Średniowieczny NEF 1:40 - emerjan
- ataman
- Emerjan
Re: Średniowieczny NEF 1:40 - emerjan
Kasztele, zarówno dziobowy jak i rufowy są obowiązkowe i będą wykonane jako osadzone na czterech kolumnach. Otwory do mocowania tych kolumn są już już nawiercone w pokładzie. Poza kasztelami na maszcie jest bocianie gniazdo służące zarówno do obserwacji jak stanowisko dla kusznika.
- Emerjan
Trochę Ataman mnie zmobilizował i powstały kasztele. Okrasa łamie przepisy to ja sobie też pozwoliłem i złamałem zasadę używania drewna bez słojowego . To zielono-żółte to perukowiec. Kasztele trzeba jeszcze ozdobić i umieścić na pokładzie. Blanki są żywcem zerżnięte ze średniowiecznych murów. Pozdrawiam
- Emerjan
Nef dostał ster wiosłowy tylko na prawej burcie, kołowrót i pachoły do mocowania lin. Kasztele i maszt z bocianim gniazdem są połażone na "sucho" . Brak mi wiedzy co działo się pod pokładem czy były jakieś ładownie czy też pomieszczenia na inne funkcje. Moje wyliczenia biorące pod uwagę jedynie skalę wskazują że między stępką a pokładnikami na śródokręciu było 2,35 m wysokości a więc nawet gdyby wsypali tam 0,5 m balastu to pozostaje jeszcze 1,75 m przestrzeni do zagospodarowania. Jak na razie jestem za wykonaniem jakiejś pokrywy ładowni. U wikingów nawet przy budowie repliki w temacie użyteczności przestrzeni pod pokładem panuje cisza. Dla ilustracji postępu pare fotek.
- muli9
- Lokalizacja: {"name":"Polska Rzesz\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}
- Kontakt:
Czapki z głów
jaka precyzja, czystość, dokładność itd.
Przez takie relacje człowiek nabiera zapału i wraca co wlasnego kaszlota i próbuje pchać temat
A skąd pomysł na perukowca ? wygląda świetnie jak egzotyczne drzewo

jaka precyzja, czystość, dokładność itd.
Przez takie relacje człowiek nabiera zapału i wraca co wlasnego kaszlota i próbuje pchać temat

A skąd pomysł na perukowca ? wygląda świetnie jak egzotyczne drzewo
- Emerjan
Z tym perukowcem to sprawa jest prozaiczna. Dawno temu w ogrodzie przydomowym wsadziłem sporo różnych drzew i krzewów które z czasem się rozrosły i zbytnio zagęściły. Zaszła potrzeba usunięcia znacznej ich części a że wpadłem w modelarstwo szkutnicze to grubiznę pozostawiam i testuję. Wynika to również z założenia że w modelach nie używam farby (z wyjątkiem czarnej) a jedynie olej do konserwacji. Barwy w modelu szukam w różnych gatunkach drewna i tak w nefie mam już 7 różnych gatunków drewna. Pozdrawiam Janek