Pierwszy model - Polaris
-
- Rokita
Re: Pierwszy model - Polaris
za prawdę powiadam Ci, weź Ty te kołki dodaj... mnie się tez nie chciało/zapomniało, ale se zebrałem i dodałem... na prawdę pokład wygląda lepiej to raz a dwa przy tej skali kołki powinny być...
-

-
Znalazłem na forum - Sz.P. Emilius zrobił piękne kołkowanie i teraz sam mam wbitego klina jakie zrobić czy ołóweczek, czy wiercenie
Będę musiał popróbować na pozostałych listewkach jak mi to wyjdzie i jaka średnica kołka do tej skali, szer. litewek 5 mm, które wykałaczki podebrać, tyle pytań a w weekend mnie nie ma
a jeszcze w paczkomacie czekają armaty
W zależności od moich umiejętności, które należy sprawdzić dobiorę metodę.
w załączniku zapożyczone foto

Będę musiał popróbować na pozostałych listewkach jak mi to wyjdzie i jaka średnica kołka do tej skali, szer. litewek 5 mm, które wykałaczki podebrać, tyle pytań a w weekend mnie nie ma

a jeszcze w paczkomacie czekają armaty

W zależności od moich umiejętności, które należy sprawdzić dobiorę metodę.
w załączniku zapożyczone foto
- Załączniki
-
- fot. by Emilius.jpg (83.59 KiB) Przejrzano 1121 razy
-
Wzruszający moment moja pierwsza krzywa armata
Może i brzydala ale pierwsza z rodu
szampan łyk.

-
Muszę jeszcze poprawić i dokładnie wyznaczyć miejsca pod armaty i otwory w burcie, żeby nie kolidowało z standardowymi elementami w modelu
Ostatnio zmieniony 03 mar 2025, 07:48 przez Cabelinho, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Dodam jeszcze, że planuje po 4 otwory z armatami na każdej burcie. Z wykorzystaniem otworow pod odpływ wody z pokładu, żeby było symetrycznie prawdopodobnie zaślepię jeden otwór, a w kolejnym wykonam otwór pod armate. Pozniej uzupełnie kołkowanie, bo teraz trzeba się zbroić, piratów pełno
To testowa armata, kolejne prawdopodobnie będę budował na końcu i malował pod kolor.

-
Kołkowanie - liche, ale już jest
, wbijałem ołówek w pokład po lakierowaniu farbą satynową i ponownie nalożyłem lakier. Z wyczuciem, po nałożeniu farby satynowej nie czuć w dotyku wgłebień. Jakby pokombinować z innymi twardszymi ołówkami może efekt byłby lepszy. Mam mieszane uczucia co do kołkowania ale jak mus to mus
jako szeregowy muszę wykonywać rozkazy
Wszystko wyszlifowane, jeszcze schnie farba na pokładzie po kołkowaniu. Nastepny etap to krzywienie i montaż burt i wykonanie otworów pod armaty. Pózniej niestety przerwa bo muszę poczytać jak deskowanie zrobić. Dobrej nocy

- muli9
- Lokalizacja: {"name":"Polska Rzesz\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}
- Kontakt:
Pamiętaj że na forum są głównie sugestie i porady i finalnie to ma się Tobie podobać model bo to Ty będziesz sie potem na niego gapił latami
także nie musiałeś ani dawać krótszych desek ani kołkować - ale przyznaj że akurat te porady sprawiły że ten pokład nie jest już taki nudny i montonny a jak finalnie go potraktujesz jakimś lakierem/olejem to wręcz ożyje
ale to dopiero prace na sam koniec

-
Traktujemy z córeczką ten model jako szkoleniowy z celem uczenia się i dotrwania do końca, oczywiście z założeniem, że zbudujemy najlepiej jak potrafimy
Nie pisałem, bo wydarzyło się sporo. Nie planowaliśmy kolejnego modelu na tym etapie ale stało się tak, że nabyliśmy model Santasimo Trynidad w "połowie" ukończony, niestety wiekowy budowniczy na tym świecie już go nie ukończy
(dziękujemy sprzedawcy jeśli to czyta) Nabyliśmy model przez internet z zestawem dodatków, jest nie kompletny. Dokupiłem maszty i żagle. Pomysł jest taki, że po Polarisie dokończymy Santasimo Trynidad "po swojemu" przy czym trzymając się w jakimś stopniu oryginalnego nurtu budowy. Ze względu na ceny tylko niezbędne elementy dokupimy, a resztę porobimy sami na nasz pomysł
czyli cele są dwa: 1. ukończyć Polaris i zebrać doświadczenie i 2. Zbierać w międzyczasie elementy do trynidad i dokończyć go swobodnie (może otworzymy drugi wątek na forum). Czy ktoś orientuje się czy to Santasimo z kolekcji deagostini czy inny typ? Proszę o identyfikację i czy ktoś posiada skan instrukcji z tego modelu?
a wcześniej po bokach deseczek naniosłem ołówek i fajnie to wyszło, a kołkowanie podobno trzeba i tyle 

Mam cię narysowałem ołówkiem linie poprzeczne lekko wbijając ołówek w farbę satynową

Ostatnio zmieniony 06 mar 2025, 12:51 przez Cabelinho, łącznie zmieniany 1 raz.