Pierwszy model - Polaris

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Cabelinho

Re: Pierwszy model - Polaris

Post autor: Cabelinho »

:shock:
Załączniki
20250227_181126.jpg
Awatar użytkownika
Rokita

Post autor: Rokita »

Cabelinho pisze: 26 lut 2025, 21:27 Zeszlifowałem wszystko i od nowa narysowałem pokład, zrezygnowałem z kołków bo cały wzrok się na nich skupiał, a poza tym nie wyszły za ładnie. Obecnie farba satynowa schnie
za prawdę powiadam Ci, weź Ty te kołki dodaj... mnie się tez nie chciało/zapomniało, ale se zebrałem i dodałem... na prawdę pokład wygląda lepiej to raz a dwa przy tej skali kołki powinny być...
Cabelinho

:| No dobra jak mus to mus, przez ten weekend nie dam rady, kołkowanie ruszy w pon :|
Cabelinho

Znalazłem na forum - Sz.P. Emilius zrobił piękne kołkowanie i teraz sam mam wbitego klina jakie zrobić czy ołóweczek, czy wiercenie :?:

Będę musiał popróbować na pozostałych listewkach jak mi to wyjdzie i jaka średnica kołka do tej skali, szer. litewek 5 mm, które wykałaczki podebrać, tyle pytań a w weekend mnie nie ma :?

a jeszcze w paczkomacie czekają armaty :shock: 8-) :lol:

W zależności od moich umiejętności, które należy sprawdzić dobiorę metodę.

w załączniku zapożyczone foto
Załączniki
fot. by Emilius.jpg
fot. by Emilius.jpg (83.59 KiB) Przejrzano 1121 razy
Cabelinho

Wzruszający moment moja pierwsza krzywa armata :shock: Może i brzydala ale pierwsza z rodu 8-) szampan łyk.
Załączniki
20250303_000004.jpg
20250303_001024.jpg
20250303_001004.jpg
Cabelinho

Muszę jeszcze poprawić i dokładnie wyznaczyć miejsca pod armaty i otwory w burcie, żeby nie kolidowało z standardowymi elementami w modelu
Ostatnio zmieniony 03 mar 2025, 07:48 przez Cabelinho, łącznie zmieniany 1 raz.
Cabelinho

Dodam jeszcze, że planuje po 4 otwory z armatami na każdej burcie. Z wykorzystaniem otworow pod odpływ wody z pokładu, żeby było symetrycznie prawdopodobnie zaślepię jeden otwór, a w kolejnym wykonam otwór pod armate. Pozniej uzupełnie kołkowanie, bo teraz trzeba się zbroić, piratów pełno :lol: To testowa armata, kolejne prawdopodobnie będę budował na końcu i malował pod kolor.
Cabelinho

Kołkowanie - liche, ale już jest :lol: , wbijałem ołówek w pokład po lakierowaniu farbą satynową i ponownie nalożyłem lakier. Z wyczuciem, po nałożeniu farby satynowej nie czuć w dotyku wgłebień. Jakby pokombinować z innymi twardszymi ołówkami może efekt byłby lepszy. Mam mieszane uczucia co do kołkowania ale jak mus to mus :shock: jako szeregowy muszę wykonywać rozkazy :lol: Wszystko wyszlifowane, jeszcze schnie farba na pokładzie po kołkowaniu. Nastepny etap to krzywienie i montaż burt i wykonanie otworów pod armaty. Pózniej niestety przerwa bo muszę poczytać jak deskowanie zrobić. Dobrej nocy
Załączniki
20250303_232938.jpg
20250303_232923.jpg
Awatar użytkownika
muli9
Lokalizacja: {"name":"Polska Rzesz\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}
Kontakt:

Post autor: muli9 »

Pamiętaj że na forum są głównie sugestie i porady i finalnie to ma się Tobie podobać model bo to Ty będziesz sie potem na niego gapił latami ;) także nie musiałeś ani dawać krótszych desek ani kołkować - ale przyznaj że akurat te porady sprawiły że ten pokład nie jest już taki nudny i montonny a jak finalnie go potraktujesz jakimś lakierem/olejem to wręcz ożyje ;) ale to dopiero prace na sam koniec
Cabelinho

Traktujemy z córeczką ten model jako szkoleniowy z celem uczenia się i dotrwania do końca, oczywiście z założeniem, że zbudujemy najlepiej jak potrafimy 8-) Nie pisałem, bo wydarzyło się sporo. Nie planowaliśmy kolejnego modelu na tym etapie ale stało się tak, że nabyliśmy model Santasimo Trynidad w "połowie" ukończony, niestety wiekowy budowniczy na tym świecie już go nie ukończy :| (dziękujemy sprzedawcy jeśli to czyta) Nabyliśmy model przez internet z zestawem dodatków, jest nie kompletny. Dokupiłem maszty i żagle. Pomysł jest taki, że po Polarisie dokończymy Santasimo Trynidad "po swojemu" przy czym trzymając się w jakimś stopniu oryginalnego nurtu budowy. Ze względu na ceny tylko niezbędne elementy dokupimy, a resztę porobimy sami na nasz pomysł 8-) czyli cele są dwa: 1. ukończyć Polaris i zebrać doświadczenie i 2. Zbierać w międzyczasie elementy do trynidad i dokończyć go swobodnie (może otworzymy drugi wątek na forum). Czy ktoś orientuje się czy to Santasimo z kolekcji deagostini czy inny typ? Proszę o identyfikację i czy ktoś posiada skan instrukcji z tego modelu?
muli9 pisze: 04 mar 2025, 10:45 nie musiałeś ani dawać krótszych desek
Mam cię narysowałem ołówkiem linie poprzeczne lekko wbijając ołówek w farbę satynową 8-) a wcześniej po bokach deseczek naniosłem ołówek i fajnie to wyszło, a kołkowanie podobno trzeba i tyle :lol:
Ostatnio zmieniony 06 mar 2025, 12:51 przez Cabelinho, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ