Witam
Miesiąc temu nabyłem HMS Bounty ze stajni OcCre. Nie jestem taki zdolny, żeby budować model od podstaw. Będę czerpał przyjemność z gotowca. Ten model ma być największym moim "dziełem": prawie 1m długości i 0,7 wysokości. Jak wyjdzie? Zobaczymy.
Kilka pierwszych fotek:
Czekając na wbijarkę gwoździ, leczę odciski od wciskania ich szczypcami.
Życzę smacznego w oglądaniu, chociaż do Waszych prac pewnie daleko.
Radek
HMS Bounty /OcCre relacja budowy 'by sferoida
- sferoida
HMS Bounty /OcCre relacja budowy 'by sferoida
pozdrawiam Radek
- sferoida
Re: HMS Bounty /OcCre relacja budowy 'by sferoida
Surowe poszycie.
Nie lubię tego etapu, trzeba nawyginać się listewek, szlifować i szpachlować. Na planach ułożenie listewek wydaje się proste, w rzeczywistości jest inaczej. Taka tam brudna robota. Ten moment jeszcze można trochę nadrobić, zobaczymy jak pójdzie elewacja.
Tytuł Mistera Szpachli odbieram po niedzieli
Nie lubię tego etapu, trzeba nawyginać się listewek, szlifować i szpachlować. Na planach ułożenie listewek wydaje się proste, w rzeczywistości jest inaczej. Taka tam brudna robota. Ten moment jeszcze można trochę nadrobić, zobaczymy jak pójdzie elewacja.
Tytuł Mistera Szpachli odbieram po niedzieli

pozdrawiam Radek
- sferoida
c.d.
Oczywiście nie uniknąłem błędów i wyszło jak widać. Teraz schnie po malowaniu górnej części burty. Zrobi się drobne korekty i będzie git.
Czy "lakieruje" się czymś kadłub?
Oczywiście nie uniknąłem błędów i wyszło jak widać. Teraz schnie po malowaniu górnej części burty. Zrobi się drobne korekty i będzie git.
Czy "lakieruje" się czymś kadłub?
pozdrawiam Radek
- sferoida
c.d.
Powoli zamykam kadłub. Jeszcze trochę korekt po malowaniu i zaczną się akcesoria.
Powoli zamykam kadłub. Jeszcze trochę korekt po malowaniu i zaczną się akcesoria.
pozdrawiam Radek
- piter56
Witam.
Dobry kadłub, wystarczyło zamknąć wręgi za pomocą forniru.
Dobry kadłub, wystarczyło zamknąć wręgi za pomocą forniru.
- sferoida
Witam.
Myślisz o czymś takim? Wersja 1 (sama okleina) czy wersja 2 (listwy konstrukcyjne + okleina jak na gotowo)?
Mi osobiście taka wersja jak jest nie przeszkadza. Ta dziura ukazująca wnętrze i tak jest ... sztuczna.
Myślisz o czymś takim? Wersja 1 (sama okleina) czy wersja 2 (listwy konstrukcyjne + okleina jak na gotowo)?
Mi osobiście taka wersja jak jest nie przeszkadza. Ta dziura ukazująca wnętrze i tak jest ... sztuczna.
pozdrawiam Radek
- piter56
- sferoida
Skoro marazm ogarnia co po niektórych, to zapraszam chociaż do 4 ligi modelarskiej.
c.d.
- popieściłem trochę tyłek
- doszły kolejne poręcze
- zaczynam akcesoria pokładowe
- zgodnie z sugestią Piotrze - maskuję wręgi fornirem. Muszę jeszcze od Ciebie skopiować te hamaki, trochę późno, ale może coś się uda.
i mój warsztacik weekendowy
Przyznam, że chyba ślepnę. Na zdjęciach wygląda gorzej niż w rzeczywistości. Ale jest na to rada: robić fotki komórką i z ręki
c.d.
- popieściłem trochę tyłek
- doszły kolejne poręcze
- zaczynam akcesoria pokładowe
- zgodnie z sugestią Piotrze - maskuję wręgi fornirem. Muszę jeszcze od Ciebie skopiować te hamaki, trochę późno, ale może coś się uda.
i mój warsztacik weekendowy
Przyznam, że chyba ślepnę. Na zdjęciach wygląda gorzej niż w rzeczywistości. Ale jest na to rada: robić fotki komórką i z ręki

pozdrawiam Radek
- piter56
Witam.
Trochę więcej...
Trochę więcej...

- sferoida
Oczywiście, jeszcze nie skończyłem (mam tylko 4 klamerki
). Będzie też szlifowanie krawędzi.

pozdrawiam Radek