Poniżej dwie fotki struga, model Stanley 12-101, zakupiłem w USA, w sieci LOWE's, potem już go nigdzie nie spotkałem, naprawdę super sprzęt. Wymiary 9cm X 3cm.
Witam
Dziś zmontowałem przyrząd do przytrzymywania listewek oraz stolik do dremelka. Nie daję fotek bo nie ma na co patrzeć. Przy modelu może coś później dłubnę to bedą fotki..
Mozna to heblowanie robic dla pojedynczych planek, ale lepiej jest jednoczesnie heblowac po dwie na raz - po jednej z kazdej strony kadluba (poniewaz kadlub jest symetryczny [przynajmniej powinien byc :cheer: ], obie planki tez musza byc identyczne. Poza tym - oszczednosc na robocie i czasie.
Dzięki Tomku, właśnie coś takiego dziś (no już wczoraj) zmontowałem, z tym że mój jig można zamocować w imadle i ten ruchomy trójkąt mozna zablokować na śrubę z motylkiem. Tak jak piszesz, szlifuję po dwie listweki równocześnie na obydwi estrony kadłuba. Niestety bardzo wolno to idzie, dziś zamocowałem tylko dwie lsitewki....
Fotek nie daję, jak coś podjadę z robotą to będą zdjęcia.
Dziś znowu troszkę podłubałem przy modelu, ale niewiele. Chciałem powiedzieć że listewki na poszycie przed przyklejeniem staram maksymalnie jak najdokładniej dopasować przez namaczanie, wyginanie i osuszanie. Niestety nie mam patent na szybkie osuszanie, więc każdą listewkę zstawiam na noc na modelu a dopiero po wyschnięciu, kiedy nie wraca już do swojego pierwotnego kształtu, naklejam je na model. Myślę że listewkę możnaby osuszyć opalarką elektryczną ale takowej nie posiadam, jutro gdzieś pożyczei porobię próby.
Na zdjęciu poniżej listewka uformowana do właściwego kształu, leży sobie na listewce poniżej, jak widać jest dość dobrze dopasowana, więc przy przyklejeniu nie trzeba jej już dopasowywac na siłe.
Klej nałożony...
I listewka przyklejona. Jak widać nie trzeba jej zbytnio dociskać listewka ładnie leży ....
I następna listewka po drugiej stronie..
Jutro nakleję jeszcze jedną listewkę, tak żeby było symetrycznie i zamierzam następnie odwrócić model pokładem do góry i zacznę przyklejać listwy 3x2mm powyżej poziomu pokłądu.
co do gięcia listewek to polecam metodę z użyciem lutownicy.Ja stosuje 40w.Listewkę zwilżam wodą następnie powoli przesuwam wzdłuz końca lutownicy delikatnie naginając.Czynnoś powtarzam aż ksztalt będzie ok.Polecam
Pierwsza listwa poszycia od stępki.
Zajrzyj tutaj: http://www.drydockmodels.com/planking/pge_16.php
Podany link prowadzi do jednej ze stron poradnika dotyczączego poszywania drewnianych modeli, całość można ściągnąć jako PDF tutaj: http://www.drydockmodels.com/planking/hpfb.rar