Wodnik czy Rotter Lowe???

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Odp:Wodnik czy Rotter Lowe???

Post autor: JurekBin »

To mi dałeś do myślenie teraz :S

W planach które używam, czyli PM nr 31 nic na ten temat nie ma i same plany tak czy inaczej nie pokazują linii desek z wyjątkiem pokładów. Pod tym względem są ubogie. Skany jaki znalazłem w sieci pokazujące Rotter Löwe już są trochę lepsze, ale nic nie wskazuje na karawelowanie rufy:

Obrazek

Zapuściłem to pytanie na 2 forach anglo jezycznych i zobaczymy.

Jurek
Pozdrawiam
Jurek

https://www.jerzybin.com
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

Z tego co przeglądałem na obrazkach, to poszycie klinkierowe nadbudówek było chyba stosowane w rejonie bałtyckkim gdzieś ok połowy XVII wieku. W ten sposób mają pokryte nadbudówki np; "Wappen von Hamburg" i "Friedrich Wilhelm zu Pferde", oba z ok 1660 r. ( z jakich lat dokładnie nie chciało mi się sprawdzać, może ktoś skoryguje).
"Wodnik" napewno cały jest "na styk", a jako ciekawostkę podam, że Boczar rekonstruując "Smoka" w oparciu o ikonografie okrętów śródziemnomorskich zaproponował pokrycie na zakładkę ścian nadbudówek, ale od strony pokładu, tzn prostopadłych do burt.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Post autor: JurekBin »

mhm, dzięki Atamanie.
No i mamy zagwozdkę....

Natomiast gość z Belgii mi odpisał że klinkierowe poszycie powyżej pokładu głównego to typowe właśnie w 17-tym wieku w basenach północnej Europy :S

A przy okazji to się wstydu najadłem bo pomyliłem poszycie klinkierowe z karawelowym, tzn nazwy pomyliłem :blush:
Pozdrawiam
Jurek

https://www.jerzybin.com
Awatar użytkownika
ataman

No wiec przejrzałem jeszcze raz obrazki:
Roter Lowe, Wodnik z pocz. XVII w mają nadbudówki na styk
Prins Willem (1650) - na styk
Friedrich Wilhelm zu Pferde (1685), Wappen von Hamburg (1668) - na zakładke
Berlin (1674) chyba na styk.. ale? nie znalazłem super dokładnych modeli..
Z poza "basenu północnego":
Sovereign of the Seas (1637), Soleil Royal (1669) San Felipe (1690) - nadbudówki na styk
Wiec pokrycie nadbudówek na zakładke nie jest jakies charakterystyczne, obowiązujące.. ale po prostu chyba czesto stosowane, choc nie zawsze...
Pozdrawiam
natal007

Post autor: natal007 »

Witam!
Podejrzewam że archeolodzy stosunkowo niedawno odkryli w jaki sposób były poszywane kasztele w początkach XVII wieku .Batawia to nowa replika i przy jej budowie z pewnością korzystano z najnowszych opracowań.Jeżeli Wodnik był budowany jak typowe jednostki z tamtego okresu i regionu (Morze Północne, Bałtyk)
to powinien być podobny-chodzi mi o rozwiązania konstrukcyjne.
Dobrze by było Atamanie jakbyś podał daty opracowań którymi się kierowałeś.

Tak ogólnie to muszę zadać sobie pytanie czy dalej trzymać się moich planów czy starać się przedstawić jednostkę jak najbardziej w zgodzie z prawdą historyczną.
Jeśli wybiorę tę drugą opcję no to...mam problem.:S
Bo coś mi się wydaje, że drzwi do wszystkich kaszteli powinny raczej być w takiej "zabudowie" jak na Batawii i Wazie.(a spolszczyłem sobie , a co)
Ja u siebie mam niestety gotowe i futryny i drzwi...
Zresztą wtedy tak naprawdę nie wiadomo ile tych drzwi było w jakich miejscach dokładnie -ech... szkoda gadać.
Na stronce "Bojera" mają swoją wersję Wodnika-podobno według najnowszych badań, czy tam odkryć.
Jakoś mi się w to wierzyć nie chce, ale...
Może jutro nasmaruję do nich mail`a.Odpiszą to dobrze,nie to nie.

Zwróć uwagę Jurku, że ogólny zarys-bryła okrętu-się zgadza.Natomiast drzwi już nie,np,z głównego pokładu ,patrząc w kierunku rufy,zamiast "przelotów"? z kolumienkami ,są z jednej strony drzwi-takie jak na Batawii, a z drugiej strony schody.
Ufff...
Na koniec tego ciut przydługawego i przynudnawego wywodu , dodam że osobiście bardziej podobają mi się okręty według nowych opracowań.
I jeszcze fotka wjaśniąjąca o co mi chodzi w temacie drzwi.
To tyle
:)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ataman

natal007 napisał:
W
Na stronce "Bojera" mają swoją wersję Wodnika-podobno według najnowszych badań, czy tam odkryć.
Jakoś mi się w to wierzyć nie chce, ale...
Może jutro nasmaruję do nich mail`a.Odpiszą to dobrze,nie to nie.

Właśnie chciałem Ci to zaproponwać. Jurek Borwiński, który opracował tą wersję "Wodnika" jest moim znajomym, niedawno dośc długo rozmawialiśmy o jego poszukiwaniach dotyczących prób tej rekonstrukcji. jednak przyznam, że na temat poszycia nadbudówek nic nie mówiliśmy. Ja wiedziałem, że maniera poszywania nadbudówek na zakładkę była, ale byłem-jestem przekonany, że to maniera póżniejsza, że "Wodnik" to na 100% na styk, wiec nie był to dla mnie problem, o którym możnaby dyskutować. Jurek też nic na ten temat nie mówił, choć rozwodził się nad innymi swymi mniej lub bardziej nowatorskimi rozwiązaniami. Jurek Borwiński jest historykiem sztuki, wiele lat przepracował w urzędzie konserwatorskim, ma w swym dorobku trochę prac z zakresu dociekań historycznych... wiec ja osobiście podejrzewam, że jeśliby coś takiego, jak poszycie zakładkowe na "Wodniku" wchodziło w grę, napewno by to wychwycił... ale zapewne nie miał żadnych przesłanek, aby brać pod uwagę takie rozwiązanie.
Pozdrawiam
natal007

Witam!
Atman napisał
"Ja wiedziałem, że maniera poszywania nadbudówek na zakładkę była, ale byłem-jestem przekonany, że to maniera póżniejsza, że "Wodnik" to na 100% na styk"

Wodnik był zwodowany prawdopodobnie w 1623r(m.in.E.Kaczorowski "Zarys Dziejów Polski Na Morzu")
Batawia tylko pięć lat później.

JurekBin napisał
"Wodnik został zbudowany najprawdopodobniej w 1623 na modę holenderską! Nie wiadomo czy przez Holendrów, ale w ich stylu....."

Moim skromnym zdaniem istnieje duże prawdopodobieństwo że Wodnik był podobny do Batawii-oczywiście był mniejszy.
Poza tym również Vasa była z tamtego okresu(1628)

A teraz zabieram się za liścik do "Bojerów"
Pozdrawiam
Marcin
natal007

Pomyliłem coś z cytatami i się głupoty powyświetlały....Jak zrobić żeby cytat był w ramce??Bo mnie się wyświetliło w ramce wszystko to co ja napisałem a cytaty były zwykłym tekstem...:blush:
Awatar użytkownika
ataman

na poczatku cytattu musisz zostawic [ quote ] na koncu [ /quote ] bez spacji
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

na początku cytata musi być {quote} a na końcu {/quote} tylko zastąp te nawiasy nawiasami kwadratowymi. a ponadto każdy post ma opcję "cytuj", otwórz to w nowym okienu i skopiuj zawartość do swojej nowej wiadomości, wyedytuj i gotowe.
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
ODPOWIEDZ