Witam,
dalszy ciag rozbudowy pokladu i wewnetrznych burt. Pomalu to to zaczyna nabierac ksztaltu no i koloru.
Burty z drewna "red heart" (czerwone serce), poklady z bukszpanu a stanowiska mozdziezy z orzecha.
Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek
Granado 1:64
- PiotrekM
Re: Granado 1:64
Witam,
Poklad zostal zamkniety. Ktos sie kiedys pytal, jak robic te zabki przy deskowaniu. Ja robie to tak,jak pokazane ponizej. Po rozrysowaniu pokladu powstaje szablon, ktory mozna uzyc do wykonania pokladu.
Pozdrawiam Serdecznie
Piotrek
Poklad zostal zamkniety. Ktos sie kiedys pytal, jak robic te zabki przy deskowaniu. Ja robie to tak,jak pokazane ponizej. Po rozrysowaniu pokladu powstaje szablon, ktory mozna uzyc do wykonania pokladu.
Pozdrawiam Serdecznie
Piotrek
- PiotrekM
Witam,
Pociagnalem kadlub olejem lnianym i od razu nabral cieplego koloru. Przymiezylem sie do mozdzieza. Nie jestem 100%owo pewny, czy te uchwyty przy lawecie mozdzieza nie sa za cienkie? Co o tym sadzicie? Zalozylem porecze (?) na burty no i w koncu zagwozdziowalem odbojnice.
Pozdrawiam Serdecznie
Piotrek
Pociagnalem kadlub olejem lnianym i od razu nabral cieplego koloru. Przymiezylem sie do mozdzieza. Nie jestem 100%owo pewny, czy te uchwyty przy lawecie mozdzieza nie sa za cienkie? Co o tym sadzicie? Zalozylem porecze (?) na burty no i w koncu zagwozdziowalem odbojnice.
Pozdrawiam Serdecznie
Piotrek
- Siberian
Piotrze, jak zwykle pięknie.
Co do uchwytów, myślę, że są w samo sedno
. Choć te boczne chyba powinny być takie, że tak powiem z "ruchomym oczkiem". Moździeże i lawety są zestawowe?
Co do uchwytów, myślę, że są w samo sedno

Pozdrawiam, Wojtek.
- mati
- Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am
Piotrze 
Miło Cię widzieć przy kolejnym projekcie.
Ładna jednostka... a i wykonanie piękne się szykuje
Mało udzielam się ostatnio w "życiu" forum, ale również mało w modelarstwie...
Mam jednak "ale"
Dlaczego robisz imitację gwoździowania w tak uproszczony sposób?
Dajesz tylko gwoździe na wręgach, które przewidziało opracowanie...
Myślę, że model znacznie by zyskał, gdybyś odwzorował gwoździowanie tak jak to było na prawdziwej jednostce.... czyli na każdej wrędze... a jak wiesz na przykładzie chociaż by La Belle tych wręg było znacznie więcej
Mam nadzieję, że opisałem moje "ale" w miarę zrozumiale
Pozdrawiam i trzymaj tak dalej
Mateusz

Miło Cię widzieć przy kolejnym projekcie.
Ładna jednostka... a i wykonanie piękne się szykuje

Mało udzielam się ostatnio w "życiu" forum, ale również mało w modelarstwie...

Mam jednak "ale"

Dlaczego robisz imitację gwoździowania w tak uproszczony sposób?
Dajesz tylko gwoździe na wręgach, które przewidziało opracowanie...
Myślę, że model znacznie by zyskał, gdybyś odwzorował gwoździowanie tak jak to było na prawdziwej jednostce.... czyli na każdej wrędze... a jak wiesz na przykładzie chociaż by La Belle tych wręg było znacznie więcej

Mam nadzieję, że opisałem moje "ale" w miarę zrozumiale

Pozdrawiam i trzymaj tak dalej
Mateusz
The world is yours...
- PiotrekM
Witam,
oczywiscie Mati masz swieta racje, na kazda wrege przychodzil rzad gwozdzi, dziekuje za konstruktywna krytyke, ale: ja nie poszedlem na latwizne, swiadomie dalem tyle ile jest. Model jest w skali 1:64 co rezultuje w dlugosci kadluba ok. 50cm. Przy ca. 50 wreg, daje to jeden rzad gwozdzi obok drugiego. W konstrukcji kadluba w zestawie bylo 9 pseudo wreg. Poszedlem na kompromis i dalem gwozdzie co trzecia wrege: w sumie 16 rzedow. Tak mi to optycznie odpowiada i niech tak to juz zostanie, pomimo ze nie jest to zgodne z historyczna rzeczywistoscia.
Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek
oczywiscie Mati masz swieta racje, na kazda wrege przychodzil rzad gwozdzi, dziekuje za konstruktywna krytyke, ale: ja nie poszedlem na latwizne, swiadomie dalem tyle ile jest. Model jest w skali 1:64 co rezultuje w dlugosci kadluba ok. 50cm. Przy ca. 50 wreg, daje to jeden rzad gwozdzi obok drugiego. W konstrukcji kadluba w zestawie bylo 9 pseudo wreg. Poszedlem na kompromis i dalem gwozdzie co trzecia wrege: w sumie 16 rzedow. Tak mi to optycznie odpowiada i niech tak to juz zostanie, pomimo ze nie jest to zgodne z historyczna rzeczywistoscia.
Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek
- PiotrekM
Witam,
Przybylo troche elementow na pokladzie: obudowa stanowiska mozdzieza, kabestan, dzwonniczka itp.
Wiekszosc elementow przejalem z zestawu, tylko kabestan wystrugalem na nowo, bo ten z zestawu byl makabryczny. Metamorfoza otworow okraglych (wiertlo 1,5mm) na kwadratowe zostala wykonana przy pomocy takiego skomplikowanego ustrojstwa
(szpikulec czworokatny).
Pozdrawiam Serdecznie
Piotrek
Przybylo troche elementow na pokladzie: obudowa stanowiska mozdzieza, kabestan, dzwonniczka itp.
Wiekszosc elementow przejalem z zestawu, tylko kabestan wystrugalem na nowo, bo ten z zestawu byl makabryczny. Metamorfoza otworow okraglych (wiertlo 1,5mm) na kwadratowe zostala wykonana przy pomocy takiego skomplikowanego ustrojstwa

Pozdrawiam Serdecznie
Piotrek
- PiotrekM
Witam,
Pomalu przybywa coraz wiecej drobiazgow: knagi, pacholki, drabinki itp. Przymierzylem sie do kosza dziobowego (pierwszy etap). Elementy wykonalem z bukszpanu, rowki skrobalem profilem wycietym w brzeszczocie pily do metalu.
Pozdrawiam Serdecznie
Piotrek
Pomalu przybywa coraz wiecej drobiazgow: knagi, pacholki, drabinki itp. Przymierzylem sie do kosza dziobowego (pierwszy etap). Elementy wykonalem z bukszpanu, rowki skrobalem profilem wycietym w brzeszczocie pily do metalu.
Pozdrawiam Serdecznie
Piotrek
- TomekA
Niesamowita precyzja! Wspanialy model!!!
Gratulacje i oby tak dalej!!
Gratulacje i oby tak dalej!!

- PiotrekM
Witam,
Skonczylem kosz dziobowy w wersji zestawowej. Przymierzylem sie do nowych lawet (dzieki Mirku) i stwierdzilem ze sa ewidentnie duzo lepsze od tych z zestawu. Skompletowalem rufe uzywajac dostarczonych elementow zdobniczych. Zdecydowalem sie na kolor przypominajacy drewno, bo te pstre kolorki mi nie odpowiadaja. Przy okazji stwierdzilem, ze producent strzelil kaszane, i w zestawie dostarczyl dwa identyczne elementy zdobnicze, a powinno byc odbicie lustrzane (lewa i prawa strona). Wyslalem maila, zobaczymy jak szybko zareaguje (i czy zareaguje
). Przybyl tez ster i rufa jest kompletna. Dopiero na zdjeciu zauwazylem, ze jeden z zawiasow klap dzialowych na burcie sie odkleil, trzeba bedzie go odnowic.
Pozdrawiam Serdecznie
Piotrek
Skonczylem kosz dziobowy w wersji zestawowej. Przymierzylem sie do nowych lawet (dzieki Mirku) i stwierdzilem ze sa ewidentnie duzo lepsze od tych z zestawu. Skompletowalem rufe uzywajac dostarczonych elementow zdobniczych. Zdecydowalem sie na kolor przypominajacy drewno, bo te pstre kolorki mi nie odpowiadaja. Przy okazji stwierdzilem, ze producent strzelil kaszane, i w zestawie dostarczyl dwa identyczne elementy zdobnicze, a powinno byc odbicie lustrzane (lewa i prawa strona). Wyslalem maila, zobaczymy jak szybko zareaguje (i czy zareaguje

Pozdrawiam Serdecznie
Piotrek