Pierwszy model - Polaris

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Cabelinho

Pierwszy model - Polaris

Post autor: Cabelinho »

Dobry wieczór, jestem nowy na forum, z modelarstwem nie miałem nigdy styczności, nawet w dzieciństwie. Możliwe, że to kryzys wieku (prawie 40 lat) lub rodzi się pasja. W każdym razie postanowiłem skleić model statku drewniany. Na mój pierwszy model wybrałem - Polaris.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2025, 00:03 przez Cabelinho, łącznie zmieniany 1 raz.
Cabelinho

Re: Pierwszy model - Polaris

Obrazek
Załączniki
Zakupiony model
Zakupiony model
Cabelinho

Na początek kupiłem zestaw z uszkodzonym pudełkiem - bo taniej :) i kilka asortymentów, plus kilka dodatków, które zamontuje, o ile będą pasować wizualnie: to m.in wiaderka. To tyle, aktualnie czekam na zamówienie. Poniżej zestawienie zakupów, ceny usunąłem bo to podobno niegrzeczne.
Załączniki
Lista zakupów cz 1
Lista zakupów cz 1
Lista zakupów cz 2
Lista zakupów cz 2
Ostatnio zmieniony 21 lut 2025, 00:25 przez Cabelinho, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
TomekA

Post autor: TomekA »

Jak na Brazylijczyka, to Ci calkiem niezle idzie z polszczyzna!
Cabelinho

Muszę z matką porozmawiać w tym temacie, kto wie może jakieś latino ze mnie ukryte :) a Brazylia piękna podobno, niestety nie byłem jeszcze.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2025, 00:25 przez Cabelinho, łącznie zmieniany 1 raz.
Cabelinho

Główne założenia: na pierwszy model szukałem żaglowca, który byłby tym "dla początkujących", ale żeby też wygladał jakoś sensownie skoro mam włożyć tyle pracy, no i żeby były dostępne relacje krok po kroku z jego budowy w miarę przejrzysty sposób.
Jednocześnie żeby po moich nieuniknionych błędach i po włożonym trudzie wygladał jako tako na półce, jak taki kundelek, który mimo, że może być najbrzydszy to własny i jedyny. W internecie znalazłem dwie ciekawe drogi: projekt standardowy: i zmodernizowany (wersja piracka?): Zmodenizowany wygląda ciekawiej dlamnie, jednak kupiłem już oryginalne farby do tego zestawu i nie ma co szaleć z bajerami, bo w tym przypadku wygraną będzie jego ukończenie i to jest główny cel. Przeglądając filmiki oczywiście to nie mój level, nie zakładam, że podobny efekt osiągnę. Zobaczymy co z tego wyjdzie, jak się wciągnę to zainwestuję w kolejny model itd. Osądzi mnie czas. Niestety nie jestem w stanie systematycznie sklejać i wrzucać relacji, ale po co się spieszyć do lata jeszcze trochę. Obecnie czekam na zestaw i ruszamy.
Awatar użytkownika
TomekA

Post autor: TomekA »

Zasugerowalem sie Twym nickiem, ktory sobie obrales, bo prawdziwego imienia nie znam (a moze to JEST Twoje prawdziwe imie?)
Zestaw ktory wybrales dla swego pierwszego modelu, wydaje mi sie dobry - kadlub owego szkunera obly ale baz skrajnej pekatosci na dziobie (jak np. w Endevourze czy Bounty), dwa maszty z dosc prostym takielunkiem i olinowaniem, niewiele detali na pokladzie...

Najwaznieszym do nauki modelarskiego szkutnictwa jest nauczenie sie cierpliwosci i szacunku do drewna, tu w przeciwienstwie do budowania plastikowych modeli samolotow czy pojazdow, tego nie da sie zrobic w pare (czy parenascie) dni.

Powinienes wykorzystac okazje (zestaw) do nauki jak PRAWIDLOWO poszywac kadlub, bo wiele zestawow instruuje zle; planki powinny biec przez CALA dlugosc kadluba, od dziobu do stewy rufowej, a nie konczyc sie jakims ostrym szpikulcem gdzies w srodku kadluba, podwinietym pod wyzej lezaca planke. Dlatego tez trzeba sie nauczyc, jak kazda planke stopniowo zwezac na dziobie i rufie (spiling) tak by na burcie lezala ona razem z innymi ciasno, bez szpar i razem tworzyly obly ksztalt kadluba.
Procz tego tez trzeba sie nauczyc wyginania planek najlepiej na mokro i goraco (z uzyciem specjalnego narzedzia do tego, albo przystosowanej elektrycznej kolby do lutowania).
Maksymalna precyzja na tych etapach jest bezwzglednie konieczna!

Na Kodze znajdziesz sporo archiwalnych tekstow na te tematy, w dzialach "Modelarnia" czy "Warsztat", albo w poszczegolnych relacjach z budow. Radze sie z nimi dobrze zapoznac. I nie spieszyc z budowa, bo pospiech jest tylko wskazany przy lapaniu pchel! :lol:
Cabelinho

ObrazekDodam, że w domu jest mała pomocniczka, co zwiększa szanse powodzenia :) jak widać doświadczenie w statkach już ma.
Załączniki
20250221_113600.jpg
Cabelinho

Bocian przywiózł prezenty, jeszcze cieplutkie Obrazek
Załączniki
20250221_200235.jpg
Cabelinho

Kupiłem zestaw tańszy z uszkodzonym kartonem ok 100 zł różnicy. Porównując zawartość z oryginalną, wygląda że w środku wszystko się zgadza, jedynie rzeczywiście karton był wgnieciony, zobaczymy w trakcie czy będzie wszystko. Już teraz wiem, o czym zapomniałem, otóż nigdy nie moczyłem w ciepłej wodzie drseczek i ich na giętarce nie zginałem, więc wypada dokupić trochę na próbe, bo nie wiem czy w zestawie jest na styk czy z zapasem, ale to pózniej.
Załączniki
20250221_201601.jpg
ODPOWIEDZ