Royal Katherine 1664r 1:50
- ryszardw
Re: Royal Katherine 1664r 1:50
No i przyszła kolej na kosz dziobowy .Listwy klejone na zakładkę i gięte na parze .Wykonane z brzozy .Ukończyłem też dzwonnicę .To była łatwiejsza część zadania .Pozdr.R
- ryszardw
Witajcie.Kosz dziobowy zakończony .Sprawił mi masę problemów i zajął masę czasu.Wygląda prosto ale spasowanie tych wszystkich krzywizn i rzeźb było dla mnie wielkim wyzwaniem .Teraz pora na artylerię .Pozdr.R
- dragon_x
Coś pięknego! Mistrzowska robota, można tylko pozazdrościć talentu i umiejętności 

Pozdrawiam
Daniel
Daniel
- ryszardw
Witajcie .Pogoda nie sprzyja dłubaniu ale coś się dzieje .Boczne wejście nie sprawiło problemów .Teraz furty, klapy i armaty .Tutaj będzie sporo zabawy .Pozdr.R
- ryszardw
Witajcie .Jestem na etapie pasowania klap i mam pytanie z którym borykam się od dawna .Czy klapy powinny posiadać na sobie listwę odbojową czy wystarczy pomalować pas imitujący tą listwę a może nie muszą być ani malowane ani nie posiadać takiej listwy .Może TomekA coś mi podpowie bo posiada dużo literatury i ma dużą wiedzę .Pozdr.R
- TomekA
ryszardw pisze:Witajcie .Jestem na etapie pasowania klap i mam pytanie z którym borykam się od dawna .Czy klapy powinny posiadać na sobie listwę odbojową czy wystarczy pomalować pas imitujący tą listwę a może nie muszą być ani malowane ani nie posiadać takiej listwy .Może TomekA coś mi podpowie bo posiada dużo literatury i ma dużą wiedzę .Pozdr.R
Ryszardzie, zostaw to tak jak jest na Twej fotce, tylko pobejcuj na kolor burty i zamocuj zawiasy i olinowanie. Tak przynajmniej jest na przykladzie modelu Edwarda Marple'a z mego pobliskiego muzeum.
Zerknij na zalacznik.
- ryszardw
Tak było by najprościej ale mam mieszane uczucia .Widziałem modele z belkami z malowanymi pasami i gołe.Czy niema jakiś prawideł .Anglicy to najbardziej usystematyzowali i może istnieją jakieś wytyczne .Większość kolegów prędzej czy później stanie przed takim problemem .Może ktoś otarł się o taką informację .Pozdr.R
- Siberian
W HMS "Granado" były listwy odbojowe na klapach. To jednostka o jakiś wiek późniejsza i zupełnie innej kategorii.
Tak logicznie rozumując, stosowanie takich listew na klapach, nie miało by sensu, może poza czysto estetycznym. Ja skłaniałbym się ku zwykłym (płaskim) klapom furt.
Z drugiej strony, u Mondfelda jest podane, że jeśli przez furtę przebiegał pas odbojowy, to był odzwierciedlany na klapie.
Tak logicznie rozumując, stosowanie takich listew na klapach, nie miało by sensu, może poza czysto estetycznym. Ja skłaniałbym się ku zwykłym (płaskim) klapom furt.
Z drugiej strony, u Mondfelda jest podane, że jeśli przez furtę przebiegał pas odbojowy, to był odzwierciedlany na klapie.
Pozdrawiam, Wojtek.
- TomekA
ryszardw pisze:Tak było by najprościej ale mam mieszane uczucia .Widziałem modele z belkami z malowanymi pasami i gołe.Czy niema jakiś prawideł .Anglicy to najbardziej usystematyzowali i może istnieją jakieś wytyczne .Większość kolegów prędzej czy później stanie przed takim problemem .Może ktoś otarł się o taką informację .Pozdr.R
Nie znam wielu modelarzy budujacych "Royal Katherine", procz Ciebie i tej Czeszki Doris Obrucovej, ale ona wzoruje sie na HMS "Prince" 1670 - historycznym modelu z londynskiego Science Museum, ktory jest podobna jednostka z podobnego okresu, jako ze ona nie ma oryginalnej dokumentacji n/t "Royal Katherine".
Tu masz link do garstki fotek tego londynskiego modelu: https://www.modelships.de/HMS_Prince_I/ ... Prince.htm
Z drugiej znow strony, Brian Lavery w swej ksiazce "Arming and Fitting English Men of War" pisze
"sometimes thicker pieces of planking were used in the run of wales...", - sometimes, tj. czasami, czyli jak prawie zawsze, nie bylo wowczas jakiejs ogolnie przestrzeganej standaryzacji. Regułą jest brak reguły.

Twoj wybor!
- ryszardw
Zbudowałem Princa na podstawie takich zdjęć i tam klapy rzeczywiście nie kontynuują linii belek z kolei na Viktorym klapy są takie jak burta .Posiadają wszystkie pogrubienia i belki .Wynika z tego że jak bym nie zrobił będzie dobrze .Pozdr.R