santa maria
-
santa maria
witam wszystkich. mam za soba troszke modeli kartonowych ok. 30 i modeli plastikowych (czolgi 1:35) ok 80 szt. ale do rzeczy. wpadl mi w rece statek drewniany santa maria. zostal on zakupiony w dawnym DDR przez mojego wujka jakies 30 lat temu. po jego smierci model ten platal sie z rak do rak az w koncu kilka lat temu trafil w moje rece , ale niestety trafil juz bez planow. przepraszam z planow jedynie zostaly wzory zagli. i teraz nie wiem od czego zaczac jest sporo elementow (listewek) z ktorych trzeba cos zrobis i gdzies to zamontowac ale jak to zrobic i gdzie zamontowac to nie mam zielonego pojecia. dlatego mam ogromna prosbe zwlaszcza do starszych modelarzy (dolaczam zdjecie opakowania modelu) moze sie z czyms takim kiedys spotkali, moze znajomy ma gdzies na strychu plany od tego modelu, lub ewentualnie z jakich planow moglbym skorzystac przy jego budowie. za wszelka pomoc bardzo dziekuje

- oksal
Odp:santa maria
Cześć
Kiedyś taką Sanata Marie z Małego Modelarza kleiłem Wydanie (chyba) 1977 +/-2 lata To znaczy kształt kadłyba i układ żagli był taki jak pokazany na opakowaniu. Prawdopodobnie mozna znaleźć plany do tego opracowania u
a) Chinczyków/ Japończyków?:) - http://www.copyship.com/bbs/index.asp
b) u Rosjan - http://shipmodeling.uw.hu/
Pozdrawiam Adam
Kiedyś taką Sanata Marie z Małego Modelarza kleiłem Wydanie (chyba) 1977 +/-2 lata To znaczy kształt kadłyba i układ żagli był taki jak pokazany na opakowaniu. Prawdopodobnie mozna znaleźć plany do tego opracowania u
a) Chinczyków/ Japończyków?:) - http://www.copyship.com/bbs/index.asp
b) u Rosjan - http://shipmodeling.uw.hu/
Pozdrawiam Adam
- mirek
-
witam serdecznie ja zaraz zrobie zdjecie elementow z jakich ma sie ten statek skladac i moze jakies plany udalo by sie dopasowac
-
to sa czesci jakie mam , prawdopodobnie sa wszystkie i to jest sterta listewek z ktorej cos trzeba wskrzesic .pozdrawiam

-
Plany do tego modelu wydanego przez niemców ale równiez i włochów sa na rosyjsko wegierskiej stronie z planami. Jest to wersja wg pana Adametza repliki Santa Marii z 1927 roku bodajze.
Projekt wymaga bardzo specyficznego sposobu budowy do góry kilem. Jak na pierwszy drewniany model nie najłatwiejszy. pozdrawiam
Projekt wymaga bardzo specyficznego sposobu budowy do góry kilem. Jak na pierwszy drewniany model nie najłatwiejszy. pozdrawiam
Wietrzny Bosman
- rczarnec
Witaj Jacku,
jak obejrzałem wzory wręg na twoich materiałach okazało się że mam odpowiadające twemu modelowi plany (tyle że po włosku). Swojego czasu ściągnięte z rosyjskiej strony wspomnianej przez Dziadka. Obecnie ani strona ani jej węgierski mirror nie działają. Podaj na PW swój mail to ci wyślę.
jak obejrzałem wzory wręg na twoich materiałach okazało się że mam odpowiadające twemu modelowi plany (tyle że po włosku). Swojego czasu ściągnięte z rosyjskiej strony wspomnianej przez Dziadka. Obecnie ani strona ani jej węgierski mirror nie działają. Podaj na PW swój mail to ci wyślę.
Pozdrowienia
Robert Czarnecki
Robert Czarnecki
-
witam a czy moglbym prosic o jakies namiary na ta strone z planami
- rczarnec
No właśnie w poście powyżej napisałem, że dotychczasowe adresy nie działają - ani rosyjski ani węgierski. Plany mogę wysłać na mail.
Pozdrowienia
Robert Czarnecki
Robert Czarnecki
-
Warto skserowac arkusze sklejki z wykreslonymi czesciami (kopia zapasowa). Widac ze sa one narysowane bardzo blisko siebie, wiec podczas wycinania moga ulec zniszczeniu (np dygnie zmeczona reka).Tym bardziej ze jest to twoj debiut w drewnie i nie spodziewasz sie chyba ze 100 % uda ci sie wyciac bezblednie.