prosze o pomoc

Tu mozna narzekać i pisać o sprawach nie związanych z tematami forów
akp44

Odp:prosze o pomoc

Post autor: akp44 »

no swietnie że pan mnie tak komentuje ale co pan by powiedział jak by sie pan znalazł na moim miejscu jestem poczatkującym i więc nie moge wytumaczyć co i jak po fachowemu pan jest napewno profesionaliosta a ja jestem amatorem początkujacym i przyszedłem na to forum żeby życzliwi ludzie mi pomogli dziękuje za pomoc z takimi wspaniałymi zdjęciami ale jeszcze jedno ja na planach mam coś takiego jak pośrodku łącząca wręgi tak jak na zdjęcu u pana ale jeszcze są po trzy po prawej i lewej stronie prosze pana o pomoc z góry wielkie dzięki
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Twoje wręgi prawdopodbnie wygłądają tak:

Obrazek

Na tym rysunku masz narysowane wręgi , ale tylko połówki ponieważ druga strona jest symetryczna
Pionowa oś to jest oś symetrii
Ta oś jednocześnie jest osia poszczególnych wręg i teraz na tej osi zaznaczasz sobie po 2 mm w lewo i prawo i ti jest to wycięcie jakie widzisz na zdjeciach z kursu K&M
Pozdrawiam Mirek Rybus
akp44

oczywiscie że tak tak jest na planach
akp44

oczywiscie że tak taki jak ten plan mam tylko do kutra
Awatar użytkownika
Handszpak

Post autor: Handszpak »

ale o co tu chodzi?
akp: 44 napisał:
no swietnie że pan mnie tak komentuje ale co pan by powiedział jak by sie pan znalazł na moim miejscu jestem poczatkującym i więc nie moge wytumaczyć co i jak po fachowemu pan jest napewno profesionaliosta a ja jestem amatorem początkujacym ...

Ale nawet pan Mirek kiedyś zaczynał prawda? Tak jak powiedział jurek zawsze ktoś ci pomoże ale jak my mamy pomóc jak za bardzo nie rozumiemy o co pytasz?
Po pierwsze na oko widać ze to twój pierwszy model z czegokolwiek.
jak mniejwięcej widziałem to wręgi jakoś połączone...

mniej więcej?!

no to tyle ci powiem ze modeli nie buduje sie na oko tylko trzeba wszystko dokładnie poczytać i pooglądać, pomału nie nerwowo wszystkiego sie dowiesz. Budowa modelu nie trwa ani jeden dzień, ani tydzień, tylko miesiące.

Po drugie mości panie należy sie najpierw przygotować do zbudowania czegokolwiek organizując warsztat i nażędzia(na początek te najprostsze)
http://koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,/func,view/catid,511/id,1160/#1160

Po trzecie musisz zorganizować sobie materiały(do całego modelu, nie tylko na wręgi)
Po czwarte powinieneś założyć relacje z budowy i robić zdjęcia juz tego co zrobiłeś to wtedy najlepiej widać jakie błędy sie popełnia i co trzeba zrobić.

Po piąte jak nie umiesz wytłumaczyć co i jak pofachowemu to poczytaj troche dział modelarnia w menu głównym( i inne działy też) to wtedy nabierzesz trochę terminologi modelarskiej.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Post autor: JurekBin »

Handszpak,

masz oklaska za tak ładne podejście... ja straciłem nerwy :S

p.s.
tylko coś się nie chce dodać...
Pozdrawiam
Jurek

https://www.jerzybin.com
Awatar użytkownika
krzychkam
Lokalizacja: {"name":"Bia\u0142ystok","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: krzychkam »

Witam :) :) :)

JurekBin napisał:
Handszpak,

masz oklaska za tak ładne podejście... ja straciłem nerwy :S

p.s.
tylko coś się nie chce dodać...

A mój wszedł ..:P ;)

Nie chcę się czepiać, ale coś mi tu pachnie "Szymonem Majewskim" (bardzo go lubię) :laugh:
albo "rozmowami rolowanymi" ;)

A może to po prostu "trol" :S - obym się mylił
Jeśli to pomyłka to z góry przepraszam autora wątku :blush:

ale te pytania ... :dry:
akp44

zrobiłem zdjecia moich planów i wiec wytłumacze o co mi chodzi na zdjęciu z tyłem kutra oznaczenie rzymskimi liczbani I,II,III to sa podługości do łączenia wreg i jeszcze raz przepraszam wszystkich którzy myślą o mnie bardzo zle tz : przyszedł na forum i niewie co chce ale podejrzewam ze wszyscy którzy zaczynali też nie byli profesionalistami i terz po pewnym czasie weszło w krew i wiedza wasza jest obfita kiedys jak ja pojme wszystko to terz będe taki madry ale przecież to forum jest poto podejrzewam żeby sobie podyskutować i pomagać ,doradzić .
ale widze ze dosć panowie są za bardzo niezrozumiali pomyślcie jak wy zaczynaliście to też byliście tak oklepani w wiedze która teraz macie no raczej nie .
jestesmy tylko ludzmi ja lubie pomagać ja znów jestem zawansowanym akwarysta od lat i to mam perfekt ale teraz zaplanowałem na zabicie czasu coś złożyć wiem ile to kosztuje czasu i roboty ale lubie majsterkować idlatego tu jestem żeby ktoś mi pomógł .

dla wszystkich tego forum wielki szacuneczek pozdrowionka ADAM z łodzi
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
DTHCHC

Post autor: DTHCHC »

Hey...
Koledzy chyba nie myślą o Tobie źle... Po prostu to co piszesz jest strasznie chaotyczne... Przydały by się chociaż jakieś kropki, bo nie wiadomo gdzie się kończy jedno, a zaczyna nowe zdanie... czytam Twoje posty już z piąty raz i dalej nie mogę zajarzyć o co chodzi... Napisz trochę bardziej na spokojnie, a będzie i nam wszystkim i Tobie łatwiej dojść do porozumienia... Wtedy ktoś na pewno Ci pomoże...
Jak na razie wygląda na to, że nie masz cierpliwości, a bez tego dużo nie zdziałasz...

Tak, że wszystko jeszcze raz na spokojnie i będzie dobrze...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Slawek Kromer

Post autor: Slawek Kromer »

witam:) :) :)
Adam sam napisałeś że jesteś początkujący dlatego nie operujesz fachowymi nazwami Jako laikowi odpowiem następująco:powinieneś pierw zamieścić zdjęcia planów i dopiero zadać pytanie co to są I,II,III otóż są to wzdłużnice, linie poziome LW to wodnice oraz wręgi teoretyczne.Jest jeszcze rzut boczny w osi symetri.Jako nowiciuszowi w modelarstwie jednak odradzam na początek kuter ratowniczy R30 Bolko(plany publikowane w MODELARZU) jest to model bardzo trudny do wykonania bez względu na skalę i przeznaczenie modelu Na początek trzeba robić coś łatwego a nie to co się podoba lub ma pod ręką Jeśli podasz więcej o modelu (skala ,przeznaczenie materiał)to postaram się o bardziej szczegułową odpoaiedż Wybór modelu należy jednak do Ciebie
ps jakie ryby trzymasz?
pozdrawiam sławek
ODPOWIEDZ