Średniowieczny NEF 1:40 - emerjan

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
Emerjan

Średniowieczny NEF 1:40 - emerjan

Post autor: Emerjan »

W mojej małej flocie dążę do przedstawienia rozwoju drewnianego budownictwa okrętowego. Z epoki nowożytnej mam już modele z wieków 16-19 a brakuje jedynie czegoś z XX w ale to może później. Teraz cofam się do średniowiecza i zaczynam budowę towarowego statku, będącego niejako następcą knarr Vikingów. Nazywam to następcą bo powstawały one w Normandii gdzie osiedliły się duże grupy tych walecznych plemion i przywiozły ze sobą sztukę budowy dużych łodzi. Drugim miejscem budowy nefów była południowo-wschodnia Anglia gdzie budowały je porty by w zamian otrzymać przywileje królewskie. W związku z wyprawami krzyżowymi jednostek tych budowano bardzo dużo a świadczy o tym notatka że tylko w jednej wyprawie brało udział aż 33 sztuki. Mimo to brak jest dokumentacji technicznej a modelarze mogą się opierać o ryciny i pieczęcie. Mój model opierał się będzie ( o ile nie wyląduje w piecu) o pieczęć Dover z 1284 roku. Kadłuby miały stosunek długości do szerokości równy 3:1 oraz poszyte były klinkierowo ( na zakładkę). Założenia do budowy modelu to długość całkowita 25 m a deski na poszycie w najszerszym miejscu to 25 cm. To tytułem wstępu by nie przynudzać załączam kilka fotek na początek relacji. Janek
Załączniki
pieczęć Dover
pieczęć Dover
20241117_222117.jpg (224.9 KiB) Przejrzano 2668 razy
listewki na poszycie przycięta pod kątem 20 stopni
listewki na poszycie przycięta pod kątem 20 stopni
diagram do określania szerokości planki
diagram do określania szerokości planki
20241031_110636.jpg (141.45 KiB) Przejrzano 2668 razy
poszycie zawsze zaczyna się od stępki
poszycie zawsze zaczyna się od stępki
20241119_084512.jpg
20241028_085004.jpg
Awatar użytkownika
TomekA

Re: Średniowieczny NEF 1:40 - emerjan

Post autor: TomekA »

Arcyciekawy temat, wart sledzenia.
Poszycie klinkierowe wychodzi Ci idealnie!
Trzymam kciuki!!! :D
Awatar użytkownika
ralfee3

Post autor: ralfee3 »

Janku, poszycie wygląda jakby było wykonywane maszynowo, wyjątkowo precyzyjnie i czysto. Cz Ty je kładziesz na kopycie, które później będzie usunięte?
pozdrawiam,
Rafał
--------------------------------------------
w porcie: K&M
w stoczni: HMS Enterprize 1774
Awatar użytkownika
bartes123

Post autor: bartes123 »

Również chętnie bym się dowiedział w jaki sposób cięte były listewki na poszycie...
Awatar użytkownika
Emerjan

Cieszą mnie i mobilizują słowa Kolegów choć model jest bardzo prosty, nie ma tu żadnych armat, skomplikowanego olinowania czy bogatego wyposażenia pokładu. W stosunku do modeli Tomka czy Rafała wygląda wręcz infantylnie - no ale takie były czasy.
Do Rafała. Kopyto nie jest dzielone i nie będzie usuwane. To jest jedynie pozorowanie szkoły wikingów. Nie posiadam odpowiednio precyzyjnego wzornika kształtów by umieszczać w skorupie wręgi a poza tym lubię modele " mocne" by bez obaw można było napinać liny.
Sprawa listewek wygląda następująco. Deseczkę przygotowaną na ścierarce na grubość 6,5 mm rozcinam najpierw tarczą supertcut proxxona na grubość 1,5 mm a następnie tarczą z widią pocieniam do grubości 1,3 mm. Tarcza atakuje tylko jedną stroną i listewki wychodzą gładkie, prawie błyszczące. Następną operacją jest wykonanie wpustu tą samą tarczą(brzeszczotem) lecz wysuniętą jedynie na 1,5 mm ponad stół i pochyloną pod kątem 20 stopni. Osłona otworu z którego wynurza się piła oczywiście musi być dopasowana do tego kąta. Samo zwężanie planek wykonuję na imadle do planek opisanym w dziale NARZĘDZIA naaszej Kogi.
Awatar użytkownika
Emerjan

Wszystkim Kogowiczom na nowy rok życzę zdrowia, wszelkiej pomyślności i udanych prac modelarskich. Tym którzy coś składają a nie prezentują na naszym forum życzę odwagi aby podjęli tą próbę. Ja na zamknięcie roku zamknąłem pokład w budowanym nefie. Pomysł gwoździ na pokładzie zaczerpnąłem od Atamana. Włosie szczotki daje radę choć jest dość upierdliwe bo każde trzeba wkleić w nawiercony otwór. Jak wyszło zobaczcie na załączonych zdjęciach
Załączniki
deseczki oklejone czarnym papierem
deseczki oklejone czarnym papierem
listewki na pokład
listewki na pokład
pokład odeskowany
pokład odeskowany
ze szczotki na pokład
ze szczotki na pokład
20241130_193212.jpg
20241130_193237.jpg
Awatar użytkownika
Witek...
Lokalizacja: {"name":"Polska Zb\u0105szy\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Witek... »

Jak zwykle w Twoim wydaniu relacja bardzo interesująca, ciekawe rozwiązania no i super precyzyjne wykonanie. Obserwuje i kibicuje.
Pozdrawiam Witek
Awatar użytkownika
Emerjan

Kiepsko zaczął się ten rok, udar, utrata sprawności w lewej dłoni, szpital, rehabilitacje jednym słowem żółta kartka od życia. Wracam jednak do modelarstwa może nie z poprzednimi możliwościami ale z chęcią skończenia tego co zacząłem.
Udało się skończyć kadłub i myślę że nawet z pewnym podobieństwem do tego z pieczęci. Oceńcie z resztą sami.
Załączniki
20250225_082233.jpg
32 planki na każdej burcie
32 planki na każdej burcie
brak ciągłości w układaniu planek to początek problemu
brak ciągłości w układaniu planek to początek problemu
prawa burta
prawa burta
lewa burta
lewa burta
widok do stępki
widok do stępki
20250225_083240.jpg
Awatar użytkownika
TomekA

Post autor: TomekA »

Z udarem czy bez, model wyszedl Ci rewelacyjnie!!! :shock:
Ja na zdjeciach nie widze zadnego bledu, sama perfekcja, niczym wirtualny model spod komputera! I to drewno,- perfekcyjne!
Ale za to widze w tle krzak z cytrynkami! Jak to Ci sie udalo w Polsce, ze zaowocowal? Ja mam u siebie drzewko z cytrynkami Mayera - krzyzowka tradycyjnych kwasnych cytryn z mandarynkami. Swietnie nadaja sie do herbaty, zwlaszcza skorka ma ten fantastyczny aromat i smak...
Gratulacje z przyczyny modelu i..., co nastepne na warsztacie, bo przeciez udar nie przeszkodzi Ci w modelarstwie...?
W miedzyczasie kontynuuj fizykoterapie! Bedzie OK!!!
Trzymam kciuki!
Awatar użytkownika
Emerjan

Dzięki Tomku. Ja też tak myślę że będzie OK. Do ukończenia nefa pozostała jeszcze zabudowa pokładu ,szalupa, maszt i olinowanie i jeszcze o czymś nowym nie myślę.
Co do cytryny to sprawa jest prosta. Jakieś 4-5 lat temu kupiłem w Lidlu drzewko z serii roślin sródziemnomorskich i od dwóch lat mam niewoskowane owoce na limonellę ( taka włoska nalewka). Ale jak już mowa o cytrynach w Polsce to jeszcze w latach siedemdziesiątych był sobie profesor Pieniążek w Instytucie Sadownictwa w Skierniewicach gdzie wychodowano cytrynę skierniewicką której owoce sięgały 1,5 kg wagi w sztuce. Miałem i ja takie drzewko ale moja największa sztuka miała jedynie 80 dkg. Dodam jeszcze że miałem krzak kawy który urósł do 1,5 m wysokości i zebrałem w jednym roku dwie garście ziaren ale po wypaleniu do picia to się nie nadawało ( gorsze niż tzw. lura).Pozdrawiam
ODPOWIEDZ