Bryg Corsair

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
Fluto

Re: Bryg Corsair

Post autor: Fluto »

Dzięki Krzysiek za podpowiedź, wręgi podszlifuję. Jak na razie żadna z listewek nie jest nadłamana, lekko krawędzie burt ( mogłem zaczekać na giętarkę ) , ale to pokryje warstwa poszycia.
Pozdrawiam
Maciek
Awatar użytkownika
Bartek_W

Post autor: Bartek_W »

Cześć
krzysiu_ka pisze:Widzę, że niektóre listewki są lekko nadłamane

Fluto pisze:Jak na razie żadna z listewek nie jest nadłamana

Ja tam się nie znam, ale...
biednie.jpeg
biednie.jpeg (113.84 KiB) Przejrzano 8361 razy

Fluto pisze:... ale to pokryje warstwa poszycia...

Od takich grzeszków się zaczyna... 8-)
Trzymam kciuki i pozdrawiam
Bartek
Awatar użytkownika
Niunio

Post autor: Niunio »

Witam jeśli kolega Fluto się nie obrazi to dołożę swoje małe co nie mój jest na takim etapie i jest to pierwszy statek żaglowy pozdrawiam
Załączniki
DSC_00344.JPG
DSC_003324.JPG
Awatar użytkownika
Fluto

Dzięki za uwagę Bartek, każda dla mnie cenna. To była pierwsza planka ( prowadząca, zapomniałem fachową nazwę ), na którą poźniej naklejona została już ta właściwa i obecnie wygląda to miejsce jak na zdjęciach. Może rzeczywiście zbyt kurczowo trzymam się instrukcji. W każdym razie każda rada rownież krytyczna mile widziana. W końcu uczymy się na błędach i na pewno wiele jeszcze ich popełnię.
Kolego Niunio, jak najbardziej się nie obrażam :) Twoj Korsarz robi duże wrażenie i chętnie przejrzałbym relacje z jego budowy, na pewno była by pomocna. Jak masz takową to poproszę :)
Pozdrawiam
Maciek
Załączniki
Stan na teraz
Stan na teraz
image.jpeg
image.jpeg
Awatar użytkownika
Kogowicz2016

Post autor: Kogowicz2016 »

Miło zobaczyć, że praca posuwa się do przodu.

Jeśli mógłbym coś doradzić, to przy robieniu rufy proponuję odstawić instrukcję i zrobić otwory oraz skonstruować własne okna, bo te z zestawu nie wyglądają najlepiej. Ja zrobiłem własne i niestety przykleiłem nie robiąc otworów - z rezultatu nie jestem zadowolony (ale 2 lata temu, jak to wykonywałem to już byłem. :D).
Zmieniłem również ich położenie i kształt. Możesz zobaczyć na zdjęciu, jak to u mnie wyszło:
Załączniki
Ramy i szprosy wyszły zbyt szerokie, no i całe niemiłosiernie wystają, ale Ty masz szansę zrobić to lepiej. :)
Ramy i szprosy wyszły zbyt szerokie, no i całe niemiłosiernie wystają, ale Ty masz szansę zrobić to lepiej. :)
Zainteresowanych klasyczną elegancją zapraszam na bloga TheEleganceof.pl - start wkrótce.
Awatar użytkownika
acdd

Post autor: acdd »

Panie Fluto... Jak Pan chcesz to zrób Pan zdjęcia rufie wrzuć na Kogę... na podstawie zdjęć mogę spróbować zaprojektować dla Pana jakiś szkielet tylnej ściany z uwzględnieniem okien... Jeśli Pan nie chcesz to się nie narzucam ale będę wdzięczny za info czy przynajmniej proporcje mojego rysunku są ok... rysunek wykonałem na podstawie dotychczas zamieszczonych przez Pana zdjęć na kodze

Pan kogowicz2016 wykonał okna starannie ale użył za grubych listewek... trzeba pamiętać o proporcjach... na okna to bardzo cienkie listewki 0,5mm. (wszystko zależy od skali) Najlepiej jest kupić kilka rozmiarów listewek przyłożyć i sprawdzić która psuje lepiej...
Załączniki
fluto1.jpg
Awatar użytkownika
Fluto

Dziękuję Panie Acdd za zaangażowanie ( naprawdę miło i w przyszłości może skorzystam) Rysunek poglądowy robi duże wrażenie. Ja jestem dopiero na etapie plankowania pierwszego poszycia, więc jeszcze okienka na rufie to temat za jakiś czas. Tak w ogóle co do rufy właśnie, trochę off topic, moja młodsza córeczka 10 lat, która śledzi rownież tutaj moją relacje po przeczytaniu Pana posta stwierdziła z ekscytacją, ,,Tata ale fajnie gdyby nasz Rufi był w okienkach" :)( dla wyjaśnienia Rufi to nasz piesek ), nie znała terminu ,,rufa". Ubawiło mnie to strasznie więc musiałem zacytować. To troszkę tak jak ja nie zawsze jeszcze wiem czytając posty doświadczonych szkutników co mają na myśli, gdy używają tych obcobrzmiących terminów. Na szczęście jest tu na Kodze słowniczek, więc można sprawdzić.
Dzięki Kogowicz2016 za poradę. Fajne okienka.
W załączeniu fotka Rufiego i coś tam z przebiegu pracy przy plankowaniu.
Pozdrawiam
Maciek
Załączniki
,, o wilku mowa " Rufi, który z rufą został pomylony :)
,, o wilku mowa " Rufi, który z rufą został pomylony :)
image.jpeg
image.jpeg
Awatar użytkownika
Fluto

Witam,

Pomalutku do przodu, z akcentem na ,,pomalutku". W każdym razie dalej u mnie ,,dzień świstaka" a raczej noc ;)

Pozdrawiam
Załączniki
image.jpeg
Awatar użytkownika
Fluto

Witam serdecznie,

Co by w relacji coś się działo, wrzucam kilka fotek z planowania pierwszego poszycia, może nie przybyło zbyt wiele, ale nie o pośpiech tu chodzi prawda? ;) Może to zainteresuje początkujących kolegów ( tak jak ja ). Taka mała statystyka: średnio na dopasowanie ( wyginanie, mierzenie, przycinanie i wklejenie ) trzech listewek schodzi mi około 2,5 h. Więc spieszę się powoli. :)

Pozdrawiam
Maciek
Załączniki
image.jpeg
image.jpeg
image.jpeg
image.jpeg
image.jpeg
image.jpeg
Awatar użytkownika
Fluto

Witam,
Aktualizacja na ten moment. Koniec pierwszej warstwy poszycia jawi się już na horyzoncie. :)

Pozdrawiam
Maciek
Załączniki
image.jpeg
image.jpeg
ODPOWIEDZ