniki moich pierwszych "wypocin".
I teraz prosze Was o obiektywna wypowiedz (nawet jezeli to czasem boli), czy mozna z tymi elementami zyc, czy mam sie zabic, tzn. dalej trenowac. "Pokrake" bede chyba musial powtorzyc, bo wyszla troche za pulchna. Przedobrzylem z piersiami i z biodrami ale wysokosc (5,5cm) sie zgadza. Powtarzam, ze to moje pierwsze proby z tym materialem.
Pozdrawiam Serdecznie
Piotrek
P.S. Mam nadzieje ze Myszor mnie nie przeklnie, bo to nie drzewo a jeszcze do tego malowane.
La Belle
- rychenko
Re: La Belle
Witam
Piotr Ty chyba nie świętowałeś tylko byłeś na jakich warsztatach rzeźbiarskich bo aż mi się nie chce wierzyć że robiłeś to pierwszy raz , ten emblemat rufowy wyszedł moim zdaniem extra , ta „pani” no może za szczupła to nie jest ale w owych czasach nie było mody na szczupłe modelki , trochę ma zdziwiony wyraz twarzy
a co do piersi to może pozowała matka karmiąca i jak najbardziej by się wszystko zgadzało !
Piotr Ty chyba nie świętowałeś tylko byłeś na jakich warsztatach rzeźbiarskich bo aż mi się nie chce wierzyć że robiłeś to pierwszy raz , ten emblemat rufowy wyszedł moim zdaniem extra , ta „pani” no może za szczupła to nie jest ale w owych czasach nie było mody na szczupłe modelki , trochę ma zdziwiony wyraz twarzy

Pozdrawiam Ryszard
- Kazek
Piotrek jak na pierwszy raz nie jest tak źle wiadomo żeby osiągnąć dobre rezultaty to niestety trzeba dużo robić i nabrać wprawy. Modelina ma to do siebie ze jak coś sknocisz zawsze możesz wykulgać i zrobić od nowa
. przy większych elementach możesz robić na dwa etapy zrobić np. sama głowę i tors wypalić a później doklejać resztę łatwiej wtedy o dokładna prace, bo masz już sztywny element i łatwiej się pracuje później spokojnie wypalić jeszcze raz całość. Na wypalona modelinę możesz dodatkowe dekoracje robic z innej masy np. GreenStuffa która się utwardza pod wpływem powietrza po kilku godzinach jest twarde i tez można oszlifować i obrobić . Poczytaj sobie te forum http://figurki.org/ pooglądaj jak inni robią, podeślę ci kilka schematów by można było zachować proporcję

Pozdrawiam Kazik 

- awas
Swego czasu zajmowałem się tą samą panienką
viewtopic.php?f=7&t=13003&start=130
Twoja lepsza.
U mnie Koledzy na Kodze narzekali, że za bardzo plaskata.
Artur
viewtopic.php?f=7&t=13003&start=130
Twoja lepsza.
U mnie Koledzy na Kodze narzekali, że za bardzo plaskata.
Artur
- PiotrekM
Witam
Dziekuje za opinie i uwagi. Artur, znam oczywiscie Twoja relacje La Belle i bede tam napewno nie raz zagladal. W jakiej skali jest Twoj model? Twoja panienka o wysokosci 2,5cm sugeruje 1:48.
Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek
Dziekuje za opinie i uwagi. Artur, znam oczywiscie Twoja relacje La Belle i bede tam napewno nie raz zagladal. W jakiej skali jest Twoj model? Twoja panienka o wysokosci 2,5cm sugeruje 1:48.
Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek
- władek
Witaj Piotrze,
widzę że zapowiada się kolejna super ciekawa relacja.
Twoje elementy z modeliny są super. Myślę że lepszy efekt byłby gdybyś więcej czasu poświęcił na "wymizianie" ich drobnym papierkiem ściernym. Potrzebny byłby do tego zestaw " pilniczków z różnymi końcówkami, tak aby można nimi było dotrzeć do wszystkich zakamarków figurki i elementów ozdobnych. Mam tu na myśli różnych kształtów blaszki z naklejonym na nie papierem ściernym. Kształt końcówki takiego pilniczka, sposób jego wycięcia narzuci ci budowa figurki. Na pewno potrzeba będzie ich wiele.
Efekt po malowaniu, w bardzo dużym stopniu zależy od wykończenia powierzchni. Ponadto Humbrol Nr.16, po całkowitym wyschnięciu można polerować.
Poniższe fotki przedstawiają element wykonany z tektury, pomalowany metalicznym humbrolem i wypolerowany po wyschnięciu
widzę że zapowiada się kolejna super ciekawa relacja.

Twoje elementy z modeliny są super. Myślę że lepszy efekt byłby gdybyś więcej czasu poświęcił na "wymizianie" ich drobnym papierkiem ściernym. Potrzebny byłby do tego zestaw " pilniczków z różnymi końcówkami, tak aby można nimi było dotrzeć do wszystkich zakamarków figurki i elementów ozdobnych. Mam tu na myśli różnych kształtów blaszki z naklejonym na nie papierem ściernym. Kształt końcówki takiego pilniczka, sposób jego wycięcia narzuci ci budowa figurki. Na pewno potrzeba będzie ich wiele.
Efekt po malowaniu, w bardzo dużym stopniu zależy od wykończenia powierzchni. Ponadto Humbrol Nr.16, po całkowitym wyschnięciu można polerować.
Poniższe fotki przedstawiają element wykonany z tektury, pomalowany metalicznym humbrolem i wypolerowany po wyschnięciu
Pozdrawiam
Władek
Władek
- PiotrekM
Witam,
Drugie podejscie. Brzydula po zabiegach kosmetycznych, operacji biustu i odtluszczeniu. Zastosowalem sie do rad, tzn. robilem ja na raty (w sumie 5x wypiekalem) a na koncu wypiescilem ja troche.
Tu jeszcze duzej roznicy w rozmiarach nie widac.
Ale z przodu widec roznice. Staralem sie tym razem utrzymac proporcje, jest juz troche lepsza.
Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek
Drugie podejscie. Brzydula po zabiegach kosmetycznych, operacji biustu i odtluszczeniu. Zastosowalem sie do rad, tzn. robilem ja na raty (w sumie 5x wypiekalem) a na koncu wypiescilem ja troche.
Tu jeszcze duzej roznicy w rozmiarach nie widac.
Ale z przodu widec roznice. Staralem sie tym razem utrzymac proporcje, jest juz troche lepsza.
Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek
- rychenko
Witam
Piotrek widzę ze popracowałeś nad anatomią na pewno jest „inna” może trochę ma za bardzo „aborgeńskie” rysy
, choć Ja nigdy nie robiłem takiej rzeźby wiec moja opinia jest na pewno nie obiektywna
Piotrek widzę ze popracowałeś nad anatomią na pewno jest „inna” może trochę ma za bardzo „aborgeńskie” rysy

Pozdrawiam Ryszard
-
Awaria intetnetu ominęła mnie ten temat.
Nie wypowiadam się na temat rzeźbienia w modelinie bo nigdy tego nie robilem.
Wiem tylko ze czeka Cię dużo pracy i jestem spokojny o wynik końcowy
Nie wypowiadam się na temat rzeźbienia w modelinie bo nigdy tego nie robilem.
Wiem tylko ze czeka Cię dużo pracy i jestem spokojny o wynik końcowy

Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
- PiotrekM
Witam,
Zaczalem od kilu i budowy stoczni. Kil jak kil, moze tylko tyle, ze zamiast frezowanego/skrobanego wpustu/rowka w kilu skleilem sfazowane dwa kawalki (6 i 8mm). Podobnie wykonalem tylna czesc.
Drzewo: gruszka szwajcarska.
Stocznie zrobilem z plyt 12mm i pretow gwintowych M8. Zgodnie z zyczeniem jednego z kolegow, duzo ujec z roznej perspektywy.
Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek
Zaczalem od kilu i budowy stoczni. Kil jak kil, moze tylko tyle, ze zamiast frezowanego/skrobanego wpustu/rowka w kilu skleilem sfazowane dwa kawalki (6 i 8mm). Podobnie wykonalem tylna czesc.
Drzewo: gruszka szwajcarska.
Stocznie zrobilem z plyt 12mm i pretow gwintowych M8. Zgodnie z zyczeniem jednego z kolegow, duzo ujec z roznej perspektywy.
Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek