Witam. Relacja będzie ale najpierw chciałbym skończyć szalupkę;) . Myślę że zajmie mi to koło miesiąca. Na razie zbieram materiały na temat Victorka ,bo plany producenta są troszkę mało szczegółowe i dokładne.
Kołki na szalupie są z bambusa przeciąganego przez otwory wywiercone w starym brzeszczocie piły do metalu. Zaczynam przeciąganie od 1mm i schodzę w dół co dychę do 0,4.
zauważyłem że im jaśniejszy bambus tym łatwiej go przeciągnąć przez otwory. Wybarwiane są bejcą nitro ciemna zieleń (wychodzą czarne)
Pozdrawiam
Szalupka
-
O:Szalupka
Witam. Kilka fotek z postępu prac przy szalupie. Ruszyła też robota przy Wiktorku ,ale na razie nie ma co za bardzo pokazywać;) .
Pozdrawiam

Pozdrawiam

-
Witam. Dzisiaj niedziela i dla odmiany troszkę podłubałem przy szalupie. Oto efekt przedpołudnia. Zastanawiam się czy zaślepki dulek zostawić zamknięte ,czy powycinać je. Po co w oryginale stosowane było takie rozwiązanie? Wysoka fala czy coś innego? Jeśli daję za dużo zdjęć to proszę o wiadomość.
Pozdrawiam.Michał.
.jpg)
Pozdrawiam.Michał.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
- mirek
Michal1977 napisał:
Zaślepki to raczej powycinaj
Michał jedno dobre zdjęcie daje więcej niż 100 słów
Wstawiaj zdjęć jak najwięcej a admin niech się martwi bo my to się tylko będziemy cieszyć , ze możemy sobie choć troszkę popatrzeć na fajną robotę
Zastanawiam się czy zaślepki dulek zostawić zamknięte ,czy powycinać je. Po co w oryginale stosowane było takie rozwiązanie? Wysoka fala czy coś innego? Jeśli daję za dużo zdjęć to proszę o wiadomość.
Zaślepki to raczej powycinaj
Michał jedno dobre zdjęcie daje więcej niż 100 słów
Wstawiaj zdjęć jak najwięcej a admin niech się martwi bo my to się tylko będziemy cieszyć , ze możemy sobie choć troszkę popatrzeć na fajną robotę
Pozdrawiam Mirek Rybus
- Marcinello
model piękny i ja mam takie pytanie czy gdzieś an necie znajdę plany tej szalupy??Ewentualnie gdzie mogę kupić i za ile?
- stefan
- Marcinello
Wolałbym cos z kraju.Za bardzo nie chce kupować za granicą .
- PawelCH
Cześć
Bardzo ładnie wykonałeś szalupę.Ciekawy model, czysta i precyzyjna robota.Z jakiego drewna robiłeś?bo mi się wydaje że to dębina.Jeśli tak to wielkie uznanie.Ja mam w swoim okręcie burty z forniru dębowego i żeby jakoś wyglądały to trzeba było masę pracy włożyć a i tak potem barwiłem na ciemny brąz.
Pozdrawiam
paweł
Bardzo ładnie wykonałeś szalupę.Ciekawy model, czysta i precyzyjna robota.Z jakiego drewna robiłeś?bo mi się wydaje że to dębina.Jeśli tak to wielkie uznanie.Ja mam w swoim okręcie burty z forniru dębowego i żeby jakoś wyglądały to trzeba było masę pracy włożyć a i tak potem barwiłem na ciemny brąz.
Pozdrawiam
paweł
Paweł
- Mithrandir159
Marcinello może na allegro będzie c:) oś:) :) :)